Over Wijn

Door Maartje & Sylvana | 7 juli 2017
Zondag 2 juli organiseerden wij ter viering van ons 150-jarig bestaan een grootse Lustrumproeverij. Maar liefst 1750 Okhuysenrelaties kwamen naar de voor deze gelegenheid afgehuurde Kromhouthal in Amsterdam Noord en genoten van een dag vol wijnproeven, gesprekken met wijnmakers, masterclasses, happen en muziek. Een verslag! De pret begon voor velen al op de ‘Okhuysenpont’. Deinend op de golve...
Lees meer
Door Damien Michel | 7 juli 2017
Damien Michel, wijnmaker van Domaine Montlobre, vertelt ons: “Er worden op dit moment tropische temperaturen gemeten op Domaine Montlobre. De wijngaarden zijn door dit mooie weer ‘geëxplodeerd’: alles groeit als een dolle! Gelukkig is er voor de hitte uitbrak voldoende regen is gevallen, en houden de bodems van Montlobre die regen goed vast. Zo drogen de planten niet uit. Het wijngaard...
Lees meer
Door Jan Verbeek | 19 mei 2017
Hoe een Haarlemse wijnhandel 'internetcowboys' van het lijf houdt Wijnhandel Okhuysen viert deze zomer zijn 150-jarig bestaan. Maar zonder zorgen is het Haarlemse familiebedrijf niet. Xavier Kat, directeur en eigenaar van een van de oudste wijnbedrijven van Nederland, ergert zich groen en geel aan onlineaanbieders die wijn standaard met een korting tot wel 50% in de markt zetten. ‘H...
Lees meer
Door Xavier Kat | 2 juni 2017
Okhuysen bestaat 150 jaar! Dat vieren wij dit jaar groots met verschillende evenementen waar u hopelijk bij aanwezig zult zijn. Bij het vieren van een jubileum hoort natuurlijk ook een blik op de historie. In deze blog: De Renaissance. In Vinée Vineuse I verhaalden wij over de oprichting van het bedrijf en de verschillende generaties Okhuysen die elkaar opvolgden. De laatste Okhuysen ...
Lees meer
Door Xavier Kat | 2 juni 2017
Wat is het toch leuk om feest te vieren. In ons geval een 150-jarig jubileum. Op het moment van schrijven ligt een zeer bijzonder jubileumevenement net achter ons: Laveloos, een avond vol wijn! Alhoewel bij veel mensen 14 mei 2017 in het geheugen gegrift zal staan als de dag dat Feyenoord landskampioen werd, voor ons was het een memorabele avond in een uitverkocht DeLaMar. Ruim zeshonderd klan...
Lees meer
Door Job Joosse | 29 mei 2017
Job Joosse, die zijn loopbaan begon als sommelier, werkt sinds 2006 bij Okhuysen, waar hij particuliere en horecaklanten adviseert en ook betrokken is bij de inkoop. In 2016 behaalde hij het hoogste Nederlandse wijnexamen, Magister Vini. Job is bovendien expert op het gebied van wijn-spijscombinaties. De droge witte wijnen van Bordeaux zijn aanzienlijk minder bekend dan de rode wijnen. Toc...
Lees meer
Door Xavier Kat | 17 mei 2017
Wat is het toch leuk om feest te vieren. In ons geval een 150-jarig jubileum. Hieronder een fotoverslag van een zeer bijzonder jubileumevenement: Laveloos, een avond vol wijn! Alhoewel bij veel mensen 14 mei 2017 in het geheugen gegrift zal staan als de dag dat Feyenoord landskampioen werd, voor ons was het een memorabele avond in een uitverkocht DeLaMar. Ruim zeshonderd klanten waren naar de hoo...
Lees meer
Door Job Joosse | 1 mei 2017
Op zondagavond 2 april vlogen wij naar Bordeaux om het oogstjaar 2016 te gaan proeven. Al in september en oktober van vorig jaar bereikten ons lovende berichten dat het wederom om een zeer groot jaar zou gaan! Omdat Bordeaux een indrukwekkende reputatie geniet wat betreft het vermarkten van hun wijnen, is het voor ons belangrijk om zelf een goede indruk van het jaar te krijgen. Ieder oogstjaar gaa...
Lees meer
Door Louis Kat | 1 mei 2017
“Wijnjaren zeggen niet zo veel” lees ik met regelmaat in wijnbladen of wijnrubrieken. Alles draait tegenwoordig om het terroir, de ligging van de wijngaard, de hightech apparatuur, de kundigheid van de wijnmaker en de assemblage van diverse druivenrassen. Het is zeker waar: echt slechte wijnen worden in Bordeaux niet meer gemaakt. Maar de vraag blijft: wanneer is een jaar nu echt “excelle...
Lees meer
Door Xavier Kat | 14 april 2017
Na vijf dagen - van 2 t/m 6 april 2017 - van intensief proeven, kunnen wij alleen maar concluderen dat 2016 één van de allermooiste jaren is die we van het vat hebben mogen proeven. Gedurende de week ontstaat bij ons een gevoel van euforie. Hieronder een fotoverslag!Foto 1 - Oenoloog Claude Gaudin en Louis Kat op Château Maucamps, een van de mooiste wijnen van 2016 onder de € 20,00.Foto 3 ...
Lees meer
Door Xavier Kat | 14 april 2017
Na vijf dagen van intensief proeven, kunnen wij alleen maar concluderen dat dit één van de allermooiste jaren is die we van het vat hebben mogen proeven. Gedurende de week ontstaat bij ons een gevoel van euforie en vergelijkingen met absolute topjaren als 1982 (mijn vader) en 2010 (ikzelf) worden gemaakt. Hoewel de Médoc licht in het voordeel lijkt, is de kwaliteit in de gehele streek en op all...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 10 april 2017
Er zijn maar weinig groenten die onmiddellijk een associatie met wijn oproepen, de asperge vormt hierop een uitzondering. Deze elegante en eigenzinnige groente leent zich namelijk uitstekend voor uiteenlopende culinaire gerechten en vraagt om een verfijnde en veelzijdige wijnpartner. Asperges en wijn hebben een gemeenschappelijk verleden, dat bovendien ver teruggaat. Aan zowel de druivenstokken en...
Lees meer
Door Jan van Lissum | april 2017
Wijnkoperij Okhuysen bestaat in 2017 150 jaar en vierde dit tijdens Wine Professional met een fraaie proeverij. Xavier Kat, inmiddels 15 jaar directeur en de dag ervoor in Hotel de l’Europe gehuldigd met een Wine Professional Diamonds Award, presenteerde een indrukwekkende serie topwijnen met jaargangen eindigend op een 7. Het team van Podium onder de Dom in Utrecht verzorgde de culinaire omlijs...
Lees meer
Door Louis Kat | 22 maart 2017
Vijftig jaar lang reed Louis Kat door Frankrijk op zoek naar de mooiste wijnen. In deze serie nemen wij u mee naar zijn favoriete wijnstreken. Wij bijten het spits af in de Loire. Joguet, een artiest in chinon“Pionieren in de voor rode Loire-wijnen zo bekende appellation Chinon ging mij moeilijk af. Bezoekjes aan domeinen leverden weinig op, óf omdat er te weinig voorraad was óf omdat de ...
Lees meer
Door Xavier Kat | 7 maart 2017
Bij het vieren van een jubileum hoort natuurlijk ook een blik op de historie. Dit jaar vindt u daarom in iedere Vinée Vineuse twee pagina’s met foto’s en verhalen uit de oude doos. Deze foto’s en verhalen delen wij uiteraard ook online graag met u. Alles begon met de familie Okhuysen toen Josephus Arnoldus Okhuysen, geholpen door zijn vader, zijn wijnhandel startte aan de Gierstraat 34 te...
Lees meer
Door Xavier Kat | 7 maart 2017
Het zijn drukke, maar heerlijke tijden op onze Haarlemse vestigingen. Ondanks dat we de viering van anderhalve eeuw Okhuysen van mijlenver zagen aankomen, is de bedrijvigheid rondom de viering nu pas echt in volle hevigheid losgebarsten. Het hele team van Okhuysen heeft mee mogen denken over het hoe en wat en dat heeft tot vele leuke ideeën geleid, waarvan er een aantal is uitverkoren om 2017 tot...
Lees meer
Door Job Joosse | 1 maart 2017
Job Joosse, die zijn loopbaan begon als sommelier, werkt sinds 2006 bij Okhuysen, waar hij particuliere en horecaklanten adviseert en ook betrokken is bij de inkoop. In 2016 behaalde hij het hoogste Nederlandse wijnexamen, Magister Vini. Job is bovendien expert op het gebied van wijn-spijscombinaties.De schilderachtige dorpjes in de Elzas, met hun kleurrijke vakwerkhuizen, zouden als decor kunnen ...
Lees meer
Door The Wine & Food Association | 9 januari 2017
Afgelopen zondag, 8 januari 2017, ontving Xavier Kat tijdens de 15e editie van Wine Professional de prestigieuze Diamond Award! De overige awards gingen naar Xiaohan Ji (chef-eigenaar HanTing Cuisine, Den Haag) en Martin van Nierop (RAI Amsterdam). De awards, ontworpen door juwelier Lyppens Langebrugsteeg in Amsterdam, werden op zondag 8 januari uitgereikt door Jan van Lissum, directeur van T...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 5 januari 2017
Op Domaine Montlobre wordt veel aandacht besteed aan duurzaam en ‘groen’ handelen. Niet alleen het wijnmaken gebeurt met zo veel mogelijk respect voor de natuurlijke omgeving, ook bij het onderhouden van het domein is hier veel aandacht voor. “Toen de winter aanbrak zijn we gestart met het onderhoud van de gronden rondom de Mossonrivier. Deze rivier stroomt dwars door het domein heen, en hee...
Lees meer
Door Xavier Kat | 30 december 2016
En dan opeens is het zover: we zijn aanbeland in 2017! Voor het in 1867 opgerichte Wijnkoperij H.F.A. Okhuysen een bijzonder jaar, want we vieren dit jaar ons 150-jarig bestaan! Natuurlijk, het bedrijf veranderde tot twee keer toe van eigenaar, maar de oorspronkelijke Wijnkoperij bleef in al die jaren voortbestaan. Alles begon met de familie Okhuysen toen Josephus Arnoldus Okhuysen, gehol...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 28 december 2016
Eind oktober brachten Xavier Kat en ik een bezoek aan de familie Ceretto, de wijnmakers van het gelijknamige wijndomein in het hart van de Langhe, de bekendste wijnregio van het Italiaanse Piemonte. Een verslag! Aangekomen op het vliegveld van Turijn, de hoofdstad van Piemonte, springen we direct in een huurauto en vertrekken we zuidwaarts richting Alba. Het vlakke Po-landschap waar we de eerste ...
Lees meer
Door Hubrecht Duijker | 28 december 2016
Hubrecht Duijker, een van Nederlands meest invloedrijke wijnjournalisten, proefde in aanloop naar de feestdagen weer vele wijnen. Op zijn website doet hij daar uitgebreid verslag van en geeft hij ‘en passant’ ook nog enkele heerlijk wijn-spijscombinaties. Hubrecht Duijkers lekkerste wijn-spijstips delen wij hier!Amuses, zoutjes, snacks & kaasstengels De feestelijkste aperitiefwijn is er...
Lees meer
Door Xavier Kat | 21 december 2016
Deze zomer was ik in Napa, Californië, om onder andere een bezoek te brengen aan het wereldberoemde Dominus Estate van Christian Moueix, waar wij jaarlijks een klein allocatie Dominus van kunnen kopen en net iets meer van de prachtige Othello. Ik werd ontvangen door directeur Tod Mostero en de verantwoordelijke man voor de wijngaarden, ingenieur en oenoloog Guillaume Boudet. Het werd een ...
Lees meer
Door Nanda Troost | 12 december 2016
Internetcowboys mogen doen wat ze willen, maar Wijnkoperij Okhuysen houdt vast aan zijn eigen koers. Daarin staan een eerlijke prijs en direct contact met de beste wijnboeren centraal. De fles komt, het moet nog middag worden, bijna meteen op tafel. Het is een Saint-Emilion van Château Ausone. Uit 1955, een van de allermooiste wijnen die Xavier Kat (46) ooit heeft gedronken. De fles is leeg,...
Lees meer
Door Job Joosse | 2 december 2016
In samenwerking met Michel Magielse van Restaurant Noor te Bloemendaal.Al vanaf mijn jongste jaren wilde ik graag kok worden. Het gastheerschap en mijn enthousiasme voor wijn hielden mij uiteindelijk uit de keuken. Direct na het afronden van de Hotelschool kreeg ik de kans om Sommelier te worden in Restaurant Apicius in Bakkum. Binnen een jaar haalde Apicius een Michelinster en een hoge notering i...
Lees meer
Door Vincent Oostlander | 1 december 2016
In samenwerking met Marco Somers, restaurant De Harmonie te Rotterdam. Al op jonge leeftijd met mijn ouders op vakantie in Frankrijk werd ik op prettige wijze geconfronteerd met wijn. We logeerden bij de boer die zijn eigen wijn bereidde welke mijn ouders ‘en vrac’ in slappe plastic jerrycans voor de tent uit bekers dronken. De geur van die wijn herinner ik me nog als de dag van gisteren. Daa...
Lees meer
Door Rik Voortman | 1 december 2016
In samenwerking met Jan Klercq van restaurant ’t Diekhuus in Terwolde. Na heel veel jaren ervaring in de horeca (onder meer bij De Rijsserberg te Rijssen, Het IJsselhotel te Deventer, De Nederlanden in Vreeland aan de Vecht en Relais en Chateaux Het Roode Koper te Ermeloo) deed ik nog maar kort geleden mijn intrede bij Okhuysen. Ik heb het bedrijf goed leren kennen, want de eerste vier maanden ...
Lees meer
Door Bas Kastelein | 25 november 2016
In samenwerking met Adriaan van Raab van Canstein van restaurant Le Hollandais. Al vijftien jaar lang werk ik, bij Okhuysen. Ik onderhoud de contacten met de horeca. Eerst werkte ik door het hele land. Nu we met drie collega’s in de buitendienst werken, kan ik mij focussen op de wijnbars en restaurants in het (zuid-)westen van het land. Al vanaf dag één werk ik samen met restaurant Le H...
Lees meer
Door Woudt Stroo | 25 november 2016
In samenwerking met Eric Muller en Ton van den Boogaard van Restaurant ’t Stokpaardje in Alkmaar. Mijn naam is Woudt Stroo. Ik werk sinds september 2014 bij Okhuysen; eerst in onze wijnwinkel in de Haarlemse binnenstad en sinds ruim een jaar in de buitendienst. In mijn huidige baan werk ik nauw samen met de restaurants waar wij wijnen leveren en geef ik regelmatig wijn-spijsadviezen. Ik vond he...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 15 november 2016
Elfde persoon die deze hoogst mogelijke wijnopleiding afrondt en jongste Magister Vini ooit. Op 15 november behaalde Job Joosse, wijnadviseur bij Wijnkoperij Okhuysen, na een succesvolle verdediging van zijn scriptie ‘Het belang van kwaliteit voor Cabernet Franc uit Anjou en Touraine’, de titel Magister Vini. Job Joosse (1982) is daarmee de elfde Nederlander die deze hoogst haalbare professi...
Lees meer
Door Lidewij van Wilgen | 7 oktober 2016
Woensdagochtend, de dag van de jagers, wordt ik zoals iedere dag in deze periode, oogst of niet, braaf om 05.30 wakker. En zoals iedere dag grijp ik meteen naar mijn telefoon om het weerbericht te bekijken. Maar wat is dit ?? In plaats van de gebruikelijke zonnetjes die gisteren nog te zien waren staan er nu opeens bliksemschichten en regen morgen. Wat is dat voor geknutsel als ik lekker lig ...
Lees meer
Door Lidewij van Wilgen | 4 oktober 2016
Een glanzende, opvallend schone Range Rover rijdt het terrein op. Daarin een wat ouder Zweeds koppel, zij in een licht gebloemd zomerjurkje en hij welja, in een lichtbeige linnen kostuum met een Panama-hoed. Hun vrienden in de auto die even later volgt zijn even stralend fris en boven alles SCHOON. Ik loop op ze af in een met wijnvlekken besmeurde spijkerbroek, een even goor t-shirt en ooit-du...
Lees meer
Door Lidewij van Wilgen | 22 september 2016
2016 is zonder twijfel de moeilijkste oogst die ik ooit heb meegemaakt. Natuurlijk waren de eerste jaren moeilijk – maar toen simpelweg omdat ik alles nog moest leren. Dat lag niet aan de druiven, maar aan mij. De afgelopen jaren zat ik in een fijne routine van alles klaar zetten, nadenken over waar ik verbeteringen kon aanbrengen, de juiste plukkers bellen en dan gewoon afwachten wanneer alle ...
Lees meer
Door Lidewij van Wilgen | 5 september 2016
‘Mas des Dames? Lidewij? Dat is toch die stoere vrouw die met een baby in een bouwval zat? Die doorbijter die van die mooie wijnen maakt? ‘ Op zich best waar – en zeker dat van die mooie wijnen hoor ik graag natuurlijk – maar feit is dat die baby volgend jaar naar het Lycée gaat en dat de twee andere ex-kleuters al een jaar op de universiteit in Montpellier zitten. Mensen die het domein ...
Lees meer
Door Xavier Kat | 20 juli 2016
Vanaf nu is het ook mogelijk wijnen te beoordelen en te reviewen via onze website! Hoe werkt het? Klik op de gewenste wijn en navigeer naar het tabblad Reviews. Log in met uw accountgegevens of maak een nieuw account aan en schrijven maar!Waarom een wijnrecensie schrijven? Wij waarderen de feedback van onze klanten. Het helpt ons inzicht te krijgen in de wensen van onze klanten, maar daarnaas...
Lees meer
Door Xavier Kat | 31 Mei 2016
Het gonsde al maanden in Bordeaux. Er stond iets moois op stapel; 2015 zou het beste jaar worden sinds het grootse 2010. Opnieuw een topjaar eindigend op een vijf. Naarmate de primeurweek – de eerste echte proef op de som voor professionals – naderde, voelden we de spanning stijgen. De eerste week van april was het zover. Vanuit de hele wereld trokken journalisten en importeurs naar Bordea...
Lees meer
Door Xavier Kat | 9 mei 2016
Dat Guffens een sterke persoonlijkheid heeft staat buiten kijf. De briljante wijnmaker heeft het hart op de tong en zijn uitspraken – hoewel in de ogen van sommigen soms controversieel – slaan vaak de spijker op zijn kop. Zo stelt hij dat er in de Côte d’Or, het beroemdste en kostbaarste stuk van de Bourgogne, te weinig inspanningen worden gedaan om kwaliteit te maken. Inmiddels richt Guffe...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 3 mei 2016
Een zoektocht naar een vernieuwende witte wijn, iets ‘anders dan anders’, bracht ons naar Portugal. Hier wordt –naast de beroemde versterkte wijn Port- ook een schat aan bijzondere, witte wijnen geproduceerd. Bent u een wijnliefhebber die zich graag laat verrassen? Ga dan met ons mee op ‘wijnontdekkingsreis’ en ontdek de schoonheden van noordelijk Portugal. Land en RegioPortugal ke...
Lees meer
Door Larry Renardel de Lavalette | 26 april 2016
Traditiegetrouw starten we ‘Bordeaux en-primeur’ op Château Maucamps en proeven daar de eerste bordeaux uit het oogstjaar 2015. De karakteristieke wijnen van Maucamps zijn vaak een goede afspiegeling van een oogstjaar. Ook dit jaar is dat het geval: het niveau ligt hoog. En dat zullen we de komende dagen nog vaker zeggen! Op het pittoreske en nog steeds bewoonde Château d’Issan (Margau...
Lees meer
Door Job Joosse | 25 april 2016
De verwachtingen voor Bordeaux oogstjaar zijn zeer hoog gespannen. Na vier moeizame primeurcampagnes op rij snakken de Bordelais naar een groot jaar waarmee oude markten heroverd en nieuwe markten veroverd kunnen worden. Het succes van de primeurcampagne voor oogstjaar 2015 zal vallen of staan met de prijzen. Wanneer slechts een klein aantal toonaangevende château-eigenaren het voorbeeld dur...
Lees meer
Door Xavier Kat | 21 april 2016
Op inkoopreis gaan is een van de leukste dingen van het wijnvak. Iedere reis heeft zijn charme, maar die naar Bordeaux om het nieuwe oogstjaar te proeven, blijft heel speciaal. Zeker voor mij persoonlijk. Midden jaren negentig woonde en werkte ik vijf jaar lang in deze prachtige stad. In die jaren kwam mijn vader vanuit Nederland iedere eerste week van april naar mij toe, en proefden we samen...
Lees meer
Door Aad Kuijper | 10 april 2016
Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik heb een lastige relatie met Bordeaux. Een van mijn mooiste wijnervaringen was een Latour ’82 en dat is meteen het probleem. Tegen de tijd dat ik geld begon te verdienen was Bordeaux onbetaalbaar geworden. Het alternatief was een Chateau Migraine 1961 Premier Cru Declassé.Bordeaux had mij vanuit zijn ivoren Latour veroordeeld tot de supermarkt en daarmee b...
Lees meer
Door Xavier Kat | 24 maart 2016
Bordeaux 2015: een extra spannende campagne Bordeaux lijkt het beste oogstjaar sinds 2010 te hebben geproduceerd. De verwachtingen voor een goede verkoop zijn daarmee in Bordeaux direct hooggespannen. De eerste week van april reizen wij weer met een proefteam af naar Bordeaux om het meest recente oogstjaar van het vat te proeven. Voor ons is dat een belangrijke eerste eigen kijk op het 201...
Lees meer
Door Xavier Kat | 10 maart 2016
Zodra het nieuwe jaar begonnen is en de drukte van de feestdagen achter ons ligt, ontwaken onze producenten en durven ze ons voorzichtig weer ‘lastig’ te vallen. We moeten namelijk komen proeven en nieuwe afspraken maken over prijzen, reserveringen, beschikbare hoeveelheden, etc. En een ding was duidelijk, onze boeren hadden er zin in! Eigenlijk overal is men zeer tevreden over de oogst v...
Lees meer
Door Xavier Kat | 3 maart 2016
Deze week is ‘Onze Willem’ 40 jaar in dienst bij Okhuysen. Een zeer heugelijk feit dat we graag met u delen! Klanten uit de directe van omgeving van Haarlem zijn Willem ongetwijfeld wel eens tegengekomen. Ofwel op de weg in zijn (doorgaans goed gepoetste) rode Okhuysen-bus, dan wel aan de deur om de bestelde dozen met wijn aan u te overhandigen. Willem begon zijn loopbaan in het ma...
Lees meer
Door Xavier Kat | 3 februari 2016
Afgelopen zondag organiseerden wij bij restaurant Podium onder de Dom in Utrecht van Chef-kok Leon Mazairac een fantastische proeverij en een wijn-spijsdiner ter ere van 25 jaar Clos Chaumont. De volgende oogstjaren werden geproefd:1995, 1998, 2000, 2004, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012 Tijdens het daarop volgende diner, werden er door Leon Mazairac en zijn team speciaal bereide ge...
Lees meer
Door Sylvana Oortwijn | 2 februari 2016
Maandelijks publiceert Hubrecht Duijker verschillende 'wijnvondsten' op zijn eigen website. Ditmaal werden weer drie van onze wijnen beschreven en gekenmerkt als 'wijnvondst februari 2016', namelijk 2011 Pessac-Léognan rouge van Château Le Sartre, 2013 Chardonnay Barrel Selection van Sterhuis en 2013 Saumur-Champigny van het biologisch-dynamische Domaine Des Roches Neuves.2011 Pessac-Léognan ro...
Lees meer
Door Xavier Kat | 15 januari 2016
Eindelijk, het is zover, de nieuwe website van Okhuysen is LIVE! Zijn we blij? Natuurlijk zijn we dat! Zijn we tevreden? Dat zijn we zeker. Maar we zijn pas echt tevreden, als onze klanten dat ook zijn. Is de website dan nu ook helemaal gereed? Ja en nee. De eerste prioriteit van de nieuwe website was dat iedere bezoeker de wijnen die hij of zij zoekt gemakkelijk kan vinden. Maar ook dat wann...
Lees meer
Door Xavier Kat | 24 december 2015
Hoe zullen we straks terugkijken op het jaar 2015? Politiek gezien was het op zijn minst een onrustig jaar. Humanitair was 2015 een ware ramp en we kunnen alleen maar hopen dat 2016 beter zal zijn. Daarentegen beleefde de wijnwereld een zeer rooskleurig jaar. De zon scheen uitbundig, de kwaliteit van de geoogste druiven was in veel wijnstreken hoog en de geproduceerde volumes waren doorgaans goed ...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 18 december 2015
Pierre Péters maakt (bijna) alleen maar Blancs de Blancs, Grand Cru Champagnes, van druiven van eigen wijngaard.Het domein Pierre Péters is gelegen in Mesnil-sur-Oger, in hart van de Côtes des Blancs. Het werd in 1919 opgericht door Camille Péters. De van oorsprong Luxemburgse familie Péters toog echter al in 1858 naar de Champagne: Gaspar Péters werd toen dankzij zijn huwelijk eigenaar van ...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 15 oktober 2015
De Nederlander Meinard Bloem is al vele jaren ‘actief in de wijn’. Met name in Chili heeft hij enorm veel werkervaring opgedaan, en intensief gestudeerd! Zijn wijnen hebben inmiddels een enorme schare fans in Chili en ook ver daarbuiten. Wij volgen Meinard natuurlijk op de voet. Onlangs vroegen wij hem om weer een update aan ons te geven, en dit schreef hij toen terug: “Er is veel gebeurd de...
Lees meer
Door Xavier Kat | 6 augustus 2015
Vol trots kondigde Famiglia Mazzei vanochtend aan dat hun wijn '2012 Siepi' 98 punten heeft gekregen van James Suckling! Een prestatie waar wij natuurlijk ook heel trots op zijn. Extra bijzonder: het betreft de 20e jaargang Siepi!James Suckling: 'Fantastic depth of fruit and mouthfeel to this red with blackberries, blueberries, spices, walnuts and fresh herb character. Orange p...
Lees meer
Door Sylvana Oortwijn | 3 augustus 2015
Maandelijks publiceert Hubrecht Duijker verschillende 'wijnvondsten' op zijn eigen website. Ditmaal werden weer drie van onze wijnen beschreven. Waaronder twee wijnen van onze nieuwe Portugese domein: Soalheiro. Ook krijgt de nieuwe wijn van Palazzo Maffei een ereplaats! Lees hieronder zijn wijnomschrijvingen en proefnotities. 2014 Alvarinho - Vinho Verde, SoalheiroDe druiven in deze wijn komen ...
Lees meer
Door Job Joosse | 31 juli 2015
Job Joosse, één van onze wijnadviseurs, volgt naast zijn baan bij Okhuysen de opleiding tot ‘Magister Vini’. Het diploma Magister Vini is het hoogst haalbare wijndiploma van Nederland. De opleiding is dan ook zeer intensief, en het schrijven van een scriptie vormt het absolute zwaartepunt. Job heeft een grote liefde voor wijnen gemaakt van cabernet franc en wist dan al snel wat het onderwerp...
Lees meer
Door Xavier Kat | 16 juli 2015
Geen land ter wereld heeft zo’n grote variatie aan druivensoorten, wijnstijlen en wijnregio’s. Bovendien is in al deze regio’s de kwaliteit de laatste jaren in rap tempo gestegen. Toch komen de echte grote rode wijnen vooral uit Noord en Centraal Italië en meer specifiek uit Piemonte (Barolo, Barbaresco) en Toscane (Brunello, Vino Nobile, Chianti Classico). Voor de grote witte wijnen moeten...
Lees meer
Door Xavier Kat | 10 juni 2015
Zelf ben ik net terug van een bezoek van een paar dagen aan Bordeaux. Het is reuze interessant om het jongste jaar enkele maanden na de primeurproeverijen opnieuw te proeven. Eigenlijk sowieso een betere periode om deze wijnen te proeven; de wijnen hebben een langere opvoeding achter de rug, er zijn al meer definitieve assemblages en de wijnen zijn beter in balans in deze fase. Wat mij opviel...
Lees meer
Door Marc Keulen | 29 april 2015
"Laat u verrassen door de veelzijdigheid van rosé!"Sommigen worden spontaan blij bij het horen van het woord rosé, terwijl anderen dan de wenkbrauwen fronsen. Gelukkig weten wij hoe mooi een goede rosé kan zijn en scharen ons daarom graag bij de eerste groep.Zoals u weet, bestaan er vele stijlen rosé, die kunnen variëren van beendroog tot mild zoet, met soms uitbundig fruit, soms juist heel i...
Lees meer
Door Job Joosse | 9 april 2015
“Het grootste jaar van de kleine jaren of het kleinste jaar van de grote jaren?”Paul Pontallier, Château Margaux.  Al voordat de week van de ‘en primeur'-proeverijen aanving werd er dit jaar al veel over het nieuwe oogstjaar gesproken en gespeculeerd. De spanning was te voelen bij de châteaux, de negociants en de internationale importeurs. Na drie moeizame 'en primeur'-campagn...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 31 maart 2015
Jean-Marie Guffens is een wijnmaker die zijn gelijke niet kent. Zijn wijnen zijn niet alleen van zéér hoge kwaliteit, ze hebben tevens een geheel eigen en herkenbare signatuur. Guffens maakt geen ‘Chablis’ of ‘Pouilly Fuissé’, hij maakt ‘Guffens wijn’. Daarmee bedoelt hij: “het best mogelijke in het gebied waar ik op dat moment werk”. Bovendien weet Guffens zijn wijnen o...
Lees meer
Door Xavier Kat | 5 maart 2015
Frankrijk krijgt van ons altijd wat extra aandacht, als wij een oogstjaar bespreken. Vanzelfsprekend houden we binnen Frankrijk met name de ontwikkelingen in de meer noordelijk gelegen productiegebieden nauwlettend in de gaten; dit zijn de streken waar weersomstandigheden per jaar het sterkst kunnen wisselen, wat de kwaliteit van de wijnen in grote mate beïnvloedt. Natuurlijk zijn we erg benieuwd...
Lees meer
Door Xavier Kat | 26 februari 2015
De wereld van de wijnproductie maakt een enorme ontwikkeling door. De kaarten worden opnieuw geschud. Alhoewel streken als Bordeaux en Bourgogne nog altijd op het allerhoogste niveau acteren, zijn overal ter wereld minder bekende wijngebieden hard bezig met het dichten van het kwaliteitsgat. Veel productiegebieden zijn zichzelf opnieuw aan het uitvinden met andere druivenrassen, verbeterd wijngaar...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 12 januari 2015
Mas de Daumas Gassac schaart oogstjaar 2013 bij de grootste jaren die het in 36(!) jaar heeft voortgebracht. De omstandigheden waren perfect. Opvallend is dat er nooit eerder zo laat in het jaar werd geoogst. De wijn is gedistingeerd, fris, elegant, harmonieus, complex en verleidelijk. De wijn heeft bovendien een groot bewaarpotentieel. Dit maakt Mas de Daumas Gassac rouge dé bewaarwijn...
Lees meer
Door Sylvana Oortwijn | 29 december 2014
Zoals je wellicht weet, was de Grote Markt in Haarlem van 18 tot en met 24 december 2014 het podium voor de jaarlijkse actie van 3FM Serious Request voor het Rode Kruis. Drie DJ’s van 3FM lieten zich gedurende deze zes dagen zonder eten opsluiten in het Glazen huis om zo geld op te halen voor het goede doel. Daarmee hielpen zij vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld...
Lees meer
Door Xavier Kat | 27 november 2014
Het is raar schrijven over het gure decemberweer en het gerieflijk knapperende haardvuur in huis, als het op het moment van schrijven, op de 1ste november, ruim twintig graden is en kinderen in korte broeken buitenspelen. Geen druif die daar nog van profiteert, want de bladeren vallen en de oogst is inmiddels overal (op hier en daar een ‘vendange tardive’ na) binnen. Wederom waren de...
Lees meer
Door Sylvana Oortwijn | 27 oktober 2014
Zondag 26 oktober werden in Kasteel de Wittenburg de winnaars en de nummers twee en drie bekendgemaakt die het komende jaar de eretitel ‘Aanbevolen Wijnwinkel’ en ‘Aanbevolen Wijnwebwinkel’ mogen dragen. Na een inschrijving, een stemronde door consumenten en een vakkundige juryberoordeling wist Okhuysen  de 2e prijs in de wacht weten te slepen voor  wijnwinkel van het J...
Lees meer
Door Xavier Kat | 29 september 2014
Vandaag is alweer de laatste dag van onze korte reis. We sluiten af met bezoeken aan de twee oudste cru’s uit de zuidelijke Rhône: Châteauneuf-du-Pape en Tavel. In Châteauneuf werken we al vele jaren met het uitstekende Domaine Chante-Cigale en in Tavel met één van de sterdomeinen uit het zuiden, Domaine de la Mordorée. Er staan dus nog twee interessante bezoeken op het programma.We vertre...
Lees meer
Door Xavier Kat | 29 september 2014
Van 15 t/m 18 september 2014 reisden Xavier Kat en Vincent Oostlander door de Rhône om de nieuwe oogst 2013 te proeven en inkoop van de gewenste wijnen te organiseren. In dit blog leest u hoe zo'n inkoopreis er aan toegaat en natuurlijk welke domeinen zijn bezocht en welke wijnen er zijn geproefd. Hieronder het verslag van dag 2!Het is lekker wakker worden in Hotel ‘Les 2 Coteaux’ en de zon s...
Lees meer
Door Xavier Kat | 25 september 2014
Veel mensen hebben een nogal romantische kijk op het wijnvak. Ze denken dat je iedere dag lekker aan het proeven bent, luncht en dineert in goede restaurants en om de haverklap leuke reisjes maakt. De reizen zijn zeker een van de leukste aspecten van het vak, en het is dan ook een vrolijke traditie op kantoor om mij voor vertrek “een hele fijne vakantie” te wensen. De collega’s die al eens z...
Lees meer
Door Sylvana Oortwijn | 12 september 2014
Haar wijnen zijn inmiddels internationaal bekend, te koop bij Okhuysen, en na 10 stormachtige jaren heeft Lidewij van Wilgen eindelijk geluk gevonden op haar prachtige domein Mas des Dames. Het boek dat ze schreef over haar ervaringen is net verschenen in ge-üpdatete versie. Josee Schouten, uitgeefster van het inspirerende webazine frankrijk.nl, reisde af naar de Languedoc voor een interview met ...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 4 juni 2014
Maandag 2 juni 2014 werden de winnaars van de verkiezing ‘roséwijnen van het jaar', onderdeel van het 26ste Proefschrift Wijnconcours, bekendgemaakt. Decor voor deze uitreiking was Restaurant Noble in ’s-Hertogenbosch, waar het team van Edwin Kats ons gastvrij ontving en zorgde voor een culinaire omlijsting.Uit honderden inzendingen zijn maar liefst drie rosés van Okhuysen uitgeroepen tot be...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 18 april 2014
Er zijn maar weinig groenten die onmiddellijk een associatie met wijn oproepen, de asperge vormt hierop een uitzondering. Deze elegante en eigenzinnige groente leent zich namelijk uitstekend voor uiteenlopende culinaire gerechten en vraagt om een verfijnde en veelzijdige wijnpartner.Asperges en wijn hebben een gemeenschappelijk verleden, dat bovendien ver teruggaat. Aan beide producten werden in h...
Lees meer
Door Xavier Kat | 10 april 2014
De eerste week van april was Okhuysen met een drie man sterk proefteam in Bordeaux om het meest recent gemaakte oogstjaar ‘en primeur’ te proeven. Gedurende vier lange dagen werden vele châteaux en overzichtsproeverijen bezocht. Ruim 250 verschillende wijnen werden geproefd en besproken. Veel van de wijnen werden meer dan één keer geproefd en beoordeeld. Het proeven van dergelijke jonge wij...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 28 februari 2014
Terwijl wijnboeren op het noordelijk halfrond even kunnen bijkomen van een jaar hard werken in de wijngaard en kelders, bereiden de producenten in de zuidelijke 'nieuwe wereld'-landen zich alweer voor op de oogst van 2014. Maar ze blikken voor ons graag even terug op oogstjaar 2013.Johan Kruger van het domein Sterhuis, gelegen op een van de hoogste plekken van Stellenbosch, laat ons horen dat hij ...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 17 februari 2014
Als altijd staat het voorjaar bij ons in het teken van het proeven en verkennen van het nieuwste oogstjaar. Immers, ieder oogstjaar heeft zijn karakteristieken en voor een goede inkoop is het belangrijk om gedetailleerd op de hoogte te zijn. Al snel bleek 2013 inderdaad heel karakteristiek te zijn: door zijn koude en natte voorjaar was het niet alleen een erg ingewikkeld jaar in de meeste Europese...
Lees meer

Inloggen

E-mailadres:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten
Registreren
Inloggen

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste wijnnieuws?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!
   
U bent opgenomen in het abonneebestand. Hartelijk dank voor uw aanmelding!