Riesling & Traminer - Rheingau
Riesling & Traminer - Rheingau
Alle wijnen

2021 Riesling & Traminer - Rheingau

Jasper-Franz 0.75l

15.20

13

70

per fles bij 6 flessen,
14,10 per fles

Deze wijngaard met een grote diversiteit aan vulkanische bodems brengt een Riesling voort met grote complexiteit in zowel neus als smaak.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Deze wijngaard met een grote diversiteit aan vulkanische bodems brengt een Riesling voort met grote complexiteit in zowel neus als smaak.

Proefnotitie

Een speelse combinatie waarin de structuur en kracht van de riesling samenkomt met de kruidige en exotische tonen van de gewurztraminer. Citrusfruit, lychee en mango op de rijke neus. De smaak is fris en boordevol rijp fruit als papaya, passiefruit en limoen. De afdronk is harmonieus en puur.

Schenkadvies

Nu tot 2025, 8-10°C

Details

Streek

Rheingau

Herkomst

Rheingau

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12%

Druivenrassen

Riesling (wit), traminer (wit)

Domeininformatie

Jasper-Franz

Toen ons het bericht bereikte dat Weingut Altenkirch na bijna twee eeuwen op zou houden te bestaan, sloeg bij ons de paniek lichtelijk toe. Want wijnmaker Jasper Bruynsten heeft de weingut sinds zijn aantreden nieuw leven ingeblazen en de kwaliteit van de wijnen bleef maar stijgen. Einde Altenkirch, einde wijnen van Jasper dachten wij. Maar gelukkig, deze man ging gewoon elders in de Reingau, in Lorcher Steillagen, voor zichzelf aan de slag. Onder de naam Jasper-Franz maakt hij wijnen met zijn unieke signatuur; uiterst fris, mineraal, uitgebalanceerd complex, met een juiste zuurgraad en altijd de terroir weerspiegelend. In de Rheingau is de rieslingdruif met 78% nog immer heel dominant, maar ook zien we steeds meer (12,5%) spätburguder (pinot noir), waar ook Jasper verzot op is. Nu de jaren steeds warmer en droger worden, experimenteert hij ook met druiven als sauvignon blanc en cabernet franc.

Regioinformatie

Rheingau

Rheingau is door de ligging een uniek wijnbouwgebied: de wijngaarden zijn veelal gelegen op de zuidoever van de Rijn –die hier van oost naar west stroomt- waardoor de zon vrijwel de hele dag op de wijngaarden staat. In het noorden biedt het Taunusgebergte bescherming. Er staat vrijwel alleen riesling aangeplant, behalve bij Assmanshausen waar een klein beetje spätburgunder staat. De Rheingau is beroemd om zijn onderzoeksinstituut in Geisenheim. In dit gebied vonden de Benedictijner monniken per toeval de Edelfäule, de edelrot, uit. Zij wachtten op een sein om met de druivenoogst te beginnen, maar dit duurde zo lang dat de druiventrossen begonnen te rotten. Toen ze besloten om toch wijn van de druiven te maken, bleek die heerlijk. Wijnen met ‘botritus cinerea’ zijn inmiddels wereldberoemd. In de Rheingau streeft men naar een meer Franse kwaliteitsindeling. De beste wijngaarden in een Einzellage (individuele wijngaard) komen in aanmerking voor ‘Erstes Gewächs’ dat gelijk staat aan ‘premier cru’.

Reviews

Hier gaat mijn hart sneller van kloppen!

Van zo’n gastronomische wijn gaat mijn hart direct sneller kloppen. De wijngaarden van Jasper Franz liggen op verschillende vulkanische bodems. Een blend van riesling en gewürztraminer van dit terroir is een schot in de roos. De frisse riesling geeft elegantie en de gewürztraminer zorgt voor een aromatische neus. Aroma’s van limoen en oranje citrusfruit, waarbij de schil in de afdronk naar boven komt. Later komen ook tropische vruchten als papaya, mango en passievrucht naar voren. Een complexe mix die zich goed laat combineren met bijvoorbeeld Vietnamese salade met garnalen en een mix van groene kruiden. - Jitte van Oijen.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven