Onze Wijnwereld

Onze Wijnwereld

Door Xavier Kat | 26 februari 2015

De wereld van de wijnproductie maakt een enorme ontwikkeling door. De kaarten worden opnieuw geschud. Alhoewel streken als Bordeaux en Bourgogne nog altijd op het allerhoogste niveau acteren, zijn overal ter wereld minder bekende wijngebieden hard bezig met het dichten van het kwaliteitsgat. Veel productiegebieden zijn zichzelf opnieuw aan het uitvinden met andere druivenrassen, verbeterd wijngaardbeheer, nieuwe keldertechnieken en (dus) vooral door het inzetten van meer kennis. In sommige gevallen gaat het over streken waar al vele wijn wordt gemaakt, maar waar de wijn vanwege de zeer matige kwaliteit het eigen land niet verliet. Het kon ook voorkomen dat de productie gewoonweg te klein was om opgemerkt te worden.

Wijnwereld dynamischer is dan ooit tevoren

In de ‘nieuwe wijnlanden’ (op het zuidelijk halfrond) zien compleet nieuwe streken de laatste jaren het licht; wijnboeren verlaten de vlakke, warme valleien en zoeken de verkoeling van gebergten, zee of een andere breedtegraad. Dat resulteert vaak in wijnen die veel spannender zijn dan die met de middelmatige kwaliteit van voorheen en die het dan ook verdienen om keer op keer opnieuw te worden beoordeeld. We kunnen stellen dat de wijnwereld dynamischer is dan ooit tevoren en dat maakt hem reuze boeiend.

Een nieuw domein

Ook bij Okhuysen houden we alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en gaan er batterijen aan monsterflessen over de proeftafel. Lang niet alles wat we proeven is interessant, maar zo nu en dan komen we nieuwe pareltjes tegen! Voor originele nieuwe wijnen hoef je overigens helemaal niet per se op avontuur te gaan aan de andere kant van de wereld, die vind je ook veel dichter bij huis. Zoals in de achtertuin van Bordeaux, in Bergerac. Daar zag een trouwe inzender van proefflessen ons eindelijk toehappen omdat we gewoonweg niet langer om zijn wijnen heen konden. Maar ook proefden wij geweldig mooie wijnen in de Jura en raakten wij in vervoering van enkele wijnen uit de Savoie. Stuk voor stuk spannende wijnen gemaakt door gepassioneerde wijnboeren. Enkelen van hen zullen wij u zeker dit jaar nog presenteren. En alhoewel wij in de markt om ons heen momenteel menig ‘gran reserva’ van dubieuze komaf, uit vergeten jaren en met grote ‘kortingen’ zijn weg naar de consument zien vinden, zal Okhuysen zich ook komend jaar weer volop richten op wijnen van onderscheidende kwaliteit, met een eerlijke prijs. Dat is wat ons drijft en waarmee we hopen wat extra plezier en kwaliteit aan ons en uw leven toe te voegen.