Le Difese - Toscana
Le Difese - Toscana

2020 Le Difese - Toscana

Tenuta San Guido 0.75l

26

95

per fles

De wijn is een assemblage van de voor San Guido belangrijke cabernet-sauvignon (70%) en de voor Toscane typische sangiovese (30%). De druiven vergisten na de oogst op roestvrijstalen vaten, waarna de verkregen wijn twaalf maanden op Franse en deels Amerikaanse eiken­houten vaten wordt opgevoed.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

De wijn is een assemblage van de voor San Guido belangrijke cabernet-sauvignon (70%) en de voor Toscane typische sangiovese (30%). De druiven vergisten na de oogst op roestvrijstalen vaten, waarna de verkregen wijn twaalf maanden op Franse en deels Amerikaanse eiken­houten vaten wordt opgevoed.

Proefnotitie

Deze combinatie van sangiovese en cabernet-sauvignon biedt altijd een geweldige prijs-kwaliteitverhouding. Het Toscaanse karakter van de sangiovese komt prachtig op de voorgrond met zwarte peper, aardbeien, kersen en een subtiele aardse toon. De cabernet-sauvignon geeft extra expressie en diepte met zwarte bessen, grafiet en iets van rozemarijn.

Schenkadvies

Nu tot 2027, 15-17°C

Wijn-spijs advies

Natuurlijk onovertroffen bij de bistecca alla fiorentina of bij porchetta met geroosterde groenten.

Details

Streek

Toscane

Herkomst

Toscana

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

14%

Druivenrassen

Cabernet sauvignon (blauw), sangiovese/morellino/prugnolo gentile (blauw)

Domeininformatie

Tenuta San Guido

Tenuta San Guido is een van de meest bijzondere domeinen van Italië. Dit domein verwierf een iconische status toen zij in de jaren zestig de eerste Super Tuscan maakten, de nog immer bejubelde wijn Sassicaia. Als producent van kwaliteitswijnen had Italië een grote achterstand op een land als Frankrijk. De komst van Sassicaia bracht hier verandering in. Opeens stond daar aan het begin van de jaren zeventig een wijn die het moeiteloos op kon nemen tegen de allergrootste wijnen uit Bordeaux en deze zelfs naar de kroon stak. De internationale pers dook boven op deze nieuwkomer en raakte er niet over uitgesproken. Italië was apetrots op zijn Sassicaia en raakte in de ban van deze majestueuze wijn. De Tenuta bestaat inmiddels uit 90 hectare wijngaard, onderverdeeld in vele verschillende percelen, ieder met een eigen bodemstructuur, hoogte en ligging ten opzichte van de zon. De vinificatiekelder werd ingericht met kleine roestvrijstalen tanks om ieder perceel apart te kunnen vinifieren, wat de complexiteit in de wijnen ten goede komt. En er kwam een aparte rijpingskelder voor de Franse eikenhouten vaten. Naast Sassicaia maken ze op Tenuta San Guido nog twee prachtige andere wijnen: Guidalberto en Le Difese.

Regioinformatie

Toscane

Toscane vormt het hart van Italië, niet zozeer op politiek of economisch gebied, maar vooral als het gaat om cultuur, natuurschoon, de rijke keuken en kwaliteitswijnen.Toscane is de bakermat van de sangiovese, een druif die perfect rijp wordt in de overvloedige zon. Het gebied is heuvelachtig en in de hoger gelegen gedeelten rijpen de druiven langzamer. Dat geeft verfijning aan de wijn. Sangiovese is een druif die rijke, interessante wijnen met een diep robijnrode kleur geeft. Sommige zijn meteen rond en soepel, andere moeten jaren rijpen om diepte te krijgen. De belangrijkste wijngebieden zijn Chianti (tussen Florence en Siena) en meer naar het zuiden Montepulciano en Montalcino. Maar ook sterk opkomende gebieden als Bolgheri en Montescudaio zijn kwalitatief interessant geworden. Hier komen de ‘Supertuscans’ vandaan. Wijnproducenten negeerden de strenge lokale wijnregels en plantten er ‘internationale’ variëteiten aan zoals cabernet-sauvignon en merlot. Ook pasten ze moderne vinificatietechnieken toe. Deze landwijnen mogen geen DOC(G)-label dragen, maar ze kregen wel een ware cultstatus, vooral door de Amerikaanse wijnjournalistiek.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven