Door Maartje van Veldhuizen | 12 januari 2015
Mas de Daumas Gassac schaart oogstjaar 2013 bij de grootste jaren die het in 36(!) jaar heeft voortgebracht. De omstandigheden waren perfect. Opvallend is dat er nooit eerder zo laat in het jaar werd geoogst. De wijn is gedistingeerd, fris, elegant, harmonieus, complex en verleidelijk. De wijn heeft bovendien een groot bewaarpotentieel. Dit maakt Mas de Daumas Gassac rouge dé bewaarwijn uit 2013!
Bijzonder aan deze Mas de Daumas Gassac rouge is dat deze wijn steevast het best tot zijn recht komt in de eerste vier à vijf jaar na de oogst óf vier à vijf jaar later, dus acht à tien jaar na de oogst. Dit in tegenstelling tot de meeste andere bewaarwijnen, die zo’n tussenperiode niet in die mate kennen. De meeste oogstjaren van Daumas Gassac bewaren met gemak 25 tot dertig jaar, soms zelfs langer. Ook dit is vrij uniek in vergelijking met andere bewaarwijnen, die niet ieder oogstjaar opnieuw hetzelfde grote bewaarpotentieel bezitten.
Voor iedere bewaarwijn geldt dat een fles het beste rijpt, wanneer de omstandigheden het meest optimaal zijn. Welke zaken moet u hierbij in de gaten houden?