Monsicuro - Barbera d'Asti

2017 Monsicuro - Barbera d'Asti - Villa Terlina

Azienda Agricola Villa Terlina 0.75l

31

50

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

Deze oude wijngaard (1928) brengt een van de grootste wijnen van barbera voort. Op de neus zwarte bessen, cacao, rozemarijn en iets van kruidnagel. De smaak is gelaagd en uitgebalanceerd en heeft frisse zuren.

Schenkadvies

Nu tot 2030, 16-18°C

Details

Streek

Piemonte

Herkomst

Barbera d'Asti

Biologische certificering

Biologisch-Dynamisch in conversie

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

14,5%

Druivenras

Barbera (blauw)

Domeininformatie

Villa Terlina

Eigenaar van dit uit zeven hectare wijngaard bestaande domein is Dr. Paolo Alliata, die in Bordeaux zijn oenologische opleiding genoot en in dit wijn-mekka ook ervaring opdeed. Hij kocht bij het plaatsje Agliano Terme in het gebied Asti de wijngaard ‘Gradale,’ met veertig jaar oude barbera-stokken, en de wijngaard ‘Monsicuro’ met tachtig jaar oude wijnstokken. Het was zijn wens om geconcentreerde wijnen te maken, die zouden kunnen wedijveren met de grote cru’s uit Bordeaux. Dat dit hem gelukt is, mochten wij tijdens een proeverij van verschillende ‘Italianen’ ervaren. Ook de internationale pers is Paolo Alliata inmiddels op het spoor.

Regioinformatie

Piemonte

In het noordwesten van Italië ligt Piëmont, met als belangrijkste stad Turijn. Piemonte, letterlijk ‘aan de voet van de berg’, wordt in het noorden bij het Aostadal omringd door Alpenreuzen, die een natuurlijke bescherming bieden. Hoewel ook hier wat wijnbouw voorkomt, presteert vooral de wijnstok ten zuiden van de rivier de Po optimaal. Microklimaatjes ontstaan in dit deel van Piëmont heel gemakkelijk en vormen samen met de unieke bodem een ideale plek voor het maken van topwijnen. In het gebied valt ongeveer dezelfde hoeveelheid neerslag als in Bordeaux. Uit Piëmont komen de beroemde en kostbare barolo en barbaresco, krachtige wijnen gemaakt van de nebbiolodruif. Het zijn ideale bewaarwijnen die, eenmaal gerijpt, een roestige kleur hebben en bijna fluweelachtig zacht kunnen worden. Ook de barbera is hier veel aangeplant en levert steeds vaker kwaliteitswijnen op, gemaakt op traditionele Bordelaise wijze. De minder verspreide dolcetto geeft een frisse elegante wijn met een laag tanninegehalte, de wijn kan zich goed kan meten met beaujolaiswijnen. Voor wit is de fris-zoete, licht mousserende Moscato d’Asti wereldberoemd. Lokale witte variëteiten als arneis en cortese zijn minder bekend, maar geven heel karakteristieke en vaak interessante wijnen.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Wijnen

Saint-Emilion - Grand Cru

2016 Saint-Emilion - Grand Cru

Château de Fonbel 0.75l

27 90 30.95

per fles bij een afname van 6 / 28,80 per fles

Montaperto cru - Chianti Classico

2018 Montaperto cru - Chianti Classico

Fontalpino 0.75l (Voorverkoop)

31 50 39.95

per fles