Pinot Blanc
Pinot Blanc

2021 Pinot Blanc

Weingut Birgit Braunstein 0.75l

14

50

per fles

De druiven van deze cuvée, 100% pinot blanc oftewel Weißburgunder, zijn afkomstig van de wijngaarden Fellner en Breitenmoss. Die zijn rijk aan Muschelkalk, wat een schitterende minerale smaak aan de druiven geeft. Het sap werd op inoxtanks vergist en verbleef zes maanden op de fijne gistsporen.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

De druiven van deze cuvée, 100% pinot blanc oftewel Weißburgunder, zijn afkomstig van de wijngaarden Fellner en Breitenmoss. Die zijn rijk aan Muschelkalk, wat een schitterende minerale smaak aan de druiven geeft. Het sap werd op inoxtanks vergist en verbleef zes maanden op de fijne gistsporen.

Proefnotitie

De 2021 is krachtig met zwoel geel fruit, peer en mango. De smaak blijft heerlijk sappig en mooi fris. De afdronk is prachtig zuiver met een subtiele mineraliteit tijdens de lang aanhoudende finale.

Schenkadvies

Nu tot 2025, 8-10°C

Wijn-spijs advies

Een mooie begeleider van een salade met avocado en rivierkreeftjes, vis met een botersausje en romige pastagerechten. Ook lekker bij: quiche met groene asperges en verse geitenkaas.

Details

Streek

Burgenland

Herkomst

Neusiedlersee-Hügelland

Biologische certificering

Biologisch-Dynamisch gecertificeerd

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Fris wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13%

Druivenras

Pinot blanc/pinot bianco/weißburgunder (wit)

Domeininformatie

Birgit Braunstein

In het oosten van Oostenrijk, nabij de Hongaarse grens, liggen aan de oevers van de Neusiedlersee de wijngaarden van Birgit Braunstein. Zij is al meer dan zeventien jaar eigenaresse en wijnmaakster van dit vierhonderd jaar oude familiedomein. Burgenland is een streek met een eeuwenoude wijncultuur. De Kelten brachten hier meer dan drieduizend jaar geleden de wijnbouw. Als eerbetoon heeft Birgit een verwijzing naar deze Keltische oorsprong in haar etiket verwerkt: haar initialen worden weergegeven als een Keltisch klavertje vier. Druiven gedijen uitstekend in dit klimaat en landschap, die soms worden vergeleken met die in de Haut-Médoc in Bordeaux. Ze werkt volledig biologisch-dynamisch in de wijngaarden en probeert ook in de kelder zoveel mogelijk de natuur haar gang te laten gaan. De wijnen van Birgit vallen op door hun zuiverheid, harmonie en frisse karakter.

Regioinformatie

Burgenland

Burgenland ligt ten zuidoosten van Wenen, het gebied strekt zich uit langs de Hongaarse grens. Het wijngebied is ruim 3000 jaar oud. Burgenland is onderverdeeld in vier gebieden. De belangrijkste zijn Neusiedlersee en Neusiedlersee-Hügelland. Mittelburgenland en Südburgenland spelen een ondergeschikte rol. In al deze gebieden staan naast de grüner veltliner en andere witte rassen ook veel blauwe inheemse druivenrassen. De druiven blaufränkisch, St. Laurent en een kruising van beide, de blauer zweigelt (of kortweg zweigelt), spelen de hoofdrol. In het gebied ligt ook de Neusiedlersee. In de buurt van dit grote ondiepe meer is het heel vochtig. De vochtigheidsgraad is essentieel voor botritus, de edele rot. Er komen dan ook veel zoete wijnen uit dit gebied. De vroeg invallende vorstperiode is daarnaast geschikt voor de unieke Eiswein.

Reviews

Sappig, met zachte zuren en een vriendelijk kruidje

Opvallend smakelijke wijn uit Oostenrijk. Sappigheid, zachte zuren, een vriendelijk kruidje en zowel wit als mild citrusfruit worden samen met een beheerste 12,5 procent alcohol herrlich gecombineerd. - Hubrecht Duijker

Bij witte asperges drink ik het liefst deze Pinot Blanc

Met het aspergeseizoen in aantocht moet ik meteen denken aan deze heerlijke groente. Vroeger had mijn vader een eigen groentetuin en verbouwde hij zelf asperges. Met het steken mocht ik hem dan helpen en ik kan je zeggen: zo lekker als toen heb ik witte asperges nooit meer gegeten. Ik eet ze vandaag de dag nog steeds heel graag, heerlijk met mijn vriendinnen in de tuin. Het liefst drink ik er dan de pinot blanc van Birgit Braunstein bij. Al haar wijnen zijn fantastisch, maar deze in combinatie met asperges is echt to-die-for.” - Sophia van Wechem

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven