Joosse on the Job - Muscadet

Joosse on the Job - Muscadet

Door Job Joosse | 5 oktober 2017

Muscadet is in Nederland niet zo populair. Veel mensen vinden deze wijn uit het westelijke Loiregebied maar dun en smakeloos. Heel eerlijk gezegd is dat niet zo gek. De druif voor muscadet, de melon de bourgogne, is zeer delicaat en bij te hoge rendementen wordt de wijn al gauw saai. Hij steelt vanwege zijn bijna verlegen karakter bovendien niet direct de show. Toch is muscadet aan een ambitieuze revival bezig.

Wanneer hij op de juiste plek staat en door ambitieuze wijnmakers wordt behandeld, is de melon de bourgogne namelijk tot geweldige prestaties in staat. Op arme en veelal kalkrijke bodems, aan oude stokken met van nature lage rendementen, is de druif, zoals de uitspraak luidt, ‘het doorgeefluik van de terroir’.

De karakteristieken van de melon de bourgogne betekenen dat de vinificatie en opvoeding zo sober en puur mogelijk moeten zijn. Zo zou een opvoeding op nieuw eikenhout de wijn compleet domineren. Een opvoeding ‘sur lie’ (op de fijne gistsporen) doet de wijn wel goed: de complexiteit, concentratie en het bewaarpotentieel nemen toe. Met de juiste aandacht laat muscadet dus zijn ingetogen schoonheid, complexiteit en spanning zien. Als je oplettend proeft, ontdek je de diepere lagen en de ontwikkeling waartoe muscadet in staat is.

Als wijnliefhebber kan ik dan ook immens genieten van een mooi glas muscadet. In combinatie met een pure bereiding van mosselen of een plateau oesters smaakt hij op zijn best! Ook bij langoustines of verse vis met een rijke saus smaakt muscadet verrukkelijk.

Domaine Luneau-Papin

Domaine Luneau-Papin uit het subgebied met de beste reputatie, Sèvre et Maine, wordt gerekend tot de top van muscadet. Deze rockster van de streek maakt een duizelingwekkend aantal cuvées. Elk perceel wordt apart gevinifieerd, opgevoed en gebotteld. De unieke eigenschappen, die ontstaan door de bodemsamenstelling en ligging van de wijngaard, krijgen op deze manier de aandacht die ze verdienen. Het domein bewees onlangs nog het bewaarpotentieel van melon de bourgogne als geen ander te kunnen demonstreren: hun cuvée ‘Excelsior’ uit oogstjaar 2007 kreeg in de Decanter muscadet special als enige 99 punten!

Job Joosse, die zijn loopbaan begon als sommelier, werkt sinds 2006 bij Okhuysen, waar hij particuliere en horecaklanten adviseert en ook betrokken is bij de inkoop. In 2016 behaalde hij het hoogste Nederlandse wijnexamen, Magister Vini. Job is bovendien expert op het gebied van wijn-spijscombinaties.