Gigondas (1,5 ltr)

2017 Gigondas (1,5 ltr) - Domaine Raspail-Ay

Domaine Raspail-Ay 1.50l

62

50

per fles

Dominique Ay maakt zijn wijn in de wijngaard. Hij zorgt voor perfect gave en rijpe druiven. In de kelder gaat het naar eigen zeggen daarna vanzelf. De assemblage bestaat uit grenache (80%), syrah (15%) en mourvèdre (5%).

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

Dominique Ay maakt zijn wijn in de wijngaard. Hij zorgt voor perfect gave en rijpe druiven. In de kelder gaat het naar eigen zeggen daarna vanzelf. De assemblage bestaat uit grenache (80%), syrah (15%) en mourvèdre (5%).

Proefnotitie

De assemblage bevat iets meer syrah dan anders, maar wordt nog altijd gedomineerd door grenache. De gedreven Dominique was streng bij de selectie van de druiven en dat wierp zijn vruchten af! Rijpe zwarte kersen, fijne kruiden, een sappige structuur, zoetige tanninen, mooi geconcentreerd en een levendige afdronk.

Schenkadvies

Vanaf 2023 tot 2030, 15-17°C

Details

Streek

Rhône

Herkomst

Gigondas

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

1.50l

Alcohol %

14,5%

Druivenrassen

Grenache noir/garnacha tinto (blauw), mourvèdre/monastrell (blauw), syrah/shiraz (blauw)

Domeininformatie

Domaine Raspail-Ay

Dit beroemde domein is al vele generaties eigendom van de familie Ay en wordt momenteel geleid door Dominique Ay. De wijngaarden zijn perfect gelegen op de flauwe hellingen aan de voet van de ‘Dentelles de Montmirail’, wat hen beschermt tegen de hete middagzon, mist en hagel. De ondergrond in de wijngaarden bestaat deels uit kalkrijke klei, die voor de kracht in de wijn zorgt en deels uit zanderige grond, die juist finesse geeft aan de wijn. De vinificatiekelder ligt midden in de wijngaard, waardoor de oogst snel ter plekke is en verwerkt kan worden, wat met name voor de oxidatieve grenache zéér belangrijk is.

Regioinformatie

Rhône

De langgerekte Rhônestreek kan worden verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk wijnbouwgebied. Het noordelijk deel begint net ten zuiden van de stad Lyon en eindigt bij Valence. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van de stad Vienne en loopt door tot Avignon. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen met wijnstokken op een granietachtige bodem, vlak langs de rivier de Rhône. Rode wijnen worden hier gemaakt van syrah, witte wijnen van marsanne, roussanne en viognier (de laatste voor de beroemde appellaties Condrieu en Château Grillet). Het zijn bijna allemaal zeer onderscheidende wijnen van ongekend niveau met als summum de rode en witte Hermitage afkomstig van een markante heuvel bij het stadje Tain l’Hermitage. In het zuidelijke deel wordt het landschap schraler. De beruchte mistralwind heeft hier vrij spel. Hier worden zowel eenvoudige wijnen als kwaliteitswijnen geproduceerd van een keur aan druivenrassen. De belangrijkste zijn voor rood en rosé: grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. Voor wit zijn dat marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc en clairette. Ook worden hier ‘vins doux naturels’ (zoete wijnen) geproduceerd. De meest bekende wijnen van het zuidelijke deel zijn onder meer châteauneuf-du-pape, gigondas, tavel, vacqueyras en cairanne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Wijnen