Le Parc - Savennières sec
Le Parc - Savennières sec

2020 Le Parc - Savennières sec

Château d'Epiré 0.75l

22

20

per fles

Dit perceel met veel zandsteen en schist staat voor de nieuwe stijl Savennières die Paul tegenwoordig maakt. Al jong geeft deze wijn veel plezier en fruitintensiteit zonder dat dit ten koste gaat van de klasse die de droge chenin blanc uit Savennières zo typeert; met concentratie, textuur en complexiteit.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Dit perceel met veel zandsteen en schist staat voor de nieuwe stijl Savennières die Paul tegenwoordig maakt. Al jong geeft deze wijn veel plezier en fruitintensiteit zonder dat dit ten koste gaat van de klasse die de droge chenin blanc uit Savennières zo typeert; met concentratie, textuur en complexiteit.

Proefnotitie

Een perceel met veel zand- en leisteen geeft een wijn met een mooie fruitintensiteit, concentratie, textuur en complexiteit. Hij bezit een mooi bewaarpotentieel, maar is ook jong al prachtig te drinken. Het bloemige karakter verandert straks richting honing en walnoot.

Schenkadvies

Nu tot 2028, 8-10°C

Wijn-spijs advies

Op de huid gebakken snoekbaars, aardappelpuree met een saus van gerookte paling.

Details

Streek

Loire

Herkomst

Savennières

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Fris wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13%

Druivenras

Chenin blanc (wit)

Domeininformatie

Château d'Epiré

De oudste wijngaard van Savennières is die van het beroemde Château d’Epiré. Sinds de zeventiende eeuw is dit domein in handen van de aristocratische familie Bizard. Inmiddels wordt het domein geleid door Luc Bizard en zijn vrouw Cecile, de zesde generatie. De wijngaard is sinds de zeventiende eeuw nooit verkocht en heeft altijd gehoord bij dit bekende wijnkasteel. Op dit moment bezit Château d’Epiré negen hectare chenin blanc voor het maken van savennières en twee hectare cabernet-franc voor een rode anjou-villages. De beide akkers zijn schitterend gelegen, tussen de dorpjes Saint-Georges en l’Ile Behuard, vlak bij de Loire. Op Château d’Epiré wordt nog steeds puur traditioneel gewerkt, zowel op het land als in de kelders. Voor de gisting wordt wel gebruik gemaakt van moderne inoxtanks en daarna rijpt de wijn op eiken vaten uit Châtaigner. Bestrijdingsmiddelen zijn taboe en men oogst de druiven met de hand en in zogenaamde ‘tris’, zodat alleen de echt rijpe trossen worden binnengehaald.

Regioinformatie

Loire

De Loire, die ontspringt in de Ardèche in het Massif Central en uitmondt in de Atlantische Oceaan, is de langste rivier van Frankrijk. Langs deze rivier bevinden zich vele wijngebieden die een grote diversiteit aan wijnen voortbrengen. Vanuit de Ardèche stroomafwaarts ligt het eerste belangrijke wijnbouwgebied exact halverwege, op de plek waar de rivier afbuigt van noordelijke naar westelijke richting. Dit is het gebied waar de frisse witte wijnen, gemaakt van sauvignon blanc, vandaan komen. De belangrijkste gebieden zijn: Sancerre, Pouilly-Fumé en Menetou-Salon. Verder stroomafwaarts bij de stad Tours (het gebied Touraine) vinden we de gebieden Vouvray en Montlouis waar zowel droge, als zoete en mousserende wijnen gemaakt worden van chenin blanc. Ten westen hiervan liggen de gebieden Chinon en Bourgueil, waar rode wijnen van cabernet franc de boventoon voeren. Bij het stadje Saumur begint het gebied Anjou-Saumur. Aanvankelijk stond Saumur vooral bekend om zoete rosé-wijnen, maar vandaag de dag er wordt ook rode wijn geproduceerd van cabernet franc. De streek wordt geroemd om droge witte en de edelzoete wijnen van chenin blanc. De belangrijkste gebieden zijn Saumur (wit, rosé en rood), Saumur-Champigny (rood), Anjou (rood en wit), Savennières (wit) en Côteaux du Layon (zoet). Vlak voordat de Loire in de Atlantische Oceaan uitmondt, doorkruist de rivier nog het gebied Pays Nantais. Hier komt de beendroge Muscadet vandaan, gemaakt van de druif melon de Bourgogne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven