Lidewij. Stoere wijnmaakster.

Lidewij. Stoere wijnmaakster.

Door Sylvana Oortwijn | 12 september 2014

Haar wijnen zijn inmiddels internationaal bekend, te koop bij Okhuysen, en na 10 stormachtige jaren heeft Lidewij van Wilgen eindelijk geluk gevonden op haar prachtige domein Mas des Dames. Het boek dat ze schreef over haar ervaringen is net verschenen in ge-üpdatete versie. Josee Schouten, uitgeefster van het inspirerende webazine frankrijk.nl, reisde af naar de Languedoc voor een interview met deze gepassioneerde vakvrouw!

Twaalf jaar knokken

Als je het boek hebt gelezen (aanrader!) dan heb je het gevoel dat je haar al kent. Een carrièrevrouw in de reclame die in 2002 met haar man en drie kleine kinderen het roer omgooit en kiest voor een ander leven op een Franse wijngaard in het zonnige zuiden. Klinkt mooi en dat is het nu ook voor haar, maar daar heeft ze de afgelopen twaalf jaar wel keihard voor moeten knokken, met alle ups en downs die op haar pad kwamen. Want wat te doen als manlief op en neer naar Nederland reist om geld te verdienen en uiteindelijk beseft dat zijn hart meer bij reclamemaken dan bij wijnmaken ligt? Hoe ga je verder met drie kleine kinderen, twintig hectare wijnstokken, een huis in de steigers en nul kennis van wijnmaken? Wat doe je als je vastberaden bent om de beste wijn van de omgeving te maken terwijl je én vrouw én buitenlandse bent? In Het Domein doet Lidewij op openhartige en ook humoristische wijze letterlijk een boekje open. Nu ze voor ons staat, nodigt ze ons uit voor een drankje achter het huis waar we een mooie tuin met zwembad en een sfeervol loungeterras ontdekken. Hier blikken we met haar terug en kijken vooruit.

Hoe vind je het om te wonen in de Languedoc?

“Ik heb echt mijn hart verpand aan deze streek. Dit deel van de Languedoc (het achterland van de Hérault, ten westen van Béziers, red.) is heel gevarieerd, ruig, puur en nog redelijk onontdekt. Zelfs mijn nieuwe vriend Olivier die uit Montpellier komt kende dit gebied nog niet, terwijl het op nog geen veertig minuten rijden ligt van de stad. En de mensen zijn hier zo sympathiek, wat een verschil met het stadsleven! Als ik dan ook even rust heb dan is mijn ultieme genietmoment om hier op de bank te gaan zitten, samen met Olivier, en te genieten van de ondergaande zon die zo prachtig de rotsen aan het eind van de wijngaard in een roze gloed zet.”

Klik hier voor het volledige artikel over Lidewij op Frankrijk.nl. Frankrijk.nl is opgezet door drie enthousiaste Haarlemse vrouwen die graag hun kennis en ervaringen met Frankrijk delen. Zij weten hun lezers telkens te verrassen met de laatste trends en de leukste adresjes om te slapen, shoppen, eten, drinken of gewoon om te ontdekken.