Joosse on the Job - Loire

Joosse on the Job - Loire

Door Job Joosse | 26 februari 2018

In 2013 liep ik tijdens de oogst stage bij Thierry Germain op zijn Domaine des Roches Neuves in het gehucht Varrains, niet ver van Saumur. Het oogstjaar 2013 kende een zeer uitdagend groeiseizoen en de condities tijdens de oogst waren moeilijk. Toch had ik mij geen beter oogstjaar kunnen wensen om van dichtbij de enorme gedrevenheid van Thierry mee te maken.

De kwaliteit van zijn cabernet franc en chenin blanc was van uitzonderlijk hoog niveau. Gezonde trossen met rijp fruit kwamen de kelders binnen en werden evengoed aan rigoureuze selecties op de table de tri (sorteertafel) onderworpen. Blaadjes, gekneusde druifjes en andere oneffenheden werden met aandacht verwijderd voordat de trossen in de égrappoir ontsteeld werden.

Thierry werkt met veel overtuiging biologisch-dynamisch. Hij bewerkt zijn bodems in de wijngaard, produceert zijn eigen biologisch-dynamische compost om de grond te voeden en stemt zijn werkzaamheden in de wijngaard en kelder zo veel mogelijk af op de kosmische cycli.

Naast de biologisch-dynamische werkwijze heeft Thierry een langetermijnvisie. Om in de noordelijk gelegen Loirevallei tot een betere rijpheid van zijn cabernet franc te komen, zorgt hij voor een hogere plantdichtheid van zijn wijnstokken. Dit leidt tot meer competitie, met lagere opbrengsten per wijnstok als resultaat. Daarnaast vervaardigt hij voor de nieuwe aanplant zijn eigen stekken, waarvoor hij in zijn wijngaarden de beste wijnstokken met kleinere trossen selecteert. Juist in dat laatste zit zijn grote geheim. Kleinere trossen geven druiven met meer concentratie en behalen eerder en beter hun rijpheid.

Tijdens mijn stage zag ik hoe de cabernet franc perceel voor perceel werd geoogst en gevinifieerd. Thierry is constant aan het proeven van de druiven en de most, om in te schatten welke stappen hij moet ondernemen tijdens de vinificatie. Voor de basiswijn wil hij zachte extracties van de tannine op een lage temperatuur om de maximale fruitexpressie en elegantie van de cabernet franc tot zijn recht te laten komen. De best gelegen percelen en druiven van oude stokken worden op een hogere temperatuur met een wat langere extractie gevinifieerd voor structuur, complexiteit en kracht.

Het is indrukwekkend om te zien hoe Thierry zijn biologisch- dynamische werkwijze als middel gebruikt om tot een betere kwaliteit te komen. Daarnaast volgt hij de wetenschap en gebruikt hij zijn gezonde verstand om de kwaliteit van zijn wijnen verder te verbeteren!

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod