35 jaar Vinée Vineuse!

35 jaar Vinée Vineuse!

Door Xavier Kat | 27 februari 2020

Het blad dat ons de gelegenheid biedt om al die mooie wijnverhalen te vertellen en onze proefnotities te delen.

Handwerk en floppy discs
Het is u vast al opgevallen, maar 35 jaar na het verschijnen van de allereerste editie heeft Vinée Vineuse een wat ander gezicht gekregen. Dat kreeg ons blad in de loop der jaren wel vaker. Soms waren de veranderingen groot, meestal klein. Dit keer lieten we ons eigenlijk inspireren door het verleden. Er was een tijd dat we de teksten geprint, met een extra witregel, naar onze corrector brachten, die daar met potlood in ging werken. Zijn correcties werden besproken en daarna overgetypt. De definitieve tekst ging per floppy disc naar de opmaker, die ons belde als we langs mochten komen om op zijn scherm mee te kijken. Als alles klaar was stuurde de drukker ons proeven toe, waar we eigenlijk niets meer op mochten verbeteren. Alleen het hoogstnodige. In die jaren – en we hebben het hier over het eind van de jaren negentig en begin 2000 – schreven we veel achtergrondverhalen over de streken en de domeinen.

Wijnverhalen van bijzondere mensen
Mooie verhalen. En daar kwam precies de inspiratie vandaan, want natuurlijk willen we wijn verkopen, maar we willen u ook vertellen wat er zo bijzonder aan deze wijn is en waarom hij smaakt zoals hij smaakt. Al die mooie wijnverhalen moeten u dusdanig nieuwsgierig maken dat u de wijnen beslist wil ontdekken. Bladerend door de oude bladen kwamen we vele oude bekenden tegen, producenten waar we veelal nog steeds heel fijn mee samenwerken. Soms waren we alleen vergeten hoe bijzonder ze waren. Maar door de artikelen te lezen, kregen we hernieuwde zin om ze in het zonnetje te zetten of er zelf een flesje van te openen. Producenten als Cauhapé, Jougla, Dirler, Tête, Graillot en vele anderen.

Hommage
Onze gastcolumnist Aad Kuijper raakte ook geïnspireerd en schreef een hommage aan Alain Graillot. Maar ook Jougla met zijn verrukkelijke Saint-Chinian komt voorbij, evenals Tête; de ongekroonde koning van de Beaujolais. En wat dacht u van de wijnen van Moulin de Gassac, het schitterende project van wijlen Aimé Guibert. Heerlijk om deze wijnen te herontdekken, maar ook voor nieuwe lezers absoluut het ontdekken waard. Natuurlijk presenteren wij u binnenkort weer heel graag nieuwe aanwinsten, pareltjes uit opkomende streken, die we ontdekten op onze inkoopreizen. Maar soms hebben we de neiging om te vergeten wat voor prachtigs we allemaal al in ons reguliere assortiment hebben zitten. En daar willen we voor waken. In de vernieuwde editie van Vinée Vineuse zit daarom behoorlijk wat nostalgie, zonder dat er ook maar een greintje aan kwaliteit wordt ingeleverd. Sterker nog, dat wij nog altijd samenwerken met deze wijnmakers die ooit de ambitieuze vernieuwers waren, is omdat zij – of hun kinderen – ook vandaag nog absolute toppers zijn!