Dé bewaarwijn uit 2013

Dé bewaarwijn uit 2013

Door Maartje van Veldhuizen | 12 januari 2015

Mas de Daumas Gassac schaart oogstjaar 2013 bij de grootste jaren die het in 36(!) jaar heeft voortgebracht. De omstandigheden waren perfect. Opvallend is dat er nooit eerder zo laat in het jaar werd geoogst. De wijn is gedistingeerd, fris, elegant, harmonieus, complex en verleidelijk. De wijn heeft bovendien een groot bewaarpotentieel. Dit maakt Mas de Daumas Gassac rouge dé bewaarwijn uit 2013!

Bijzonder aan deze Mas de Daumas Gassac rouge is dat deze wijn steevast het best tot zijn recht komt in de eerste vier à vijf jaar na de oogst óf vier à vijf jaar later, dus acht à tien jaar na de oogst. Dit in tegenstelling tot de meeste andere bewaarwijnen, die zo’n tussenperiode niet in die mate kennen. De meeste oogstjaren van Daumas Gassac bewaren met gemak 25 tot dertig jaar, soms zelfs langer. Ook dit is vrij uniek in vergelijking met andere bewaarwijnen, die niet ieder oogstjaar opnieuw hetzelfde grote bewaarpotentieel bezitten.

5 handvatten bij het bewaren van wijn.

Voor iedere bewaarwijn geldt dat een fles het beste rijpt, wanneer de omstandigheden het meest optimaal zijn. Welke zaken moet u hierbij in de gaten houden?

  1. Juiste stabiele temperatuur: de meest geschikte temperatuur om een wijn te bewaren is tussen de 10 en 12 graden. Het is tevens goed om wisselende temperaturen te voorkomen.
  2. Correcte luchtvochtigheid: ook de luchtvochtigheid is erg belangrijk voor de wijn. Te droge lucht kan ervoor zorgen dat de kurk uitdroogt. Hierdoor sluit de wijn minder goed af en kan zelfs gaan lekken. Daarentegen een te vochtige lucht kan het etiket aantasten of zelfs schimmel veroorzaken.
  3. Licht: niet alle wijnen kunnen goed tegen fel licht. TL-licht kan een negatieve invloed hebben op de veroudering van de wijn door oxidatie. Dit kan de kleur en de geur van de wijn doen laten veranderen.
  4. Trillingsvrij: dit geeft de wijn genoeg ruimte om te rijpen.
  5. Geurvrij: een wijnkelder moet vrij zijn van sterke geuren. ‘Vieze’ geurtjes kunnen via de kurk in de wijn terechtkomen, dit beïnvloedt de smaak van de wijn negatief.