Joosse on the job - La Rectorie

Joosse on the job - La Rectorie

Door Job Joosse | 19 september 2018

Noem het een verborgen schat in ons assortiment: Domaine de La Rectorie. De wijngaarden liggen verstopt in Banyuls-sur-Mer in de Roussillon, een klein maar adembenemend mooi hoekje van Frankrijk. De Roussillon wordt vaak in een adem genoemd met de Languedoc, maar heeft een heel eigen karakter. Het dorpje Banyuls-sur-Mer heeft zijn naam gegeven aan de beroemde versterkte wijnen, waar Domaine de la Rectorie ook bekend om staat. 

Romantisch Collioure
De droge rode, witte en rosé wijnen uit dit zuidelijkste deel van Frankrijk zijn vernoemd naar het nabij gelegen dorpje Collioure. De druiven komen van de zwarte leistenen hellingen en terrassen bij beide dorpen. Voor de mensen die op die steile hellingen druiven moeten oogsten is het hard werken. Gelukkig maakt het schitterende uitzicht over de Middellandse Zee, de kleine vissersdorpjes en romantische haventjes een hoop goed!

Beste terroirs
De wijnen van de broers Marc en Thierry Parcé zijn een regelrechte assemblage van hun artistieke karakters en de perfecte weergave van de beste terroirs die de appellation Collioure te bieden heeft. Het werk in de wijngaarden en de verzorging van de veelal oude stokken grenache blanc, gris en noir gebeurt met de grootste precisie en aandacht. Daarnaast hebben zij de typische zuidelijke druivenrassen carignan en syrah, en als buitenbeentje zelfs wat counoise uit Châteauneuf-Du-Pape, aangeplant staan. De verbondenheid van de eigenzinnige familie Parcé en hun terroirs brengt unieke wijnen voort.

Spanning, diepte en groots!
Ondanks het warme klimaat en de arme bodems lukt het hun door het juiste oogstmoment te kiezen en dankzij uitgekiende assemblages met andere druiven om met de grenachedruif levendige wijnen met fraîcheur en spanning te maken. Je wordt aangenaam verrast door de complexiteit als je deze wijnen de tijd geeft. Ga eens rustig zitten met een glas collioure wit, rood of zelfs rosé. Steek je neus diep in het glas en ruik, wals het glas goed en ruik nog eens, proef een slok en laat de wijn door je mond rollen terwijl je wat lucht aanzuigt. Als je dit meerdere malen doet, ontdek je steeds nieuwe smaken en aroma’s. Naarmate de tijd verstrijkt wordt de wijn ook spannender, dieper en grootser. Puur genieten!