Schilderachtige Elzas

Schilderachtige Elzas

Door Job Joosse | 11 april 2019

Job Joosse, die zijn loopbaan begon als sommelier, werkt sinds 2006 bij Okhuysen, waar hij particuliere en horecaklanten adviseert en ook betrokken is bij de inkoop. In 2016 behaalde hij het hoogste Nederlandse wijnexamen, Magister Vini. Job is bovendien expert op het gebied van wijn-spijscombinaties.

De schilderachtige dorpjes in de Elzas, met hun kleurrijke vakwerkhuizen, zouden als decor kunnen dienen voor de sprookjes van de gebroeders Grimm. De Elzas ligt in het uiterste noordoosten van Frankrijk. Het uiterlijk en de stijl van de streek zijn Duits, maar de ziel is onmiskenbaar Frans.

Het Rijndal begrenst de Elzas in het oosten en de Vogezen vormen de natuurlijke grens in het westen. De Vogezen houden de regenwolken tegen, wat zorgt voor een droog en warm klimaat dat perfect is voor wijnbouw. De beste wijngaarden liggen op de uitlopers van de Vogezen met een oriëntatie op het oosten en zuidoosten. De uitmonstering en de stijl van de wijnen is Germaans, net als de gebruikte druivenrassen. Conform de traditie staat het gebruikte druivenras centraal op het etiket.

Veel wijnliefhebbers kennen de edele druiven riesling, pinot gris, gewürztraminer en muscat, maar er zijn meer interessante druiven in dit prachtige gebied! Van oudsher waren de wijnen uit de Elzas beendroog en krachtig, terwijl die uit Duitsland juist wat lichtvoetiger waren en iets restsuiker hadden. Dit stijlverschil kwam voort uit het feit dat in de koele Duitse kelders de wijnen op een natuurlijk lage temperatuur werden vergist, terwijl de gistingstemperaturen in de wat warmere Elzas wat hoger waren. Tegenwoordig kunnen de temperaturen tijdens de gisting goed worden gestuurd en lijken deze onderscheidende kenmerken te vervlakken in een meer algemene stijl.

De Elzas moet tegenwoordig stevig de competitie aan met de populaire wijnen uit Duitsland en Oostenrijk. Gelukkig heeft de Elzas een aantal van de beste vignerons van Frankrijk die het voortouw nemen. Zij maken wijnen waarin de typische druiven, het klimaat en de verschillende bodems duidelijk spreken. Wijnen met kracht, klasse en een immens brede culinaire inzetbaarheid zijn het resultaat!

Wijnen met kracht, klasse en een immens brede culinaire inzetbaarheid zijn het resultaat!

De wijnen van de Elzas passen perfect bij de lokale keuken met hartige klassiekers als zuurkool met garnituur, Baeckeoffen, flammkuchen, (gerookte) zoetwatervis en de pittige munsterkaas met kummel. Daarnaast passen de wijnen uit de Elzas uitstekend bij de uitdagende smaken uit de Aziatische keuken zoals sojasaus, gember en aromatische specerijenmelanges zoals kerrie. Een krachtige riesling grand cru gaat ook geweldig samen met verschillende mediterrane gerechten met gevogelte of wit vlees in combinatie met rozemarijn.

Domaine Dirler-Cadé is een van de toonaangevende topproducenten van de Elzas en werkt al sinds 1998 biologisch-dynamisch. Volgens Jean Dirler zorgt een gezondere bodem voor een betere beschikbaarheid van microvoedingsstoffen voor de plant. Dit leidt tot gezondere wijnstokken die een betere weerbaarheid hebben tegen ziektes.

Elzas - Wijngaard Dirler-Cadé

Zie hieronder alle beschikbare wijnen van Domaine Dirler-Cadé