Alle blogs

20 jaar Montlobre in Nederland!

Door Xavier Kat & Damien Michel, 10 March 2022

In gesprek met Damien Michel, de wijnmaker die al twintig jaar verantwoordelijk is voor de mooie wijnen die op Domaine Montlobre worden gemaakt.

Dit jaar vieren we het twintigste oogstjaar Domaine Montlobre in Nederland! In twee decennia is hun cuvée bij vele liefhebbers uitgegroeid tot favoriete wijn. Het begon allemaal in 2003, toen Xavier en zijn vader Louis Kat het Zuid-Franse domein ontdekten. Verstopt tussen het eikenbos, en omringd door olijfbomen, velden met wilde bloemen en ‘la garrigue’ – de typisch mediterrane lage begroeiing van ‘kreupelhout, geurend naar wilde tijm en rozemarijn. In het kader van dit bijzondere jubileum sprak Xavier met Damien Michel, vanaf het begin wijnmaker bij Montlobre.

 

Xavier: Hoe kwam je twintig jaar geleden op het idee om deze wijn te maken?

Damien: La Réserve de la Chapelle is een signatuur cuvée voor Montlobre, omdat het ons idee van de ‘grand cru voor alledag’ vertegenwoordigt. Ik zag het enorme potentieel van merlot in dit deel van de Languedoc; de optimale rijpheid van de druif en de perfecte omstandigheden voor de groeicyclus geven de Réserve de la Chapelle zijn natuur-
lijke elegantie. Uit hoe de wijn oudert, spreekt het potentieel. Door voor deze cuvée alleen de beste percelen te selecteren, is het idee om een grootse wijn te maken waarheid geworden.


Xavier: In de loop der jaren is de productie enorm gegroeid. Hoe behoud je de hoge kwaliteit?
Damien: Montlobre is een middelgroot domein in het hart van de Languedoc. We hebben sinds onze eerste dagen in de jaren 2000 onze buren benaderd voor ons ‘alledaagse grand cru-project’. We realiseren ons met de soms tegenvallende oogsten en een toenemende vraag hoe nuttig deze samenwerkingen zijn geweest. Met hun hulp kunnen wij de beste druiven blijven selecteren.


Xavier: En met die kwaliteit lukt het toch om de prijs interessant te houden. Hoe krijg je dat voor elkaar?
Damien: Wat de productiekosten verhoogt, is al het werk dat we in de wijngaard verrichten, en daarbij hebben we in het Zuiden ook nog eens te maken met lage rendementen. De kwaliteit van de druiven is daarentegen heel stabiel, wat het selecteren makkelijker maakt en zorgt voor continuïteit. Loyaliteit en de samenwerking met Wijnkoperij Okhuysen helpt ons ook enorm om deze kosten onder controle te houden. Het geeft een gerust gevoel om onze druiven te kunnen laten rijpen en te oogsten met de wetenschap dat de wijnen na botteling naar een betrouwbaar adres gaan.


Xavier: We hebben natuurlijk de afgelopen decennia veranderingen gezien in de benadering van duurzaamheid. Hoe belangrijk is dit voor jou?
Damien: Er is geen dag waarop ik mezelf niet afvraag: heb ik nu een positieve invloed op mijn omgeving? Elke keuze die ik maak, samen met het team, wordt geëvalueerd op basis van de sociale, ecologische en economische impact. We zoeken altijd naar de meest duurzame optie, zodat ons bedrijf veerkrachtig kan zijn en de beste kwaliteit kan bieden. Want kwaliteit is de sleutel. Men houdt zo van de Montlobre-wijnen vanwege de uitzonderlijke prijs-kwaliteitverhouding. Maar met de aanpak van duurzaamheid gaan we altijd nét dat stapje verder.


Xavier: Hoe ver denk je daarin te kunnen gaan? Zou biologische landbouw een nog milieuvriendelijkere manier kunnen zijn?
Damien: De normen voor biologische landbouw voldoen niet volledig aan onze verwachtingen van duurzaam ondernemen. Zelfs aan de milieukant hebben deze richtlijnen veel hiaten, ze hebben geen betrekking op de opwarming van de aarde, de omgang met afval of natuurlijke hulpbronnen. Bovendien zijn de pesticiden die in de biologische landbouw zijn toegestaan totaal niet conform de maatschappelijke verwachtingen. Bij Montlobre hebben we veel meer ambitie. We werken net zo hard aan het verminderen van onze impact op het klimaat, de biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen, als we investeren in een positieve bijdrage op al deze punten. Op ons domein staat voor elke hectare aan wijnstokken een hectare van permanente weide. In de wijngaarden zelf is het aandeel wijnstokken en natuurlijke begroeiing 50/50. We hebben vorig jaar 525 bomen geplant en we bouwen aan een stuwmeer om onder andere insecten en vogels aan te trekken. Verder zorgt 1000m² aan zonnepanelen ervoor dat ons energieverbruik vol-
ledig gedekt is. Op sociaal en economisch gebied hebben we ook een echte strategische benadering van duurzaamheid. Onze ambitie is dat elke fles Montlobre – naast het plezier van het drinken ervan – mensen voldoening geeft, in het besef bij te dragen aan een positieve en duurzame impact op de planeet.

 

Xavier: Wat zijn je eigen, persoonlijke ontwikkelingen geweest in de afgelopen twintig jaar?
Damien: In de afgelopen twintig jaar heb ik het gevoel gehad dat ik dichter bij de Montlobre-liefhebbers ben gekomen door een hechte band met hen te onderhouden, oogstjaar na oogstjaar. Het is een geweldige kans om je gesteund te voelen door de mensen die van jouw wijn houden. Luisteren naar hun feedback is enorm belangrijk voor mij, dit neem ik weer mee in mijn werk.


Xavier: En vooruitkijkend… Hoe zie je Montlobre over twintig jaar?
Damien: Montlobre zal altijd Montlobre blijven en de mensen die Le Parc 2000 kochten en die trouw zijn gebleven aan la Réserve de la Chapelle zullen dat over twintig jaar nog steeds doen, omdat deze wijn ook deel uitmaakt van hun geschiedenis en hun leven. We ontvangen veel jonge klanten op ons domein die ons vertellen dat deze wijn belangrijke fases in hun leven met hun ouders en grootouders heeft gemarkeerd. Over twintig jaar is er misschien weer een nieuwe generatie met nieuwe verhalen, maar het gevoel blijft altijd hetzelfde.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod