Nieuw: Hyde de Villaine Wines

Nieuw: Hyde de Villaine Wines

Door Xavier Kat | 21 december 2016

Deze zomer was ik in Napa, Californië, om onder andere een bezoek te brengen aan het wereldberoemde Dominus Estate van Christian Moueix, waar wij jaarlijks een klein allocatie Dominus van kunnen kopen en net iets meer van de prachtige Othello.

Ik werd ontvangen door directeur Tod Mostero en de verantwoordelijke man voor de wijngaarden, ingenieur en oenoloog Guillaume Boudet. Het werd een lange afspraak waarin mij alles werd uitgelegd over de filosofie van Dominus, maar ook de karakteristieken en (on)mogelijkheden van Napa, Sonoma en de rest van California.

Ook andere producenten kwamen aan bod en natuurlijk werd er gesproken over de helden van het gebied, waarbij ik vooral geïnteresseerd was in wat insights over minder bekende en opkomende producenten. Als een soort vanzelfsprekendheid viel de naam HDV. HDV? Ik had er nog nooit van gehoord. Guillaume en Tod vertelden me dat HDV sowieso de allermooiste chardonnay van California maakt, en daarnaast nog een keur aan andere schoonheden. Het bedrijf HDV bestond al sinds 2000, maar is zéér kleinschalig en nogal op zichzelf. Mijn interesse was gewekt. Zeker toen Guillaume mij vertelden wie er achter HDV zitten. De H staat voor Larry Hyde. De familie Hyde verwierf vanaf de jaren zeventig enkele van de mooiste wijngaarden in Carneros, het koele deel van Napa. DV staat voor Aubert de Villaine, mede-eigenaar en de grote man van het roemruchte Domaine de la Romanée-Conti!

Aubert de Villaine is getrouwd met de nicht van Larry Hyde en kwam zodoende regelmatig in Napa. Aubert ontdekte de klasse en de mogelijkheden van Napa, met name in de cool climat gebieden van Carneros. Larry en Aubert besloten samen een bedrijfje te starten, waarbij druiven gekocht worden van geselecteerde wijngaarden van de familie Hyde en waarbij Aubert leiding geeft aan een team dat verantwoordelijk is voor het wijngaardbeheer en de vinificatie.

Als grote man achter Romanée-Conti, zoekt Aubert de Villaine echter niet actief de pers op. Hij wil niet dat de wijnen vergeleken worden met die uit de Bourgogne. Hij houdt de productie dan ook heel kleinschalig en werkt slechts met een handjevol importeurs, verspreid over de wereld. Zie het als een uit de hand gelopen hobby van Larry en Aubert, die enkele van de mooiste, maar tegelijkertijd onbekendste wijnen van Napa voortbrengt.

Via Tod en Guillaume lukt het me om een afspraak op HDV te krijgen, op de laatste ochtend van mijn bezoek aan Napa. Het bezoek aan het minidomein is magisch. De klik met de mensen van het domein is er direct en men geeft mij vol overgave uitleg over alles waar het team mee bezig is. Tot mijn grote genoegen mag ik ook een hele serie wijnen proeven. De kwaliteit is indrukwekkend.

Wanneer ik aan het eind van mijn bezoek zachtjes aandring om ook een importeur in Nederland op te nemen, krijg ik natuurlijk te horen dat er helemaal geen wijn beschikbaar is, maar dat ze zullen zien of er toch ergens een mogelijkheid is. Afwachten dus…

Tegen alle verwachtingen in ontvang ik enkele dagen later een telefoontje; Okhuysen zal toegevoegd worden aan het kleine, indrukwekkende rijtje van importeurs! En omdat de allocaties op datzelfde moment worden samengesteld, kan er enkele weken later een samengestelde pallet per boot op weg naar Rotterdam!

Inmiddels zijn de wijnen bij ons binnen en hebben we onlangs de proef op de som genomen. Heel spannend natuurlijk omdat we, tegen ons gebruik in, wijnen zijn gaan inkopen zonder ze eerst rustig met het hele proefteam op neutraal terrein door te proeven. Uiteindelijk werd het niet heel spannend, want iedereen was unaniem laaiend over de kwaliteit. Spanning in de wijnen zelf is er des te meer. HDV maakt namelijk geen stereotype krachtpatsers, zoals menig Napawijn toch regelmatig getypeerd kan worden. Nee, HDV’s wijnen bezitten naast kracht ook heel veel frisheid, verfijning en gelaagdheid. De rode draad in al hun wijnen.


De volgende wijnen werden geproefd:

2013 Chardonnay, Carneros, Napa Valley
Oppervlak 3,5 hectare, ligging op het zuidoosten.
Stokken 25-28 jaar oud.
Gebruikte klonen: Wente (citrusfruit, mineraliteit), Calera (tropisch fruit).
Bodemsamenstelling: dunne leemlaag (klei/zilt/zand), met een ondergrond van versteende klei.
Relatief vroeg oogsten, hele lange en zachte persing.
10 à 12 maanden opvoeding op eiken (20% nieuw hout) en deels ook op cementen ei.
Na de assemblage nog vier maanden op roestvrijstalen vat.
De wijn wordt zonder klaring en ongefilterd gebotteld.
2013 kende een warm en zonnig voorjaar, wat leidde tot een vroege en perfecte bloei. De zomer was droog en niet te warm. Het fruit had een lange hangtijd en werd in perfecte gezondheid geoogst.
Proefnotitie: Het parfum bezit rijpe tonenals tropisch fruit en zuidvruchten, maar ook frisse tonen, als veldbloemen en mineralen, met ook iets honing, bloesem en toast. De smaak heeft een hele frisse aanzet, gevolgd door een rijk en krachtig middenpalet en een zeer lange, intense afdronk. De wijn is rijk en krachtig, maar valt tegelijk op door zijn slanke karakter.
Op dronk: tussen nu (uit karaf) en 2025
Prijs: € 63,50 (normaal: € 71,90)

2013 Pinot Noir Ysabel, Sonoma Mountain
Oppervlak 1,2 hectare, ligging op het zuiden.
Sonoma County, Van der Kamp (een van de oudste pinot-noirwijngaarden in de VS).
Bodemsamenstelling: leem, met vulkanisch materiaal.
Geen irrigatie nodig; “dry farming”.
Koude inweking van de druiven, gevolgd door een vergisting op houten tanks, op lage temperatuur.
Tijdens de weking wordt er vooral remontage toegepast, aan het einde wat piégeage.
Achttien maanden opvoeding op barriques, waarvan 25% nieuw eiken. De wijn wordt niet gesoutireerd.
Na de assemblage nog vier maanden op roestvrijstalen vat.
De wijn wordt zonder klaring en ongefilterd gebotteld.
2013 kende een warm en zonnig voorjaar, wat leidde tot een vroege en perfecte bloei. De zomer was droog en niet te warm. Het fruit had een lange hangtijd en werd in perfecte gezondheid geoogst.
Proefnotitie: Een wijn met enerzijds power en intensiteit, anderzijds een verfijnde elegantie. De neus geurt naar zwarte kersen en bessen, met een gepeperde kruidigheid en iets van viooltjes en een lichte vanilletoon. De smaak biedt rijpheid, tegen het zoete aan, met donkere fruittonen, mooie, rijpe tanninen en verfrissende zuren in een prachtig lange afdronk.
Op dronk: tussen nu (uit karaf) en 2028
Prijs: € 99,00 (normaal: € 115,90)  
Zeer beperkt

2012 Syrah Californio, Napa Valley
Oppervlak 0,6 hectare, ligging op het zuidoosten, Los Carneros
Stokken 15 jaar oud.
Bodemsamenstelling: dunne leemlaag (klei/zilt/zand), met ondergrond van versteende klei.
Gebruikte klonen: deels Hermitage (Chapoutier) deels Australische shiraz (40%).
Achttien maanden opvoeding op barriques, waarvan 30% nieuw eiken. De wijn wordt niet gesoutireerd.
Na de assemblage nog vier maanden op roestvrijstalen vat.
De wijn wordt zonder klaring en ongefilterd gebotteld.
2012 was een gemiddeld iets warmer jaar, maar met koele nachten. Hierdoor waren de druiven niet vroeger rijp en behielden ze een perfecte zuurgraad. Druiven met een perfecte balans die wijnen hebben voortgebracht met veel zuiverheid.
Proefnotitie: Een opvallende wijn. Het syrahkarakter domineert, met op de achtergrond ook iets van het bessige shirazfruit. Opvallend is het zachte, bijna zwoele karakter, maar met opnieuw die slanke, frisse ondertoon. De geur doet denken aan rijpe donkere kersen, zwarte bessen, bosaardbeitjes, speculaaskruiden, specerijen en zwarte peper. De smaak biedt een vol en geconcentreerd, rijp donker fruit, met zoetige tanninen, waarachter fijne zuren waarneembaar zijn, en een levendige afdronk.
Op dronk: tussen nu (uit karaf) en 2025
Uitverkocht
2012 Belle Cousine, Napa Valley Red Wine
Oppervlak 2,4 hectare, ligging op het zuidoosten, Los Carneros.
Stokken 15-28 jaar oud.
Bodemsamenstelling: dunne leemlaag (klei/zilt/zand), met een ondergrond van versteende klei.
De assemblage voor deze wijn wisselt jaarlijks, in 2012: 70% merlot, 30% cabernet-sauvignon.
Achttien maanden opvoeding op barriques, waarvan 25% nieuw eiken. De wijn wordt niet gesoutireerd.
Na de assemblage nog vier maanden op roestvrijstalen vat.
De wijn wordt zonder klaring en ongefilterd gebotteld.
2012 was een gemiddeld iets warmer jaar, maar met koele nachten. Hierdoor waren de druiven niet vroeger rijp en behielden ze een perfecte zuurgraad. Druiven met een perfecte balans die wijnen hebben voortgebracht met veel zuiverheid.
Proefnotitie: Een opvallende wijn, met enerzijds een bordeauxkarakter, maar toch ook iets herkenbaars uit Napa. In het parfum een pittig donker fruit, met ook florale tonen, iets van peper en wat cacao van het eiken. In de smaak vinden we een heerlijk pittig fruit, met uitstekende zuren, mineralen, viooltjes, specerijen en fluweelzachte, bijna ‘pomerolachtige’ tanninen.
Op dronk: tussen nu (uit karaf) en 2030
Prijs: € 71,50 (normaal: € 81,50)