Tinus Marsanne/Roussanne
Tinus Marsanne/Roussanne

2021 Tinus Marsanne/Roussanne

Château des Tourettes 0.75l

23

50

per fles

De marsanne neemt 60% van de assemblage voor zijn rekening. De druifjes waren klein en perfect rijp. Marsanne is altijd reduc­tief en roussanne juist oxidatief.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

De marsanne neemt 60% van de assemblage voor zijn rekening. De druifjes waren klein en perfect rijp. Marsanne is altijd reduc­tief en roussanne juist oxidatief.

Proefnotitie

De wijn bezit een prachtige mineraliteit, met iets van vuursteen, cirtusfruit, steenfruit, bloesem, amandelen en een fijn bittertje in een lange, frisse afdronk.

Schenkadvies

Nu tot 2028, 10-12°C

Details

Streek

Rhône

Herkomst

Vin de France

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

14%

Druivenrassen

Marsanne (wit), roussanne (wit)

Domeininformatie

Château des Tourettes

In 2007 kochtten Jean-Marie en Maine Guffens het Château des Tourettes in de Lubéron, in de Alpes-de-Haute Provence. Ze voelen zich aangetrokken tot de oogverblindende schoonheid van de omgeving, maar ook door de grote mogelijkheden die de wijngaarden hier hen bieden; ondanks de warmte zorgt de hoge ligging (tussen 400 en 500 meter) voor de nodige afkoeling. De bodem is hoogwaardig, met grote delen kalk. Net als op Domaine Guffens-Heynen draait het daarnaast om oog voor detail en een compromisloze aanpak. Sinds enkele jaren is Guffens ook persoonlijk intensief betrokken bij de dagelijkse gang van zaken op het domein en stijgt de kwaliteit alsmaar verder.

Regioinformatie

Rhône

De langgerekte Rhônestreek kan worden verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk wijnbouwgebied. Het noordelijk deel begint net ten zuiden van de stad Lyon en eindigt bij Valence. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van de stad Vienne en loopt door tot Avignon. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen met wijnstokken op een granietachtige bodem, vlak langs de rivier de Rhône. Rode wijnen worden hier gemaakt van syrah, witte wijnen van marsanne, roussanne en viognier (de laatste voor de beroemde appellaties Condrieu en Château Grillet). Het zijn bijna allemaal zeer onderscheidende wijnen van ongekend niveau met als summum de rode en witte Hermitage afkomstig van een markante heuvel bij het stadje Tain l’Hermitage. In het zuidelijke deel wordt het landschap schraler. De beruchte mistralwind heeft hier vrij spel. Hier worden zowel eenvoudige wijnen als kwaliteitswijnen geproduceerd van een keur aan druivenrassen. De belangrijkste zijn voor rood en rosé: grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. Voor wit zijn dat marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc en clairette. Ook worden hier ‘vins doux naturels’ (zoete wijnen) geproduceerd. De meest bekende wijnen van het zuidelijke deel zijn onder meer châteauneuf-du-pape, gigondas, tavel, vacqueyras en cairanne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven