Rosé frizant
Rosé frizant

2022 Rosé frizant

Mas de Daumas Gassac 0.75l

22

50

per fles

De frisse zuren geven een prachtige elegantie. De assemblage bestaat uit circa 70% cabernet-sauvignon van de jongere aanplant, volgens het procedé ‘saignée’ (het bloeden van de druiven, ofwel het eerste sap uit de druiven), en verder merlot, mourvèdre en carignan.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

De frisse zuren geven een prachtige elegantie. De assemblage bestaat uit circa 70% cabernet-sauvignon van de jongere aanplant, volgens het procedé ‘saignée’ (het bloeden van de druiven, ofwel het eerste sap uit de druiven), en verder merlot, mourvèdre en carignan.

Proefnotitie

Een heerlijke kruidige rosé boordevol klein rood fruit als frambozen en vossenbessen. Verrukkelijk!

Schenkadvies

Nu tot 2025, 8-10°C

Wijn-spijs advies

Een perfect aperitief met wat gemarineerde olijven en dungesneden gerijpte ham.

Details

Streek

Languedoc

Herkomst

Pays de l‘Hérault

Kleur / Soort

Mousserende wijn

Wijn karakter

Mousserend

Inhoud

0.75l

Alcohol %

11%

Druivenrassen

Cabernet sauvignon (blauw), mourvèdre/monastrell (blauw), muscat blanc à petits grains (wit), petit manseng (wit), pinot noir/pinot nero/spätburgunder (blauw), sauvignon blanc (wit)

Domeininformatie

Mas de Daumas Gassac

Sinds de beroemde Amerikaanse wijnschrijver Robert Parker de rode Mas de Daumas Gassac met vijf sterren kwalificeerde in zijn boek “Parker’s Wine Buyer’s Guide”, ligt deze wijn in de meest luxueuze wijnboutiques naast de grote cru’s uit Bordeaux. En hier is hard voor gewerkt! Aimé en Véronique Guibert kochten in 1970 een oude boerderij in de Gassac-vallei en ontgonnen het land, bouwden een moderne, half ondergrondse kelder en trokken deskundige wijnmakers aan. In eerste instantie werd slechts 7 hectare land beplant, met cabernet-sauvignon afkomstig uit Pauillac (nog immer 70% van de assemblage). Op advies van professor Emile Peynaud begon Guibert in 1979 ook met de aanplant van druivenrassen als malbec, cabernet franc, syrah, pinot noir en tannat. Inmiddels beslaan de wijngaarden bijna 50 hectare, verdeeld in kleine percelen, omringd door bos. In 2016 overleed pionier Aimé Guibert, maar het prachtige domein wordt op kundige wijze voortgezet door zijn vrouw en vier zoons.

Regioinformatie

Languedoc

De Languedoc wordt altijd in een adem genoemd met de Roussillon, het stukje van Zuid-Frankrijk dat ligt ingeklemd tussen de Corbières en de Spaanse grens, in het departement Pyrenées Orientales. Verreweg het grootste gedeelte van het gebied wordt echter ingevuld door de Languedoc en omvat de departementen Aude, Hérault en Gard. De totale regio van de Languedoc-Roussillon wordt begrensd door het Rhône-dal, het Garonne-bekken, het Centraal Massief, de Pyreneeën en de Middellandse Zee en is goed voor 5% van het oppervlak van Frankrijk. Met 230.000 hectare wijn, waarvan 90.000 gecontroleerd herkomstgebied, is het ook het grootste wijnproductiegebied van Frankrijk. Binnen het totale gebied vinden we een veelvoud aan appellaties en een grote diversiteit aan wijnen. De wijnhistorie gaat hier heel ver terug en heeft geresulteerd in een diverse aanplant van veelal autochtone druivensoorten die perfect zijn afgestemd op de omstandigheden; met name de warmte. Ook hebben ‘internationale druivenrassen’ als cabernet sauvignon, chardonnay, merlot en sauvignon hier vanaf de tachtiger jaren van de 20ste eeuw hun intrede gedaan, met wisselende resultaten. Vaak waren deze druiven niet goed bestemd tegen de overdadige zon en warmte. Echter op plekken, waar wind of hoogte verkoeling brengen doen deze druiven het opvallend goed. Veelzijdigheid en een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit zijn dan ook de sterke punten van de Languedoc!

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven