Oogstberichten 2013

Oogstberichten 2013

Door Maartje van Veldhuizen | 17 februari 2014

Als altijd staat het voorjaar bij ons in het teken van het proeven en verkennen van het nieuwste oogstjaar. Immers, ieder oogstjaar heeft zijn karakteristieken en voor een goede inkoop is het belangrijk om gedetailleerd op de hoogte te zijn. Al snel bleek 2013 inderdaad heel karakteristiek te zijn: door zijn koude en natte voorjaar was het niet alleen een erg ingewikkeld jaar in de meeste Europese wijngebieden, het was qua volume ook een zeer klein jaar. In tijden van crisis kan dat voor iedereen best aangenaam zijn, maar de zeer geringe omvang zet dit jaar tevens de prijzen zwaar onder druk. In veel gebieden zullen boeren proberen de prijzen niet of nauwelijks te laten stijgen. In andere gebieden verwachten we echter een flinke toename in prijs. Natuurlijk zullen wij alles in het werk stellen om de stijgingen binnen de perken te houden.

Bordeaux - een jaar van winnaars en verliezers

De echte winnaars in Bordeaux zijn de producenten van zoete wijnen. De witte druiven hadden veel profijt van de combinatie van mist en hoge temperaturen in oktober, die de botrytis alle gelegenheid gaf zich snel op de druiven te ontwikkelen. Voor alle rode wijnen daarentegen was het een zeer lastig jaar. Bordeaux kende de moeilijkste omstandigheden in dertig jaar en de kleinste productie sinds 1991. Een koel en nat voorjaar zorgde voor een flinke achterstand in het groeiseizoen. En alhoewel de zomer redelijk was, lagen de temperaturen te laag om de achterstand ongedaan te maken. Tot overmaat van ramp begon het in september opnieuw te regenen. De vroeg rijpende merlot lijkt enigszins in het voordeel te zijn geweest, en daarmee ook de wijnen van de rechteroever. Maar veel hing af van het type bodem: kalk en kleigronden zijn beter bestand tegen regen dan zandbodems. Châteaux met financiële middelen redden zich wel: zij konden (geholpen door de laatste generatie optische sorteertafels) beter selecteren en met hun grote oogsttroepen sneller oogsten. Al met al zullen we heel goed moeten proeven en selecteren, op zoek naar de krenten in de pap.

Bourgogne - een klein, maar fijn jaar

Ook in de Bourgogne kunnen we spreken van een zeer uitdagend jaar. Toch lijkt het eindresultaat hier behoorlijk goed voor zowel rood als wit. De alcoholpercentages liggen wat lager en de wijnen hebben een hele pure expressie, met een gemiddeld goed bewaarpotentieel. De geproduceerde hoeveelheden zijn echter vaak laag. Zeker topproducent David Croix had wat dat betreft letterlijk weinig om over te jubelen. Zijn eigen wijngaarden kregen op 23 juli de volle laag van een grote hagelstorm en werden voor 10 tot 80% verwoest. Het eerste halfjaar was koel en nat en zorgde ook hier voor een flinke achterstand in de ontwikkeling van de planten. Alhoewel juli en augustus zonnig en warm waren, werd de achterstand niet meer ingehaald. Het oogsten gebeurde hierdoor vrij laat. Ook moest er goed worden geselecteerd; niet alles was tenslotte rijp. Rhône - uitstekend in noorden, wisselend in zuiden Oogstberichten - rémontage. Ook in de Rhône kunnen we spreken van een kleine oogst. De kwaliteit is echter, zeker in het noordelijk deel, veelbelovend. In het zuiden waren er meer uitdagingen. Ook hier hetzelfde verhaal van een koel voorjaar, dat zo lang aanhield dat de Rhône werd ‘getrakteerd’ op een van de laatste oogsten van de geschiedenis. In tegenstelling tot sommige andere streken kon men hier wel wachten op de juiste rijpheid. Al zorgde regen in oktober ervoor dat er op het laatst toch nog haast gemaakt moest worden met het binnenhalen van de druiven en ook zorgvuldig selecteren geen overbodige luxe was. Onze vrienden vader en zoon Graillot werden op 9 juli getroffen door hagel en verloren een groot gedeelte (zo’n 50%) van hun oogst. Christophe Delorme van La Mordorée vertelt ons dat 2013 vol uitdagingen zat, maar dat er door hard werken en de juiste beslissingen toch fantastische wijnen zijn gemaakt. Boeren die kwantiteit ondergeschikt maakten aan kwaliteit, werden uiteindelijk hiervoor beloond. Opvallend fenomeen was de ‘coulure’ (wanneer de bloei niet leidt tot vruchtzetting) van de grenache, die hier doorgaans niet gevoelig voor is. De hoeveelheid grenache daalde op sommige plekken met maar liefst 80%! De totale productie is hierdoor stukken kleiner en ook in de assemblages vinden we minder grenache. Gelukkig waren de syrah en mourvèdre juist van topkwaliteit, waardoor het eindresultaat in sommige gevallen juist fantastisch is. Schaarste is hier echter het grootste probleem.

Elzas - kan toosten op een goede afloop

Net als alle andere regio’s werd de Elzas geplaagd door een koud en nat voorjaar dat tot en met juni aanhield. De lente werd als het ware overgeslagen, terwijl juli en augustus droog en zonnig waren. De achterstand werd niet ingehaald, wat resulteerde in een late oogst. September en oktober waren wisselvallig, met natte en zonnige dagen die elkaar afwisselden en relatief hoge temperaturen. De druiven bleven echter gezond en konden in goede conditie worden geoogst. De geproduceerde hoeveelheid was echter zeer laag, zelfs de laagste van de afgelopen twintig jaar. De wijnen zijn echter aromatisch, bezitten een goede zuurgraad en niet te veel suiker.

Loire - een grote variatie in kwaliteit

2013 bood ook geen gemakkelijke omstandigheden aan de Loire. Een koel en nat voorjaar, een zonnige, maar niet al te warme juli- en augustusmaand en een deels natte september- en oktobermaand bemoeilijkten de rijping van met name de rode cabernet-franc. Tegelijkertijd sloeg de hagel hard toe in Vouvray en Chinon, waar de boeren, met name in Vouvray, zwaar onder te lijden hadden. Los van de hagel rijpten de witte melon de Bourgogne en chenin blanc uitstekend. Ook de sauvignon blanc laat goede resultaten zien, al zijn de opbrengsten klein geweest. De rode druiven hadden zoals gezegd moeite om goed rijp te worden en moesten laat worden geoogst. Regen in oktober was daarbij echter spelbreker. Rot lag in vele wijngaarden op de loer. Producenten zoals onze eigen Thierry Germain hadden hier met hun kerngezonde wijngaarden minder last van en konden op het juiste moment rijp oogsten, al moesten ze ook hier streng selecteren.