Mercurey blanc 'Les Rochelles'
Mercurey blanc 'Les Rochelles'

2019 Mercurey blanc 'Les Rochelles'

Domaine de Mia 0.75l

33

50

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

Een mergelgrond, rijk aan kalk, waar de druiven altijd wat langzamer rijpen. De druiven worden heel lang­zaam geperst en het sap vergist op eiken. Een prachtige slanke wijn, met tonen van wit fruit en bloemen, brioche en prachtige, fijne zuren.

Schenkadvies

Nu tot 2026

Wijn-spijs advies

heerlijk bij Reblochon of gegrilde snoekbaars.

Details

Streek

Bourgogne

Herkomst

Mercurey

Biologische certificering

Biologisch gecertificeerd

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13%

Druivenras

Chardonnay (wit)

Domeininformatie

Domaine de Mia

Je zou geneigd zijn te denken dat in een streek met zoveel historie alle wijngrond bekend is en de eigenaren er het maximale uit weten te halen. Kortom, dat er vandaag de dag niet veel verandert en er niets meer valt te ontdekken. Voor een groot deel klopt dat wel, maar toch gebeuren er ieder jaar onverwachte dingen. Neem de eigenaar van enkele prachtige wijngaarden in Mercurey waaronder de ‘Monopole’ Clos la Marche. De druiven hiervan werden vele jaren verkocht aan een handelshuis, dat er een merkwijn voor supermarkten van maakte. In 2006 werden de eerste stappen gezet tot het verbeteren van de kwaliteit en ging men over op biologische wijnbouw. In 2014 werden de ambities verder vormgegeven met het aantrekken van David Duband als wijnmaker. Inmiddels zijn de wijnen op het gewenste niveau, werd het gloednieuwe Domaine de Mia gecreëerd en kregen we van David de mogelijkheid om de distributeur voor Nederland te worden. Noem het een buitenkansje. Eentje die we niet aan onze neus voorbij hebben laten gaan!

Regioinformatie

Bourgogne

De Bourgogne is het beroemde wijngebied in het oostelijk deel van Frankrijk dat zich grofweg van Dijon over tweehonderd kilometer in zuidelijke richting uitstrekt tot Lyon. Het gebied valt uiteen in een aantal deelgebieden met elk een heel eigen karakter. Witte wijnen worden voor het grootste deel gemaakt van chardonnay en rode wijnen van pinot noir. Het noordelijkste deel is Chablis, bekend om zijn droge, minerale en frisse witte wijnen. Dit bijzondere deelgebied ligt ten noordwesten van Dijon, nabij de stad Auxerre. Net ten zuiden van Dijon begint het meest tot de verbeelding sprekende gebied, de Côte d’Or. Dit gebied wordt over het algemeen weer verdeeld in de Côte de Nuits, het gebied dat loopt tot vlak boven het plaatsje Beaune, en de Côte de Beaune, het gebied ten zuiden van Beaune. De grote witte en rode bourgogne-wijnen zijn bijna allen uit de Côte d’Or afkomstig. Ten zuiden van de Côte de Beaune vinden we de Côte Chalonnaise en nog verder naar het zuiden de Mâconnais, vooral bekend om zijn witte wijnen. Nog verder zuidwaarts ligt de Beaujolais, dat valt onder de Bourgogne, maar als wijngebied een aparte status heeft. De druif die hier de hoofdrol speelt is de gamay, waarvan men lichte en fruitige rode wijnen maakt.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven