Haut-Médoc

2016 Haut-Médoc - Château Sociando-Mallet

Château Sociando-Mallet 0.75l

60

50

per fles

Sociando-Mallet ligt noordelijk van Saint-Estèphe en werd in 1855 niet geklasseerd als cru classé, toch is dit een topterroir in de Médoc en de wijnen bewijzen dit ook jaarlijks.

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

Sociando-Mallet ligt noordelijk van Saint-Estèphe en werd in 1855 niet geklasseerd als cru classé, toch is dit een topterroir in de Médoc en de wijnen bewijzen dit ook jaarlijks.

Proefnotitie

De neus heeft verleidelijke zwarte bessen en bramen met specerijen en vanille door het eikenhout. Een indrukwekkende structuur met rijpe tanninen en wederom het zuivere zwoele donkere fruit. Wat een klasse! 2016 is groots; complex, geconcentreerd en krachtige tan­ninen. Deze wijn nu al openen, zou zonde zijn; hij laat nu nog niet zien waar hij toe in staat is. Over een paar jaar voorzichtig gaan drinken, een klassieker!

Schenkadvies

Vanaf 2023 tot 2045, 16-18°C

Serveer met

Runderrolade met zoete aardappel, wortel en ui uit de oven.

Gidsbeoordeling

Decanter: 90
Jamessuckling.com: 92-93

Details

Streek

Bordeaux

Herkomst

Haut-Médoc

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12%

Druivenrassen

Cabernet sauvignon (blauw), merlot (blauw)

Domeininformatie

Château Sociando-Mallet

Château Sociando-Mallet kijkt uit op de Gironde en heeft een uitmuntend terroir op een verhoging met kiezelbodem net ten noorden van Saint-Estèphe. De kwaliteit van Château Sociando-Mallet is hoog en zeer constant. Het domein is in handen van Sylvie Gautreau, dochter van Jean, die het domein in 1969 ‘ontdekte’. Destijds bestond het domein uit slechts vijf hectare wijngaard. Vandaag de dag beslaat het domein 83 hectare wijngaard, met een aanplant van merlot (54%) en cabernet-sauvignon (42%), aangevuld met cabernet franc (4%).

Regioinformatie

Bordeaux

Het gebied Bordeaux neemt gemiddeld een kwart van alle in Frankrijk geproduceerde appellationwijnen voor zijn rekening, jaarlijks worden er zo’n 900 miljoen flessen gevuld. Het gebied levert meer wijnen van topkwaliteit dan enig ander gebied op aarde. De wijnen zijn wereldwijd het meest gewild en er wordt het meest naar gevraagd en voor betaald. Het gebied is vernoemd naar de havenstad Bordeaux die centraal in de wijnregio ligt. Het gebied wordt opgedeeld door twee grote rivieren: de Dordogne en de Garonne. Beiden monden uit in de zeearm de Gironde. De rechteroever, het gebied ten noordoosten van de Dordogne, is vooral bekend door de herkomstgebieden Saint-Emilion en Pomerol. In het gebied op de westeroever (ten westen van de Gironde en Garonne) liggen de Médoc en Graves. Het gebied tussen de twee rivieren staat bekend om de AOP’s Entre-Deux-Mers en Bordeaux. De verschillende AOP’s maken ieder hun eigen stijl en type wijn. In de Bordeaux worden voornamelijk assemblages van meerdere druivenrassen gemaakt; de belangrijkste zijn merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc. Kostbare Bordeauxwijnen worden opgevoed op (nieuwe) eikenhouten vaten, de goedkopere wijnen krijgen deze opvoeding soms deels op hout en deels op tank, of in zijn geheel op tank. Ze kunnen hierdoor vaak al jong worden gedronken. Alle grote wijnen uit Bordeaux worden jaarlijks ‘en primeur’ gekocht, om vervolgens pas bezorgd te worden als de noodzakelijke opvoeding is voltooid. De reputatie van en het vertrouwen in de Bordeauxwijnen is dus onverminderd sterk: Bordeaux staat voor kwaliteit.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Wijnen