Door Xavier Kat | 20 april 2023
Op 3 en 4 februari van dit jaar vond weer de jaarlijkse Salon des Vins de Loire plaats in Angers. Een overzichtelijke en intieme beurs, waar producenten graag naartoe komen om hun nieuwe oogstjaren te showen en wellicht een nieuwe klant binnen te halen. Voor ons een uitstekende aanleiding om weer eens die kant op te gaan en ons Loire-assortiment aan te vullen. We mikken daarbij op Anjou, Montlouis en Menetou-Salon. We hebben flink wat afspraken gemaakt. Bovendien plakken we er een paar extra dagen aan vast om bezoeken te kunnen brengen aan onze vaste leveranciers, van Muscadet tot aan Pouilly-Fumé. Mijn reisgenoten voor de week zijn Femke Pruis, Milton Verseput en natuurlijk onze Loirespecialist Job Joosse, die er niet alleen iedere wijngaard kent, maar ook alle historische kastelen.
We rijden we vroeg in de ochtend weg uit Haarlem. Om 15.30u worden we verwacht bij onze vrienden van Luneau-Papin en daarvoor moeten we nog even onze kamersleutels ophalen van de Chambre d’Hôtes - Il était une fois chez moi in Le Loroux-Bottereau, een charmante plek om de nacht door te brengen (met heerlijk ontbijt!). Keurig op tijd komen we aan in Le Landreau, een gemeente ten oosten van Nantes, op de linkeroever van de Loire. We zitten hier in het hart van Muscadet-Sèvre-et-Maine, in de Loire-Atlantique. Het is het thuis van een van de allerberoemdste domeinen uit de streek, Luneau-Papin. Hier werken ze al jaren biodynamisch in hun wijngaard van 35 hectare, maar daar blijft het niet bij. Nog eens 35 hectare bewerken ze voor de biodiversiteit. Pierre-Marie Luneau: “De biodynamie helpt om de wijngaard sterker te maken. Door de opwarming van de planeet valt er het ene moment veel regen, en is het in de zomer heel droog. Maar doordat de wortels in onze wijngaard heel diep de grond in gaan, kunnen de planten deze droogte aan.” Hun grootste probleem is echter de vorst, die elke twee jaar ‘toeslaat’. Daardoor zijn de rendementen in de wijngaard gemiddeld 22 hectoliter per hectare, terwijl het potentieel 50 is. Tijdens ons bezoek zien we Pierre-Marie aan het werk bij drie persen tegelijk: zo kan hij voor ieder perceel het persprogramma aanpassen aan de kwaliteit van de druiven. Na een uitgebreid bezoek aan de wijngaarden, volgt een uitgebreide proeverij van alle wijnen. We sluiten af met een heerlijk diner, met enkele prachtige oude jaargangen. De hele maandag brengen we door op de beurs. We maken kennis met enkele zeer interessante domeinen. Helaas heeft niet iedereen wijn beschikbaar of hebben ze al distributeurs in Nederland. Maar we hebben succes bij een topproducent uit Anjou, waar we woensdag langs zullen gaan.
Thierry Germain spreekt: De informatie die Thierry met ons deelt is vaak om te smullen: “Je hebt twaalf maanden nodig om een druif te maken. Het evenwicht zit in het terroir. Ik zoek daarbij naar een ‘nobel vegetaal’, niet naar iets wat heel rijp is.” En: “De schil is er om de druif te beschermen. Het ene jaar is hij dikker, het andere dunner. We proeven om te bepalen of de schillen rijp zijn, waarbij we de identiteit van het oogstjaar voor ogen houden. We willen niets maskeren.” Of: “Ik doe geen analyses meer van mijn wijnen. Ze zeggen altijd het tegenovergestelde van wat je proeft en dat gaat in tegen je emotie.” Of: “Met lange houtopvoedingen wil een wijnmaker de tanninen verbergen. Dan heeft hij of onrijp geplukt of te veel extractie toegepast. Een langere flesrijping is daarentegen wel interessant.” En tot slot: “Bij het maken van onze wijnen zoeken we naar een zekere légèreté, luchtigheid. Dan kan een wijn alsnog een goede concentratie hebben. Dat zijn twee verschillende dingen!''
Het volgende bezoek is gelukkig om de hoek. We blijven in Saumur-Champigny, bij Clotilde Legrand. Clotilde is maar liefst de 12de generatie van wijnmakers binnen haar familie, maar zij is sinds 2014 de eerste vrouw die het domein leidt. Ze heeft de beschikking over 16 hectaren, verdeeld over verschillende gemeenten, aangeplant met cabernet franc. De oudste stokken zijn hier bijna honderd jaar oud zijn. De percelen zijn volgens de lokale traditie ommuurd met tufstenen muurtjes. Officieel is het domein nog niet biologisch, maar ze werken er al met veel aandacht voor een gezonde natuur. De bodem bestaat hier dus uit tufsteen, waarmee al die prachtige kenmerkende kastelen, kerken en huizen in de streek gebouwd zijn. De ondergrondse gangen die dankzij de steenwinning zijn ontstaan, bieden al eeuwen een ideale ruimte voor het maken en opvoeden van wijnen. Het is er vochtig en de temperatuur is het hele jaar constant 12°C. Na een rondleiding door de ommuurde wijngaard achter het huis en door de kelders, proeven we alle wijnen uitgebreid met elkaar door in het woonhuis van de familie. De wijnen gelden als traditioneel, zuiver en harmonieus.
Er staat vandaag nog één bezoek op het programma en wel in Chinon, bij het vermaarde domein Charles Joguet, gelegen op de linkeroever van de Vienne, een zijrivier van de Loire. Naamgever Charles Joguet was in de jaren zeventig van de vorige eeuw een visionair in het gebied. Hij was de eerste die op bourgondische wijze zijn wijngaarden apart bottelde en roestvrijstalen vinifi catietanks liet bouwen. Tegenwoordig is Kevin Fontaine, een begenadigd wijnmaker, verantwoordelijk voor de wijnen. Kevin heeft een filosofie die enigszins afwijkt van hoe veel andere boeren werken. Zo volgt hij de seizoenen en vindt hij temperatuurwisselingen in de kelder interessant. Alle druiven worden ontsteeld en hij doet remontages en pigeages tijdens de weking voor een goede vergisting. De persing vindt plaats voordat de alcoholische gisting klaar is. Je kunt namelijk harder persen als er nog suiker is, zonder dat je te veel extractie krijgt. De perswijnen zijn voor Kevin belangrijk in de assemblage. Je zou denken dat de wijnen hierdoor tannineus en stevig zijn, maar ze zijn juist vol elegantie. Ook op dit domein is er veel aandacht voor de biodiversiteit en bewerken ze de wijngaarden sinds 2018 biologisch. We bezoeken de wijngaarden en de gigantische grotkelder, en natuurlijk proeven we alle wijnen van het domein en enkele verschillende oogstjaren. Bij Joguet bewaren ze van iedere oogstjaar een deel van de flessen om die later, met enkele jaren fl esrijping op de markt te brengen. ’s Avonds eten we samen met Kevin bij Anne Charlotte Genet, dochter van de eigenaar, die het bedrijf runt. Ze heeft heerlijk voor ons gekookt, maar trakteert ons daarnaast op enkele prachtige oude jaargangen van het domein.
De Vouvray Brut van dit domein is en blijft een geweldig product voor een zeer lage prijs. Na de rondleiding met gedetailleerde uitleg volgt een proeverij waarin wij alle stijlen die Philippe maakt doorproeven, inclusief enkele geweldige oude wijnen, waarvan we zelfs nog wat in kunnen kopen Wat een feest! Ondertussen vult Anne Laure de tafel met grote stukken paté, rillette, bloedworst en kaas. Een eenvoudige, maar heerlijke maaltijd! Na afloop volgt nog een appeltaartje met een kopje koffie. Wat was dit een fijn bezoek!
We verlaten Vouvray en we rijden door naar het oosten en wel naar Sancerre. Een rit van 200 kilometer. We kunnen lekker doorrijden zodat we vooraf aan het bezoek, vast kunnen inchecken in onze Bed & Breakfast La Place op het centrale plein van Sancerre. Een prachtig en net opgeknapt adres. Daarna gaan we snel op pad naar Domaine de la Garenne, van Benoit en Fabienne Godon-Reverdy. Ook dit is een adres waar we al jaren mee werken. Een zekerheidje in ons assortiment, maar eigenlijk doen we dit fantastische domein daarmee tekort. Dat werd tijdens het bezoek ook goed duidelijk. Benoit is een uiterst gedreven wijnmaker, bij wie de passie ervan af spat. We moeten direct de wijngaarden in en bezoeken de drie hoofdbodems van de streek: caillottes (kalkstenen kiezels), argilo-calcaire (kalkrijke klei) en silex (vuursteen).
Garenne heeft wijngaarden op alle drie de hoofdtypes, die overigens ook veel overgangsvormen kennen. Benoit werkt nu al enkele jaren biologisch en is teruggegaan naar een volledig handmatige oogst. In totaal bezitten ze 9,5 hectare sauvignon blanc en 3 hectare met pinot noir. In de kelder werkt hij met kleine rvs-vaten om alle percelen individueel te kunnen vinifiëren, en daarnaast werkt hij met grotere houten foeders. Naast de prachtige witte Sancerres maakt hij ook een schitterende rosé en geweldig rood. Na dit fantastische bezoek nodigen Benoit en Fabienne ons uit om een hapje met elkaar te eten bij La Pomme d’Or, een oud en bekend adres in Sancerre, maar waar net een jong en ambitieus koppel is begonnen. Een aanrader! Moe maar voldaan zoeken we onze hotelkamers op. Morgen rijden we weer terug naar Haarlem.
Door je persoonlijke gegevens te verwijderen wordt de toegang tot je account verwijderd. Hierdoor kan je niet meer bij je bestelgeschiedenis en andere gegevens.