Rioja blanco
Rioja blanco

2020 Rioja blanco - Sierra de Toloño

Sierra de Toloño 0.75l

12

20

13.50

per fles

Gemaakt van zeer oude stokken viura ‘en vaso’ (de traditionele ‘bush vines’) aangeplant op kleine percelen op een hoogte van 650 meter boven zeeniveau.

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

Gemaakt van zeer oude stokken viura ‘en vaso’ (de traditionele ‘bush vines’) aangeplant op kleine percelen op een hoogte van 650 meter boven zeeniveau.

Proefnotitie

De neus is expressief en floraal met heerlijk rijp wit fruit en mineraliteit. De smaak is geconcentreerd en zuiver met wederom het witte fruit en precisie. De afdronk is complex met veel lengte en harmonieuze zuren. Zo goed en onderscheidend kan witte Rioja zijn!

Schenkadvies

Nu tot 2024+, 10-12°C

Serveer met

Een wijn die vanwege zijn frisse karakter uitstekend tot zijn recht komt bij witte asperges met jamón serrano en wat goede olijfolie.

Details

Streek

La Rioja

Herkomst

Rioja

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12,5%

Druivenras

Macabeo/viura (wit)

Domeininformatie

Sierra de Toloño

Sandra Bravo, in 2019 uitgeroepen tot Best Young Wine Maker, is een van de grootste talenten van Spanje op dit moment. Het verhaal van Sandra Bravo is bijzonder. Ze groeit op in de stad Logroño, niet ver van de wijngaarden van La Rioja, maar met ouders die niet in de wijnindustrie werkzaam zijn. Toch raakt ze al vrij jong in de ban van de wijn en besluit oenologie (wijnbouwkunde) te studeren. Na haar studie loopt ze meerdere stages bij toonaangevende domeinen in Bordeaux, Toscane, Nieuw-Zeeland, Californië en Priorat. In 2012 besluit zij zich als wijnmaakster in La Rioja te vestigen. Ze heeft geen geld, maar met behulp van de bank lukt het haar om enkele kleine percelen te bemachtigen. In de selectie van deze percelen is ze heel streng: ze mogen alleen liggen in het meest interessante deel van het gebied, Rioja Alavesa, de aanplant moet oud zijn en de wijngaarden hoog gelegen. Om haar wijnen te kunnen maken, huurt ze een kleine kelder die er van buiten uit ziet als een garagebox, maar die meerdere lagen onder de grond heeft, waar ze alles met zwaartekracht kan doen. Bovendien bezit de kelder een uitstekende isolatie. Inmiddels maakt Sandra indrukwekkend mooie wijnen die het terroir van Rioja Alavesa weerspiegelen.

Regioinformatie

La Rioja

Rioja spreekt tot de verbeelding van elke wijnliefhebber. Deze grote streek brengt ondanks de enorme diversiteit aan terroirs een zeer herkenbare stijl wijnen voort. De wijnstreek Rioja wordt opgedeeld in drie verschillende departementen: De ‘Rioja Alta’ in het westen, ‘Rioja Baja’ in het warmere en lager gelegen oosten en het autonome Baskische ‘Rioja Alavesa’ in het noordwesten.

Reviews

Carmen van Dam

Ik zit sinds 1993 in een wijnclubje, zo’n acht keer per jaar proeven wij met elkaar. Door deze proeverijen koop ik altijd wijnen die ik geproefd heb. Corona heeft ervoor gezorgd dat bijna alle proeverijen stil zijn komen te liggen en daarmee slinkt onze wijnvoorraad. Bij Okhuysen wisten ze raad: ze stuurden mij een spannende proefdoos. Eén van de aangename verrassingen was de Rioja blanco van Sierra de Toloño. Deze witte Rioja zit vol expressief fruit en mineraliteit en is werkelijk het pareltje uit de proefdoos.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven

Chardonnay Etiquette Blanche - Pays d'Oc

2021 Chardonnay Etiquette Blanche - Pays d'Oc

(Voorverkoop)

9 75

per fles bij een afname van 6 / 12,95 per fles

Pecorino - Colline Pescaresi

2021 Pecorino - Colline Pescaresi

11 95 13.25

per fles bij een afname van 6 / 11,90 per fles

Blanc Selecció - Penedès

2021 Blanc Selecció - Penedès

10 95 12.20

per fles bij een afname van 6 / 11,00 per fles