Wijn in een gezonde levensstijl

Wijn in een gezonde levensstijl

Door Xavier Kat | 3 januari 2019

Mensen die mij voorgingen hadden me er al voor gewaarschuwd: hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd lijkt te gaan. 2018 vloog dan ook voorbij! Na ons extreem drukke lustrumjaar 2017, hadden we ons bij Okhuysen voorgenomen om het in 2018 een stukje rustiger aan te doen. Wat maar ten dele is gelukt. Er moest hard gewerkt worden, want alle verhalen over de aantrekkende economie ten spijt, kwam het jaar maar moeizaam op gang. De concurrentie in de wijn neemt ieder jaar verder toe, terwijl de alcoholconsumptie nu al voor het vijfde jaar op rij daalt. Binnen de alcoholhoek, levert wijn bovendien marktaandeel in aan speciaalbier en sterke drank.

De trend van matiging lijkt in 2019 verder door te gaan zetten. De Nederlander – Europees voortrekker – is zich steeds meer bewust van de consequenties van zijn of haar overmatige gebruik. Of het nu gaat over energie, tabak, suiker, vlees of alcohol, er moet gematigd worden. Met alle goede voornemens nog vers in het geheugen, is januari hier traditiegetrouw een dankbare maand voor.

Zelf ben ik de opdracht van matigen nu al weer beu, maar ik hou er wel graag een gezonde levensstijl op na. In januari ga ik daarom niet opeens vol op de rem staan – en al helemaal niet zonder alcohol, om vervolgens in februari weer een dot gas te geven. Wijn past wat mij betreft namelijk voor 100% in een gezonde levensstijl. Wanneer je tenminste niet dagelijks en vooral niet te veel drinkt. Met daar omheen voldoende beweging en gevarieerd eten. Bij mij werkt dat al jaren uitstekend. En het voornemen voor 2019 is dan ook om lekker op diezelfde weg verder te gaan!