Vosne-Romanée 'Les Chalandins'

2017 Vosne-Romanée 'Les Chalandins' - Maison Camille Giroud

Maison Camille Giroud 0.75l

82

80

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

Het perceel ‘Les Chalandins’ ligt tegen Vougeot aan. Een grote wijn met een rijke geur van zoete kersen, specerijen en donkere chocolade. De smaak is intens met weelderig zwart fruit en zwoele tanninen. Het toonbeeld van de klassewijnen die dit prestigieuze dorp voortbrengt!

Schenkadvies

Nu tot 2030+, 15-17°C

Details

Streek

Bourgogne

Herkomst

Vosne-Romanée

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13%

Druivenras

Pinot noir/pinot nero/spätburgunder (blauw)

Domeininformatie

Maison Camille Giroud

Het Bourgogne-huis Camille Giroud werd in 1865 opgericht door de man wiens naam het nog altijd draagt. Naast de productie van wijnen van eigen wijngaarden rond Beaune, kocht het huis wijnen van andere wijnboeren. Deze werden vervolgens in de kelders van Giroud opgevoed. Pas als het huis de wijn geschikt vond voor de markt werd deze vrijgegeven. De kelders van Giroud puilden dan ook uit van de grote oude wijnen. Dat deze werkwijze in de huidige tijd niet meer past, bleek begin 2001 toen de kleinkinderen Bernard en François het huis noodgedwongen moesten verkopen aan een investeringsgroep uit Amerika. De groep stelde de talentvolle wijnmaker David Croix aan als technisch directeur. Met de komst van Croix begon een grote omwenteling binnen Maison Camille Giroud. Vanaf 2002 is men zich gaan beperken tot het proces van wijnmaken en worden druiven en most aangekocht. De voorwaarde voor een biologisch verantwoord wijngaardbeheer bleef echter gehandhaafd. David heeft inmiddels (in 2016) het stokje overgedragen aan Carel Voorhuis om zich volledig te kunnen concentreren op zijn eigen Domaine Croix. Carel, een fransman met nederlandse roots, zet inmiddels het goede werk van David voort en is net als zijn voorganger zeer ambitieus en kundig.

Regioinformatie

Bourgogne

De Bourgogne is het beroemde wijngebied in het oostelijk deel van Frankrijk dat zich grofweg van Dijon over tweehonderd kilometer in zuidelijke richting uitstrekt tot Lyon. Het gebied valt uiteen in een aantal deelgebieden met elk een heel eigen karakter. Witte wijnen worden voor het grootste deel gemaakt van chardonnay en rode wijnen van pinot noir. Het noordelijkste deel is Chablis, bekend om zijn droge, minerale en frisse witte wijnen. Dit bijzondere deelgebied ligt ten noordwesten van Dijon, nabij de stad Auxerre. Net ten zuiden van Dijon begint het meest tot de verbeelding sprekende gebied, de Côte d’Or. Dit gebied wordt over het algemeen weer verdeeld in de Côte de Nuits, het gebied dat loopt tot vlak boven het plaatsje Beaune, en de Côte de Beaune, het gebied ten zuiden van Beaune. De grote witte en rode bourgogne-wijnen zijn bijna allen uit de Côte d’Or afkomstig. Ten zuiden van de Côte de Beaune vinden we de Côte Chalonnaise en nog verder naar het zuiden de Mâconnais, vooral bekend om zijn witte wijnen. Nog verder zuidwaarts ligt de Beaujolais, dat valt onder de Bourgogne, maar als wijngebied een aparte status heeft. De druif die hier de hoofdrol speelt is de gamay, waarvan men lichte en fruitige rode wijnen maakt.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Wijnen