Door Vincent Oostlander | 1 december 2016
In samenwerking met Marco Somers, restaurant De Harmonie te Rotterdam.
Al op jonge leeftijd met mijn ouders op vakantie in Frankrijk werd ik op prettige wijze geconfronteerd met wijn. We logeerden bij de boer die zijn eigen wijn bereidde welke mijn ouders ‘en vrac’ in slappe plastic jerrycans voor de tent uit bekers dronken. De geur van die wijn herinner ik me nog als de dag van gisteren. Daarna ging het snel: als zestienjarige werkte ik in een wijnhandel in Leiden. Daar stond ik aan een wijnbottellijn en de dorst werd er groter en groter. De hotelschool was een logische vervolgstap. Tijdens reizen en werkperioden in Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk werd mijn kennis van wijn breder. Een eigen restaurant alwaar ik vooral de functie van sommelier bekleedde, bezegelde de liefde voor wijn definitief.
‘Puur’ is een trendy woord maar belangrijk voor mij persoonlijk als het gaat om de keuze van wijn en ingrediënten en daarmee vaak ‘de kunst van het weglaten’ . Dat laatste vind je in de keuken van Marco Somer in restaurant De Harmonie in Rotterdam. Zijn keuken kenmerkt zich door het gebruik van uitsluitend seizoenverse producten. Marco heeft een interesse in ‘vergeten’ topgerechten als grootmoeders balkenbrij. Hij heeft een carrière achter de rug waar menig chef jaloers op kan zijn. Zo werkte hij ondermeer voor Gordon Ramsay in restaurant Maze te Londen.
Bij de inrichting van het restaurant is er gestreefd naar harmonie tussen de natuur en de moderne stad. Met hout op de tafels, bloemen op de borden en indrukwekkende foto's van Rotterdam aan de muren wordt buiten naar binnen gehaald, zowel in het interieur als in de gerechten. Met zicht op de zeer diepe en weelderig beplantte achtertuin worden de gerechten op het hagelwitte damast geserveerd.
Okhuysen levert al sinds 2007 wijnen aan restaurant De Harmonie. De filosofie van de chef en zijn gerechten sluiten goed aan bij het assortiment van Wijnkoperij Okhuysen, zo heeft de samenwerking inmiddels bewezen.
Vandaag bereidt Marco eend met spannende ingrediënten, zoals sinaasappel, saffraan en een chutney van peer. We kiezen hierbij de 2013 Tandem Syrah du Maroc. Een heerlijke, krachtige rode wijn. De druif syrah zie ik als de ‘redder’ van de ‘hot climate wijnbouwgebieden’. Hij brengt hier namelijk vaak voortreffelijke wijnen voort. Dit maakt de syrah een interessante druif, want er zijn heel wat warme wijngebieden in de wereld, en het worden er alleen maar meer. In de ‘Syrah du Maroc’ proeven we de hoge zonintensiteit in de vorm van aangename geuren van gedroogde pruim, dadels en vijgen. De tanninen zijn stevig, maar mooi rijp. De animale geur van leer, die zo typisch is voor syrah uit de noordelijke Rhône, herkennen we ook in deze zuidelijke syrah.
We zijn allebei verrukt van de wijn-spijscombinatie. “De Tandem heeft stevige tanninen, die zacht wegsmelten bij de eendenborst. De specerijen in de wijn passen perfect bij de chutney en saffraan. Geserveerd bij dit gerecht is de wijn nog lekkerder!” Chef Marco voegt daar aan toe: “Ik heb gekozen voor een gerecht met een hoog smaakgehalte. Zo’n gerecht kan een wijn helemaal van tafel vegen. Maar de Tandem laat je juist nog meer van de eend en de kruidigheid genieten. Subliem!”
We hebben de smaak, letterlijk en figuurlijk, nu goed te pakken en proeven door. Hieronder vindt u onze heerlijke matches. Ik hoop dat de gerechten u inspireren om thuis heerlijke combinaties te gaan samenstellen. En… ik raad u van harte aan uzelf een keer te trakteren op een bezoek aan De Harmonie. Wat een verrukkelijke gerechten bereidt Marco!
Door je persoonlijke gegevens te verwijderen wordt de toegang tot je account verwijderd. Hierdoor kan je niet meer bij je bestelgeschiedenis en andere gegevens.