Majestueuze savennières

Majestueuze savennières

Door Nicolaas Klei | 31 mei 2021

Waarschijnlijk al zo'n 1200 jaar, en zeker 500 jaar, wordt langs de Loire witte wijn van druif chenin gemaakt. Mousserend, zoet, halfdroog, en, in Savenières, majestueus strakdroog. Diverse smulpapen hebben savennières op hetzelfde voetstuk geplaatst als de grootste witte bourgognes. De familie Bizard maakt savennières sinds 1882, in een twaalfde-eeuwse kerk. Recenter, eind twintigste eeuw, zette wijntijdschrift Proefschrift alle savennières naast elkaar, om te proeven of dat een beetje te hachelen was, al die eeuwen ervaring. Diep onder de indruk keerden we huiswaarts. Uniek, complex, diepgravend, mompelden we eerbiedig. Streng doch rechtvaardig. Vrolijk, en heel wijs. Het allermooist was en is de savennières van Château d'Epiré. Alleen ruiken tovert al vergezichten tevoorschijn. Geuren van bloemenwijden, noten, pasgewassen wollen trui, krijt, een vleugje honing, de mysteries der Keltische druïden die er om de hoek woonden. Gods zegen rust op het wijnkerkje van de Bizards. Ze maken ook rood, van cabernet franc, geurend naar rood fruit en kreupelhout, elegant als margaux uit vroeger dagen, toen bordeaux nog achttiende-eeuwse finesse had. 

Producten