Margaux - 5me Grand Cru Classé

2016 Margaux - 5me Grand Cru Classé - Château du Tertre

Château du Tertre 0.75l

67

00

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

Eigenaar Éric Albada Jelgersma en Managing Director Alexander van Beek hebben een krachtige Château du Tertre voortgebracht in 2016. De neus is wat gesloten, maar zeer zuiver met ingetogen zwarte bessen en bramen. De smaak is geconcentreerd met veel structuur. In de afdronk opnieuw rijpe zwarte bessen en een toets van zoethout. 2016 was een jaar met veel van alles - tanninen, zuren, rijpheid - zal ook voor deze wijn wat geduld nodig zijn. Maar dit geduld wordt dan ook zeker beloond; de com­binatie van een complex, rijp fruit, fluwelige tan­ninen en prachtige zuren, staat hiervoor garant!

Schenkadvies

Vanaf 2023 (uit karaf) tot 2040+, 16-18°C

Serveer met

Gebraden hertenrugfilet, rode kool, pommes fondantes en een saus van appelstroop.

Gidsbeoordeling

Decanter: 92
R. Parker/The Wine Advocate: 90-92
Jamessuckling.com: 94-95
Wine Spectator: 90-93

Details

Streek

Bordeaux

Herkomst

Margaux

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12%

Druivenrassen

Petit verdot (blauw), cabernet sauvignon (blauw), merlot (blauw), cabernet franc/bouchet (blauw)

Domeininformatie

Château du Tertre

Château du Tertre, gelegen op een van de hoogste plateaus in Margaux, kwam in 1961 in handen van Philippe Capbern-Gasqueton, eigenaar van het beroemde Château Calon Ségur in Saint-Estèphe. Het chateau was op dat moment in een deplorabele staat. In de jaren die volgden, werden door Philippe enorme investeringen gedaan in zowel de renovatie van het chateau als in de herbeplanting van de wijngaard. De echte ommekeer kwam echter op het moment dat Madame Gasqueton in 1998 het chateau verkocht aan de onlangs overleden Nederlander Eric Albada Jelgersma. Onder leiding van Eric en zijn directeur Alexander van Beek werd het chateau flink onder handen genomen. Zo zorgde zij voor de bouw van een compleet nieuw keldercomplex, geheel in de stijl van het uit de 12e eeuw daterende chateau. Tevens werd het werk in de wijngaard stevig aangepakt. De nadruk lag hierbij in het omlaag brengen van de rendementen en het versterken van de natuurlijke rijkdom van de hier groeiende druiven. Mede dankzij deze investeringen behoort Château du Tertre inmiddels tot de absolute top van de appellation. Sinds het begin van dit jaar is Château du Tertre verkocht aan de familie Helfrich (van Grands Chais de France).

Regioinformatie

Bordeaux

Het gebied Bordeaux neemt gemiddeld een kwart van alle in Frankrijk geproduceerde appellationwijnen voor zijn rekening, jaarlijks worden er zo’n 900 miljoen flessen gevuld. Het gebied levert meer wijnen van topkwaliteit dan enig ander gebied op aarde. De wijnen zijn wereldwijd het meest gewild en er wordt het meest naar gevraagd en voor betaald. Het gebied is vernoemd naar de havenstad Bordeaux die centraal in de wijnregio ligt. Het gebied wordt opgedeeld door twee grote rivieren: de Dordogne en de Garonne. Beiden monden uit in de zeearm de Gironde. De rechteroever, het gebied ten noordoosten van de Dordogne, is vooral bekend door de herkomstgebieden Saint-Emilion en Pomerol. In het gebied op de westeroever (ten westen van de Gironde en Garonne) liggen de Médoc en Graves. Het gebied tussen de twee rivieren staat bekend om de AOP’s Entre-Deux-Mers en Bordeaux. De verschillende AOP’s maken ieder hun eigen stijl en type wijn. In de Bordeaux worden voornamelijk assemblages van meerdere druivenrassen gemaakt; de belangrijkste zijn merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc. Kostbare Bordeauxwijnen worden opgevoed op (nieuwe) eikenhouten vaten, de goedkopere wijnen krijgen deze opvoeding soms deels op hout en deels op tank, of in zijn geheel op tank. Ze kunnen hierdoor vaak al jong worden gedronken. Alle grote wijnen uit Bordeaux worden jaarlijks ‘en primeur’ gekocht, om vervolgens pas bezorgd te worden als de noodzakelijke opvoeding is voltooid. De reputatie van en het vertrouwen in de Bordeauxwijnen is dus onverminderd sterk: Bordeaux staat voor kwaliteit.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Wijnen