Saumur Champigny Terres Chaudes

2019 Saumur Champigny Terres Chaudes - Domaine des Roches Neuves

Domaine des Roches Neuves 0.75l

25

90

28.75

per fles bij een afname van 6 / 26,75 per fles

Om de druiven perfect gaaf te houden wordt er handmatig geoogst, in kleine bakjes. Na een strenge selectie vindt de vinificatie plaats op lage temperatuur. De wijn wordt twaalf maanden opgevoed op zijn fijne gistsporen op vaten van 600 liter en op grote ovale houten vaten. De wijn wordt ongefilterd gebotteld.

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

Om de druiven perfect gaaf te houden wordt er handmatig geoogst, in kleine bakjes. Na een strenge selectie vindt de vinificatie plaats op lage temperatuur. De wijn wordt twaalf maanden opgevoed op zijn fijne gistsporen op vaten van 600 liter en op grote ovale houten vaten. De wijn wordt ongefilterd gebotteld.

Proefnotitie

Een prachtige neus van rijp zwart en rood fruit, kruiden, specerijen, iets van cederhout en iets licht floraals. De smaak is krachtig en geconcentreerd, met een mooi rijp fruit, specerijen, aanwezige, maar mooie tanninen en een heerlijke frisheid.

Schenkadvies

Nu tot 2026+, 15-17°C

Details

Streek

Loire

Herkomst

Saumur Champigny

Biologische certificering

Biologisch-Dynamisch gecertificeerd

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13,5%

Druivenras

Cabernet franc/bouchet (blauw)

Domeininformatie

Domaine des Roches Neuves

Domaine des Roches Neuves is gelegen in het wijngebied Saumur Champigny. Het domein wordt geleid door Thierry Germain, een getalenteerde vigneron die destijds overkwam uit Bordeaux om zijn geluk te beproeven in de Loirestreek. Thierry Germain is een fenomeen. In de groene gids van het toonaangevende La Revue du vin de France wordt zijn Domaine des Roches Neuves gewaardeerd met de maximale drie sterren. Bij Thierry draait alles om de volle aandacht voor de kleinste details. Sinds 2000 is Domaine des Roches Neuves biologisch-dynamisch gecertificeerd. Bij het oogsten wordt door strenge selecties alleen het meest gave fruit geselecteerd. Tevens kijkt Thierry heel zorgvuldig naar de kwaliteit en eigenschappen van de oogst van zijn verschillende percelen. Het resultaat: schitterende wijnen van zeldzame kwaliteit die een grote groep fans kennen.

Regioinformatie

Loire

De Loire, die ontspringt in de Ardèche in het Massif Central en uitmondt in de Atlantische Oceaan, is de langste rivier van Frankrijk. Langs deze rivier bevinden zich vele wijngebieden die een grote diversiteit aan wijnen voortbrengen. Vanuit de Ardèche stroomafwaarts ligt het eerste belangrijke wijnbouwgebied exact halverwege, op de plek waar de rivier afbuigt van noordelijke naar westelijke richting. Dit is het gebied waar de frisse witte wijnen, gemaakt van sauvignon blanc, vandaan komen. De belangrijkste gebieden zijn: Sancerre, Pouilly-Fumé en Menetou-Salon. Verder stroomafwaarts bij de stad Tours (het gebied Touraine) vinden we de gebieden Vouvray en Montlouis waar zowel droge, als zoete en mousserende wijnen gemaakt worden van chenin blanc. Ten westen hiervan liggen de gebieden Chinon en Bourgueil, waar rode wijnen van cabernet franc de boventoon voeren. Bij het stadje Saumur begint het gebied Anjou-Saumur. Aanvankelijk stond Saumur vooral bekend om zoete rosé-wijnen, maar vandaag de dag er wordt ook rode wijn geproduceerd van cabernet franc. De streek wordt geroemd om droge witte en de edelzoete wijnen van chenin blanc. De belangrijkste gebieden zijn Saumur (wit, rosé en rood), Saumur-Champigny (rood), Anjou (rood en wit), Savennières (wit) en Côteaux du Layon (zoet). Vlak voordat de Loire in de Atlantische Oceaan uitmondt, doorkruist de rivier nog het gebied Pays Nantais. Hier komt de beendroge Muscadet vandaan, gemaakt van de druif melon de Bourgogne.

Reviews

Mijn eerste ervaring met deze wijn was tijdens de Okhuysen-jubileumproeverij; daar stond de 2014 Saumur-Champigny Terres Chaudes op de proeftafel van Roches Neuves. Tijdens de laatste masterclass van Job Joosse, over cabernet franc uit de Loire, kwam deze wijn als proefwijn op tafel. Geweldig voor mij, als grote liefhebber van dit domein. Deze biologisch gecertificeerde wijn heeft een prachtige neus van rijp zwart fruit en cassis, iets floraals en kruidigs. Een krachtige wijn met mooie tanninen, een heerlijke frisheid en bewaarpotentieel; een goede herfstwijn! - Franc van der Meer

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Wijnen