Blogs

Terroirwijnen uitgediept: Druif

Door Max Funcke, 8 oktober 2021

Terroirwijnen uitgediept: Druif

Er bestaan ontelbaar veel wijndruivenrassen; het naslagwerk dat Jancis Robinson erover samenstelde telt maar liefst 1400 pagina’s. Iedere druif heeft individuele eigenschappen, waaronder bijvoorbeeld smaak, tanninegehalte, kleur, de dikte van de schil… Daarom heeft iedere druif heeft zijn eigen voorkeur voor de omgeving waarin je hem aanplant. Wanneer een druif zich perfect thuisvoelt op een b...

Lees verder
Terroirwijnen uitgediept: Klimaat

Door Max Funcke, 1 oktober 2021

Terroirwijnen uitgediept: Klimaat

Het klimaat is één van de vier factoren die een wijn haar unieke karakter geeft. Samen met bodem, druif en menselijke invloed vormt het de ruggengraat van wat we in de wijnwereld ‘terroir’ noemen: een duidelijk gevoel van herkomst dat bepaalde wijnen kunnen oproepen. De volgende klimatologische verschijnselen zijn van invloed op het terroir:Zonlicht en temperatuurDe wijnmaker zoekt in zijn d...

Lees verder
Terroirwijnen uitgediept: Bodem

Door Max Funcke, 28 september 2021

Terroirwijnen uitgediept: Bodem

Terroir is voor velen een moeilijk begrip. Het woord komt van ‘terre’ (aarde, bodem) maar behelst meer dan dat. Als je een terroirwijn proeft, dan zou je moeten kunnen herkennen waar deze wijn vandaan komt. In het achtergrondverhaal dat Xavier Kat schreef over het onderwerp (te lezen in Vinée Vineuse 4) belicht hij de vier componenten wiens samenspel een wijn ‘terroirwijn’ maakt: bodem,...

Lees verder
De verborgen schatten van Spanje

Door Xavier Kat, Voorjaar 2019

De verborgen schatten van Spanje

Het begon allemaal met een mailtje dat ons werd toegestuurd door een Spaanse wijnmaakster die een importeur voor haar wijnen in Nederland zocht. Van dit soort mails krijgen we er dagelijks vele, niets bijzonders dus. Maar deze viel op. Vanuit het algemene Okhuysen-mailadres was hij doorgestuurd aan het gehele inkoopteam, bestaande uit Job Joosse, Yves van Maren en mijzelf. Bijzonder genoeg had de ...

Lees verder
De oogst 2021 van start op Daumas Gassac

Door Samuel Guibert, 14 september 2021

De oogst 2021 van start op Daumas Gassac

Het oogstjaar 2021 trapte af met een koud eerste semester wat voor sommige druivensoorten gevolgen voor de groei had. Dan was er in april die vreselijke vorst, wat voor de witte wijnen van het domein een verlies van 60 tot 70 procent betekende. In juli had het zuiden van Frankrijk te maken met temperaturen die normaal in april voorkomen, waardoor de oogst op Daumas Gassac in geen 20 jaar zo laat v...

Lees verder
Rouge 2020: 'A legend in the making'

Door Samuel Guibert, 14 september 2021

Rouge 2020: 'A legend in the making'

Al 21 jaar...!2000 was een uitzonderlijke jaargang. Destijds zette ik mijn eerste stappen in het leerproces van Mas de Daumas Gassacs respectvolle vinificatiestijl naast onze vader Aimé Guibert; de oprichter van het landgoed en Vignerón. Twee decennia later bleek Daumas 2020 – het 43e oogstjaar geproduceerd door de familie Guibert – er een van een enigszins uitzonderlijke ges...

Lees verder