Guidalberto - Toscana
Beoordeel:

2017 Guidalberto - Toscana

Tenuta San Guido (Voorverkoop)
Inhoud: 0.75 l. per fles
€31,90 per fles bij een afname van 6.       €32,50 per fles.   (Normaal: € 37.50)
  Toevoegen   Verlanglijst          
Proefnotitie:
Een indrukwekkende wijn, met een parfum geurend naar rijp don­ker fruit, verse kruiden, mokka, vanille en iets van brioche. De smaak is prachtig geconcentreerd, biedt frisse, iets zoe­tige fruittonen en zijdezachte tanninen, is mooi complex en prachtig in balans. Een grote wijn!

Schenkadvies:
vanaf 2020 tot 2030, 15-17°C

Details:
Land Italië
Streek Toscane
Herkomst Toscana
Kleur / Soort Rode wijn
Wijn karakter Krachtig rood
Inhoud 0.75 l.
Alcohol % 13,5%
Druivenras(sen) cabernet sauvignon (blauw), merlot (blauw)
Wijnbereiding Het was de zoon van Mario Incisa, Nicolò - die alweer meer dan veertig jaar het be­drijf leidt - die met het idee kwam om op het domein ook merlot aan te planten. Sommige laatrijpende percelen waren net wat minder geschikt voor cabernet en de aanplant van merlot leek hier een logische keuze. Een bijkomend voordeel was dat merlot wat minder strenge tanninen heeft dan cabernet, waardoor de wijn zich wat sneller ontwikkelt en dus sneller gedronken kan worden. Het experiment van Nicolò pakte zeer goed uit. De merlot werd echter niet gebruikt voor de Sassicaia, maar voor een nieuwe creatie, Guidalberto genaamd. De cabernet-sauvignon (60%) en de mer­lot (40%) worden bij optimale rijpheid per perceel geoogst en apart gevinifieerd. De rijping gebeurt grotendeels op Frans maar ook wat Amerikaans eikenhout, voor extra complexiteit.
Domeininformatie:
Tenuta San Guido
Tenuta San Guido is een van de meest bijzondere domeinen van Italië. Dit domein verwierf een iconische status toen zij in de jaren zestig de eerste Super Tuscan maakten, de nog immer bejubelde wijn Sassicaia. Italië was in de jaren zestig van de vorige eeuw verworden tot een producent van een enorme plas middelmatige wijn. De lokale bevolking deed zich tegoed aan deze wijn, die als enige kwaliteit de lage prijs had. Zoals altijd waren er hier en daar goede uitzonderingen op dit verhaal, maar in de breedte was dit de situatie. Als producent van kwaliteitswijnen had Italië een grote achterstand op een land als Frankrijk. De komst van Sassicaia bracht hier verandering in. Opeens stond daar aan het begin van de jaren zeventig een wijn die het moeiteloos op kon nemen tegen de allergrootste wijnen uit Bordeaux en deze zelfs naar de kroon stak. De internationale pers dook boven op deze nieuwkomer en raakte er niet over uitgesproken. Italië was apetrots op zijn Sassicaia en raakte in de ban van deze majestueuze wijn. De Tenuta bestaat inmiddels uit 90 hectare wijngaard, onderverdeeld in vele verschillende percelen, ieder met hun eigen bodemstructuur, hoogte (tussen de 80 en 300 meter boven zeeniveau) en ligging ten opzichte van de zon. De vinificatiekelder werd ingericht met kleine roestvrijstalen tanks om ieder perceel apart te kunnen vinifieren, wat de complexiteit in de wijnen ten goede komt. Er kwam ook een aparte rijpingskelder voor de Franse eikenhouten vaten. Naast Sassicaia maken ze op Tenuta San Guido nog twee prachtige andere wijnen: Guidalberto en Le Difese. Onterecht worden deze wijnen wel eens de tweede en derde wijn van het domein genoemd. In werkelijkheid komen ze van hun eigen geselecteerde percelen, kennen ze een afwijkende druivensamenstelling en bezitten een geheel eigen karakter.
Regioinformatie:
Toscane
Toscane vormt het hart van Italië, niet zozeer op politiek of economisch gebied, maar vooral als het gaat om cultuur, natuurschoon, de rijke keuken en kwaliteitswijnen.Toscane is de bakermat van de sangiovese, een druif die perfect rijp wordt in de overvloedige zon. Het gebied is heuvelachtig en in de hoger gelegen gedeelten rijpen de druiven langzamer. Dat geeft verfijning aan de wijn. Sangiovese is een druif die rijke, interessante wijnen met een diep robijnrode kleur geeft. Sommige zijn meteen rond en soepel, andere moeten jaren rijpen om diepte te krijgen. De belangrijkste wijngebieden zijn Chianti (tussen Florence en Siena) en meer naar het zuiden Montepulciano en Montalcino. Maar ook sterk opkomende gebieden als Bolgheri en Montescudaio zijn kwalitatief interessant geworden. Hier komen de ‘Supertuscans’ vandaan. Wijnproducenten negeerden de strenge lokale wijnregels en plantten er ‘internationale’ variëteiten aan zoals cabernet-sauvignon en merlot. Ook pasten ze moderne vinificatietechnieken toe. Deze landwijnen mogen geen DOC(G)-label dragen, maar ze kregen wel een ware cultstatus, vooral door de Amerikaanse wijnjournalistiek.
Reviews:

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Inloggen  Registreren

Alternatieve suggesties

Brunello di Montalcino
Castiglion del Bosco
€ 43,50 per fles.
   
Vigneto Gauggiole - Rosso di Montalcino
€ 30,20 per fles.
   
Do ut Des - Toscana
€ 35,95 per fles.
   
Guidalberto - Toscana
Tenuta San Guido
€ 39,95 per fles.
   
Châteauneuf-du-Pape rouge Vieilles Vignes
€ 45,50 per fles.
   
Saint-Estèphe - 5me Grand Cru Classé
€ 47,50 per fles.
   
Pinot Noir Viñedo Lo Abarca Hills - San Antonio
€ 36,50 per fles.
   
Grifi - Toscana
Cantina Avignonesi
€ 46,70 per fles.
   
Othello  - Napa Valley
Othello Wine Cellars
€ 44,90 per fles.
   
L'Esprit de Barberousse - Saint-Emilion Grand Cru
€ 43,90 per fles.
   

Inloggen

E-mailadres:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten
Registreren
Inloggen

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste wijnnieuws?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!
   
U bent opgenomen in het abonneebestand. Hartelijk dank voor uw aanmelding!