Door Job Joosse | 5 oktober 2017
Muscadet is in Nederland niet zo
populair. Veel mensen vinden
deze wijn uit het westelijke Loiregebied
maar dun en smakeloos.
Heel eerlijk gezegd is dat niet zo gek. De druif
voor muscadet, de melon de bourgogne, is zeer
delicaat en bij te hoge rendementen wordt de
wijn al gauw saai. Hij steelt vanwege zijn bijna
verlegen karakter bovendien niet direct de
show. Toch is muscadet aan een ambitieuze
revival bezig.
Wanneer hij op de juiste plek staat en door
ambitieuze wijnmakers wordt behandeld, is
de melon de bourgogne namelijk tot geweldige
prestaties in staat. Op arme en veelal kalkrijke
bodems, aan oude stokken met van nature lage
rendementen, is de druif, zoals de uitspraak
luidt, ‘het doorgeefluik van de terroir’.
De karakteristieken van de melon de bourgogne
betekenen dat de vinificatie en opvoeding
zo sober en puur mogelijk moeten zijn. Zo
zou een opvoeding op nieuw eikenhout de wijn
compleet domineren. Een opvoeding ‘sur lie’
(op de fijne gistsporen) doet de wijn wel goed:
de complexiteit, concentratie en het bewaarpotentieel
nemen toe. Met de juiste aandacht
laat muscadet dus zijn ingetogen schoonheid,
complexiteit en spanning zien. Als je oplettend
proeft, ontdek je de diepere lagen en de ontwikkeling
waartoe muscadet in staat is.
Als wijnliefhebber kan ik dan ook immens
genieten van een mooi glas muscadet. In combinatie
met een pure bereiding van mosselen
of een plateau oesters smaakt hij op zijn best!
Ook bij langoustines of verse vis met een rijke
saus smaakt muscadet verrukkelijk.