Gastronomische dorstlesser

Gastronomische dorstlesser

Door Job Joosse | 21 juni 2019

U mag gerust weten dat wij wat huiverig waren toen wij in contact kwamen met Alberto Paltrinieri. Lambrusco? Nee, daar waren we niet echt naar op zoek. Lambrusco heeft bij de Nederlandse consumenten bovendien zo’n slecht imago dat de kwaliteit van de wijn wel echt duizelingwekkend goed moest zijn om daar mee aan de slag te durven gaan!

Alberto is echter een man met een missie. Hij wil wijnliefhebbers laten zien dat er ook in Lambrusco kwaliteit wordt gemaakt. Hij drong er dan ook op aan om zijn wijnen aan ons te presenteren. Zijn bevlogen toelichtingen en de technische achtergrond die hij ons gaf intrigeerden ons meteen. En toen ik de zuiverheid, concentratie en vooral de spanning van zijn wijnen zelf proefde, was ik nog meer onder de indruk. Toen ik kort daarna een blindproeverij voor het proefteam van Okhuysen voorbereidde, nam ik een aantal proefflessen van Paltrinieri erin op. En ook het proefteam was compleet verrast en verrukt na het demasqué.
Kwaliteit uit onverwachte hoek! 
Dit gaf de doorslag: wát een geweldige wijnen, die moesten we wel inkopen. Alberto en zijn vrouw Barbara zijn de vierde generatie op Cantina Paltrinieri. Zij hebben 17 hectare wijngaard in het hart van de meest prestigieuze herkomst ‘Lambrusco di Sorbara’. Dit kleine subgebied van Lambrusco ligt in Emilia-Romagna bij de stad Modena, iets ten zuiden van Veneto en Lombardije. Voor de meeste mensen is deze stad beroemd om zijn bloedsnelle auto’s, maar bij de culinaire liefhebbers juist om de authentieke Aceto Balsamico en het (momenteel) beste restaurant van de wereld: Osteria Francescana van Massimo Bottura. Vanzelfsprekend prijken de wijnen van Cantina Paltrinieri op de wijnkaart van dit prestigieuze restaurant!

Cantina Paltrinieri behoort tot een handvol producenten die puur op kwaliteit zijn gericht. Alberto beperkt allereerst de rendementen in de wijngaard. Een lager rendement geeft druiven met meer concentratie. Daarnaast gebruikt hij het liefst alleen de blauwe druivenvariëteit ‘Lambrusco di Sorbara’ en maakt hij zijn wijnen volgens de Metodo Ancestrale (met een natuurlijke vergisting op fles) of Metodo Tradizionale (met een tweede gisting op fles door het toevoegen van wat suiker en gist – zoals bij champagne). De echte Lambrusco lijkt dan ook in niets op het industriële massaproduct, die we kennen uit de supermarkt en die de reputatie van Lambrusco zo heeft geschaad. Het is een verrukkelijke gastronomische dorstlesser, die de rijke keuken van
Emilia-Romagna als geen ander weet te begeleiden!

Proef deze wijnen dan ook onder het genot van de lokale specialiteiten die de culinaire traditie van deze streek zo beroemd hebben gemaakt. Wat mooie Parmigiano Reggiano en Prosciutto di Parma met vers gebakken brood, olijfolie en de echte Aceto Balsamico. Dat wordt genieten!