Meinard Bloem 'Floreert'

Meinard Bloem 'Floreert'

Door Maartje van Veldhuizen | 15 oktober 2015

De Nederlander Meinard Bloem is al vele jaren ‘actief in de wijn’. Met name in Chili heeft hij enorm veel werkervaring opgedaan, en intensief gestudeerd! Zijn wijnen hebben inmiddels een enorme schare fans in Chili en ook ver daarbuiten. Wij volgen Meinard natuurlijk op de voet. Onlangs vroegen wij hem om weer een update aan ons te geven, en dit schreef hij toen terug:

“Er is veel gebeurd de laatste tijd. Ten eerste is er de nieuwe wijn, de Malbec-Tannat-Carmenère. Dit is bij ons beste weten de eerste keer dat de drie druivenrassen van Zuid- Amerika samen in een fles zitten! De druivenrassen zijn enigszins met elkaar verwant: carmenère en malbec zijn halfbroers via vader/moeder cabernet franc. Ze komen ruwweg uit dezelfde streek (Zuidwest Frankrijk, Tannat wat dichter bij de Pyrenëen, maar Cabernet franc komt oorspronkelijk uit het Baskenland, aan de andere kant van diezelfde bergen). Deze drie rassen zijn inmiddels beroemder in hun nieuwe thuislanden Argentinië, Chili en Uruguay. Opvallend genoeg is kort geleden de oudste malbec-wijngaard in Zuid-Amerika in het zuiden van Chili terug gevonden. De malbec lijkt Argentinië dus via Chili bereikt te hebben! Temeer een reden deze soort in Chili eens verder te onderzoeken. Ik heb geprobeerd een wijn te maken geïnspireerd op Zuid-Amerika, in plaats van de inspiratie overzees te zoeken. Dit is een eerste poging, en ik ben blij met het resultaat: de druiven vullen elkaar uitstekend aan en de wijn is ook nog eens heel origineel! Ik ga er zeker mee door in de toekomst!"

"De 2013 Cabernet Sauvignon heeft de medewerking gehad van oud Okhuysen-medewerker Isaac Kaemingk, dus opnieuw werkten we met twee Nederlanders in de kelder! Waarschijnlijk de hoogste dichtheid van Nederlanders buiten Nederland in welke kelder dan ook! 2013 was een koel jaar, en we hebben het fruit wat minder gekneusd voor een wat zachtere extractie, in de hoop een niet al te ‘ruwe’ wijn te creëren. In het begin was de wijn wat geslote. Nu -een paar maanden na het bottelen- begint de wijn zich steeds mooier te ontwikkelen en toont hij de schitterende, koelere kant van cabernet, zonder enige ‘groen’ te smaken. Heerlijk!"

“De 2012 Aluvión die jullie nu ook gaan aanbieden, komt uit een heel ander type oogstjaar. 2012 was bijzonder warm en droog. Om de cuvée de nodige frisheid te geven, is een ongewoon grote hoeveelheid (20%) petit verdot gebruikt. Ook carmenère is in een ongewoon hoge 15%. Hier kozen we voor, omdat de carmenère prachtig rijp was. De wijn is al bijna volledig uitverkocht (bijna 10.000 flessen); het is nog nooit zo snel gegaan.”

"Afgelopen tijden zijn we met nog meer aandacht voor de natuurlijke omgeving gaan werken. Ruim 40 paarden grazen op dit moment het onkruid weg en bemesten op een natuurlijke manier wat bij. Een mooi gezicht, en wat nuttiger dan de ganzen, schapen of lama’s die andere bedrijven meer voor de show dan voor het praktisch nut aan bezoekers tonen. Paarden doen zelfs een beetje voorsnoei, door de zachtste en mist geschikte takken onmiddellijk te verwijderen. Dit is goed voor de wijngaard en het betekent bovendien minder werk voor de snoeiers!"

Al met al gebeurt er dus veel op Lagar de Bezana!

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod