Hard werken loont!

Hard werken loont!

Door Job Joosse | 12 februari 2021

Onlangs werd ik geïnterviewd voor TafelwijnTV. De mannen die dit programma maken zijn namelijk net als ik gek op wijnen van cabernet franc. Zoals wel vaker als het over deze druif gaat, was de conclusie dat hard werken in de wijngaard zorgt voor een hoge kwaliteit druiven. Zeker wanneer deze staan aangeplant in het Loiregebied. Maar waarom is dit nu eigenlijk zo? De noordelijk gelegen Loirevallei staat onder invloed van de Atlantische Oceaan. In dit koele klimaat kunnen er grote verschillen tussen de oogstjaren zijn. Kevin Fontaine van Domaine Charles Joguet en Thierry Germain van Domaine des Roches Neuves zijn meesters van de cabernet franc. Wat houdt hard werken in de wijngaard (ter verbetering van de kwaliteit van hun druiven) voor hen precies in?

Een zeer belangrijk onderdeel van de wijngaard is de bodem. Zoals Kevin Fontaine zegt: ‘de bodem voedt de stokken, dus je moet de bodem voeden en niet de stokken’. Bij zowel Roches Neuves als Charles Joguet speelt het natuurlijk evenwicht van de bodems een heel belangrijke rol voor de gezondheid van de wijnstokken. Er wordt gewerkt met natuurlijke compost en bodembedekkers (planten, grassoorten, kruiden en zelfs groenten) om de bodems in optimale conditie te houden. Dit zorgt voor een betere vochthuishouding en aanvulling van (micro)voedingstoffen en het maakt dat de wortels dieper de bodem ingaan.

Net zo belangrijk als de bodem is de snoei die aan het einde van de winter begint. Met een strenge snoei zorg je voor lagere opbrengsten wat uiteindelijk de rijping ten goede komt. Zodra de knoppen in de lente beginnen uit te lopen, moet je zorgen dat alleen de knoppen op de juiste plekken blijven zitten. Er moet voldoende ruimte tussen de knoppen zijn opdat de uitlopers gemakkelijk geleid kunnen worden en er een mooie dunne loofwand ontstaat met een ruim bladoppervlak voor optimale fotosynthese. Voldoende ruimte in de loofwand leidt ertoe dat ook de trossen voldoende licht krijgen. Daarnaast kan er optimaler gesproeid worden om schimmelziektes onder controle te houden. Zeker als je biologisch-dynamisch werkt, zoals Kevin en Thierry, is dit van belang. Aan het einde van de zomer wordt het teveel aan blad, en de bladeren die voor de trossen hangen, weggehaald om de loofwand ‘luchtig’ te houden en zonlicht toe te laten voor een betere rijping van de tanninen en opbouw van kleur- en smaakstoffen.

Met al dit harde werken in de wijngaard optimaliseer je de kwaliteit en oogst je geconcentreerde, rijpe cabernet franc! Naast het klimaatverandering hebben deze verbeterde wijngaardtechnieken er aan bijgedragen dat de Loire nu al een aantal goede oogstjaren op rij heeft voortgebracht. Daarbinnen springt het oogstjaar 2018 eruit met kracht, kleurintensiteit, rijpheid en vooral ook balans door de frisse zuren. Een geweldig jaar om kennis te maken met twee van de mooiste cabernet francs die de Loire te bieden heeft, gemaakt door twee fantastische wijnmakers!

Het hele interview met TafelwijnTV bekijken? Klik hier.


Job Joosse is wijnspecialist, inkoper en wijnadviseur bij Okhuysen. In 2016 behaalde hij het hoogste wijnexamen in de Nederlande taal, Magister Vini.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod