Vondsten Hubrecht Duijker

Vondsten Hubrecht Duijker

Door Sylvana Oortwijn | 2 februari 2016

Maandelijks publiceert Hubrecht Duijker verschillende 'wijnvondsten' op zijn eigen website. Ditmaal werden weer drie van onze wijnen beschreven en gekenmerkt als 'wijnvondst februari 2016', namelijk 2011 Pessac-Léognan rouge van Château Le Sartre, 2013 Chardonnay Barrel Selection van Sterhuis en 2013 Saumur-Champigny van het biologisch-dynamische Domaine Des Roches Neuves.

2011 Pessac-Léognan rouge, Château Le Sartre

Hubrecht: "Bijna veertig jaar lag de wijngaard van Château Le Sartre braak, om uiteindelijk, halverwege de jaren tachtig, weer te worden beplant. Dit gebeurde door de familie Perrin, eigenaresse van Château Carbonnieux, een befaamde andere bezitting binnen het oudste wijndistrict van Bordeaux, Pessac-Léognan. Tegenwoordig worden op Le Sartre exemplarische wijnen gecreëerd, van 36 hectare verdeeld over drie percelen die voor 60 procent beplant zijn met blauwe druivenrassen. In een zijn soort, en voor zijn jaar, fraai voorbeeld is de nog steeds vitale rode 2011. Deze ontving zijn vatopvoeding gedurende een jaar (een derde van de fusten was nieuw) en heeft een beklijvende, dimensionale smaak met muntige, bessige, zwart fruitige, donkere en kruidige elementen die ‘m tot een tafelgenoot in optima forma maakt."

2013 Chardonnay Barrel Selection, Sterhuis

Hubrecht: "De hoogste score die een Kaapse wijn kan krijgen in de Platter’s Guide is vijf sterren . Deze eer viel in de editie 2016 te beurt aan de Sterhuis Barrel Selection Chardonnay 2013 uit Stellenbosch. Mede dankzij de vanille van het eikenhout, de roosteraroma’s en het rijpe witte fruit (plus wat citrus) smaakt de wijn echt mild, terwijl de zuren zacht zijn en het fundament stevig. Wat ‘m vooral geschikt maakt als maatje voor kalkoen (en kip en konijn). Sterhuis, het domein waar deze sterwijn werd geboren, behoort aan de Kruger familie en heeft een wijngaard van 40 hectare."

2013 Saumur-Champigny, Thierry Germain

Hubrecht: "Met rode Loire-wijnen van cabernet franc heb ik vaak moeite, omdat ze te vaak geuren en smaken naar paprika (waar ik geen liefhebber van ben). Maar gelukkig, er zijn producenten die wijnen weten te maken met meer fruit dan paprika. Een van hen is Thierry Germain (links) van Domaine des Roches Neuv es. Dit bestrijkt 28 hectare en ligt op het dikke kalksteenplateau van Saumur-Champigny, enkele tientallen meters boven de Loire. De jaargang 2013 wordt sterk getypeerd door fris besfruit – schenk ‘m dus ook fris – met alleen in de achtergrond wat van de kennelijk onvermijdelijke paprika. Zelf zal ik deze biodynamisch bereide, natuurzuivere wijn gráág drinken bij o.a. charcuterie."

2013 is helaas uitverkocht, het nieuwe oogstjaar 2014 is inmiddels wel te koop.