Must-have Muscadet

Must-have Muscadet

Door Adriaan Visser | 4 september 2020

Een wijn proeven die met de tijd mooier is geworden; het blijft een van mijn mooiste ervaringen. Ik heb het voorrecht gehad om sommige van de grootste namen ‘op leeftijd’ te proeven: grote wijnen uit Bordeaux, Barolo, Toscane, Hermitage, Rioja of oudere rieslings uit Duitsland, de Elzas en Oostenrijk. Wijnen uit regio’s en van producenten waarvan we over het algemeen weten dat ze geweldig ouder worden en op leeftijd een compleet nieuwe smaakervaring op kunnen leveren.

Zo’n twee jaar geleden organiseerden we met een club sommeliers een proeverij met Italiaanse witte wijnen, met name uit Soave en verdicchio uit de Marche. Kort daarna hielden we een proeverij met diverse albariño’s/alvarinho’s uit de Rías Baixas en het noorden van Portugal. Sommige wijnen waren ouder dan tien jaar en goed bewaard gebleven in diverse kelders. Wijnen waarvan we het niet direct verwacht hadden, waren over de jaren heen in een nieuwe levensfase gekomen. Een levensfase vol met nieuwe aroma’s, nieuwe smaken, een enorme complexiteit en een verrassende frisheid. Zo kan een goede wijnmaker al voor een totaal andere wijnervaring zorgen met uitstekende wijn, bewaard in de juiste kelder.
De wijnmakers in de Muscadet laten zien dat er ook complexe wijnen uit het gebied komen
Het zou zo maar eens kunnen dat ook de Muscadet van nu ons over een paar jaar aangenaam weet te verrassen. De frisse witte wijnen van de melon-de-Bourgogne-druif, voornamelijk afkomstig uit de AOP Muscadet-Sèvre et Maine, komen geweldig tot hun recht in een uiterst simpele, klassieke en vooral zeer smakelijke combinatie met verse oesters. Maar de wijnmakers in de Muscadet laten zien dat er ook complexe wijnen uit het gebied komen. In 2001 werden er al diverse ‘Crus Communeaux’ – nieuwe, hogere classificaties waarvoor strengere eisen gelden zoals een langere rijping sur lie en een lager rendement – voorgesteld. Met als resultaat drie cru’s in 2011 (Clisson, Le Pallet en Gorges) en nog eens vier in 2019 (Château Thébaud, Goulaine, Monnières-Saint-Fiacre en MouzillonTillières).

Deze cru’s kenmerken zich door een krachtig zuur, prachtige complexiteit door onder andere de sur lie-rijping en een ziltige touch met citrusfruit in de neus en op het pallet. Ze zijn daardoor niet alleen zeer breed inzetbaar bij verschillende zeevruchten en visgerechten, maar zouden ook weleens een heel goed bewaarpotentieel kunnen hebben. Domaine Luneau-Papin, een familiebedrijf met 45 hectare aan wijngaarden, produceert nogal wat verschillende cuvées van Muscadet. Elk perceel wordt apart gevinifieerd en opgevoed. De cuvée La Grange is de instapwijn. Citroen, limoen met verse groene appel en witte perzik zijn de kenmerkende smaken. Daarnaast is het een mineralige wijn met een zilte touch. Bij Tribeca serveerden wij deze wijn bij een gerecht met zee-egel, harder, yoghurt en lychee. Maar zoals eerder genoemd: een simpele en heerlijke combinatie met een verse oester is ook al genieten!

Sommelier Adriaan Visser is na verschillende toprestaurants nu werkzaam bij Tribeca** in Heeze. Zijn grote talent leverde Adriaan de titel Advanced Sommelier op van The Court of Master Sommeliers.