Joosse on the Job - Bordeaux

Joosse on the Job - Bordeaux

Door Job Joosse | 29 mei 2017

De droge witte wijnen van Bordeaux zijn aanzienlijk minder bekend dan de rode wijnen. Toch zien wij de populariteit in rap tempo toenemen en dat is zeer terecht!

Slechts een klein deel van de productie in de streek Bordeaux is droog wit. Het succes van de droge witte bordeaux is pas recent begonnen. Tot halverwege de vorige eeuw was de helft van de totale wijnproductie in Bordeaux wit, maar het leeuwendeel hiervan was (half) zoet. De zware vorst van 1956 richtte een ravage aan in de wijngaarden van Bordeaux. Hele wijngaarden moesten worden gerooid. Veel producenten besloten bij de herbeplanting over te gaan op de blauwe druivenrassen, voor de rode wijnen, waar meer vraag naar was.

In de laatste decennia is de kennis en innovatie op het gebied van wijnbouwtechnieken, vinificatiemethoden en opvoeding enorm vooruitgegaan. De recent overleden Denis Dubourdieu, château-eigenaar, consultant en professor aan l'Institut des Sciences de la Vigne et du Vin de l'Université de Bordeaux heeft immens bijgedragen aan de verbetering van de kwaliteit en precisie van droge witte bordeaux.

Bordeaux blanc sec heeft een heel eigen authentiek karakter. Net als de rode wijnen zijn de witte wijnen bijna altijd een assemblage van verschillende druivenrassen. De belangrijkste druivenrassen zijn: sémillon, sauvignon blanc en muscadelle. Tegenwoordig wint de sauvignon gris (een mutatie van de sauvignon blanc) aan populariteit in de assemblages, door zijn expressieve en iets exotische karakter.

In de jeugd is droge witte bordeaux stuivend en fris met een heerlijke kruidigheid door het primaire fruit van de sauvignon blanc. Sémillon voegt hier intens citrusfruit aan toe met veelal een hint van bloemen. Wanneer de wijn opgevoed is op eikenhout is ook een fijne toets van toast en vanille waarneembaar. Droge witte bordeaux kan – zeker wanneer op eiken opgevoed – uitstekend ouderen. Als de wijn zich ontwikkelt krijgt sémillon het podium met tonen van perzik en abrikoos, boenwas en daarnaast jasmijn en bergamot. Het hout is subtiel geïntegreerd in de wijn en geeft een ronde textuur.

Natuurlijk kennen de liefhebbers de grote witte wijnen uit Pessac-Léognan. Graag vestig ik daarom hier vooral de aandacht op de ooit in diskrediet geraakte Entre-Deux-Mers, waar momenteel spannende dingen gebeuren!

Daarnaast tip ik u Sauternes, waar producenten creatief omgaan met de lastige verkoop en hoge productiekosten van hun edelzoete wijnen door middel van het maken van prachtige droge witte wijnen!

Job Joosse, die zijn loopbaan begon als sommelier, werkt sinds 2006 bij Okhuysen, waar hij particuliere en horecaklanten adviseert en ook betrokken is bij de inkoop. In 2016 behaalde hij het hoogste Nederlandse wijnexamen, Magister Vini. Job is bovendien expert op het gebied van wijn-spijscombinaties.