Guidalberto - Toscana (0,375 ltr)

2017 Guidalberto - Toscana (0,375 ltr)

Tenuta San Guido
Inhoud: 0.38 l. per fles
€ 22,50 per fles.
  Toevoegen   Verlanglijst      
Proefnotitie:
Aantrekkelijk parfum van rijp donker kersenfruit, bramen, specerijen, mokka, leer en fijne kruiden. De smaak is sensueel, met een geconcentreerd zoetig fruit en fluwelige tanninen. Complex, prachtig in balans en eindigend in een opvallend frisse afdronk.

Schenkadvies:
nu tot 2030, 15-17°C

Details:
Land Italië
Streek Toscane
Herkomst Toscana
Kleur / Soort Rode wijn
Wijn karakter Krachtig rood
Inhoud 0.38 l.
Alcohol % 13,5%
Druivenras(sen) cabernet sauvignon (blauw), sangiovese/morellino/prugnolo gentile (blauw)
Wijnbereiding De zoon van Mario Incisa, Nicolò, kwam met het idee om ook merlot aan te planten. Hij verwachtte dat dit druivenras het goed zou doen op de laatrijpende percelen en hij viel voor de zachte tanninestructuur van deze druif. Het experiment pakte goed uit. De merlot ontwikkelde zich perfect en hij besloot de druiven te gebruiken voor een nieuwe creatie: de Guidalberto. De cuvée bestaat voor 60% uit cabernet-sauvignon en 40% merlot. De druiven worden bij optimale rijpheid per perceel geoogst en apart gevinifieerd.
Domeininformatie:
Tenuta San Guido
Tenuta San Guido is een van de meest bijzondere domeinen van Italië. Dit domein verwierf een iconische status toen zij in de jaren zestig de eerste Super Tuscan maakten, de nog immer bejubelde wijn Sassicaia. Italië was in de jaren zestig van de vorige eeuw verworden tot een producent van een enorme plas middelmatige wijn. De lokale bevolking deed zich tegoed aan deze wijn, die als enige kwaliteit de lage prijs had. Zoals altijd waren er hier en daar goede uitzonderingen op dit verhaal, maar in de breedte was dit de situatie. Als producent van kwaliteitswijnen had Italië een grote achterstand op een land als Frankrijk. De komst van Sassicaia bracht hier verandering in. Opeens stond daar aan het begin van de jaren zeventig een wijn die het moeiteloos op kon nemen tegen de allergrootste wijnen uit Bordeaux en deze zelfs naar de kroon stak. De internationale pers dook boven op deze nieuwkomer en raakte er niet over uitgesproken. Italië was apetrots op zijn Sassicaia en raakte in de ban van deze majestueuze wijn. De Tenuta bestaat inmiddels uit 90 hectare wijngaard, onderverdeeld in vele verschillende percelen, ieder met hun eigen bodemstructuur, hoogte (tussen de 80 en 300 meter boven zeeniveau) en ligging ten opzichte van de zon. De vinificatiekelder werd ingericht met kleine roestvrijstalen tanks om ieder perceel apart te kunnen vinifieren, wat de complexiteit in de wijnen ten goede komt. Er kwam ook een aparte rijpingskelder voor de Franse eikenhouten vaten. Naast Sassicaia maken ze op Tenuta San Guido nog twee prachtige andere wijnen: Guidalberto en Le Difese. Onterecht worden deze wijnen wel eens de tweede en derde wijn van het domein genoemd. In werkelijkheid komen ze van hun eigen geselecteerde percelen, kennen ze een afwijkende druivensamenstelling en bezitten een geheel eigen karakter.
Regioinformatie:
Toscane
Toscane vormt het hart van Italië, niet zozeer op politiek of economisch gebied, maar vooral als het gaat om cultuur, natuurschoon, de rijke keuken en kwaliteitswijnen.Toscane is de bakermat van de sangiovese, een druif die perfect rijp wordt in de overvloedige zon. Het gebied is heuvelachtig en in de hoger gelegen gedeelten rijpen de druiven langzamer. Dat geeft verfijning aan de wijn. Sangiovese is een druif die rijke, interessante wijnen met een diep robijnrode kleur geeft. Sommige zijn meteen rond en soepel, andere moeten jaren rijpen om diepte te krijgen. De belangrijkste wijngebieden zijn Chianti (tussen Florence en Siena) en meer naar het zuiden Montepulciano en Montalcino. Maar ook sterk opkomende gebieden als Bolgheri en Montescudaio zijn kwalitatief interessant geworden. Hier komen de ‘Supertuscans’ vandaan. Wijnproducenten negeerden de strenge lokale wijnregels en plantten er ‘internationale’ variëteiten aan zoals cabernet-sauvignon en merlot. Ook pasten ze moderne vinificatietechnieken toe. Deze landwijnen mogen geen DOC(G)-label dragen, maar ze kregen wel een ware cultstatus, vooral door de Amerikaanse wijnjournalistiek.
Reviews:

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Inloggen  Registreren

Alternatieve suggesties

Brunello di Montalcino (0,375L)
€ 27,50 per fles.
   
Chardonnay - Toscana
Castiglion del Bosco
€ 21,50 per fles.
   
Vino Nobile di Montepulciano
€ 25,80 per fles.
   
Le Difese - Toscana
Tenuta San Guido
€ 22,50 per fles.
   
Le Difese - Toscana
Tenuta San Guido
€ 18,95 per fles.
   
Le Difese - Toscana
Tenuta San Guido (Voorverkoop)
€ 18,50 per fles.
   
Brunello di Montalcino (0,375L)
€ 27,50 per fles.
   
Tinus Le Rouge - Pays de Vaucluse
€ 18,90 per fles.
   
Médoc - Cru Bourgeois
Château Le Temple
€ 16,95 per fles.
   
Côtes de Bordeaux Cadillac
Château Clos Chaumont
€ 27,50 per fles.
   
Haut-Médoc - Cru Bourgeois
€ 20,50 per fles.
   
Cabernet Sauvignon - California
€ 17,50 per fles.
   

Inloggen

E-mailadres:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten
Registreren
Inloggen

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste wijnnieuws?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!
U bent opgenomen in het abonneebestand. Hartelijk dank voor uw aanmelding!