Door Maartje van Veldhuizen | 17 februari 2014
Als altijd staat het voorjaar bij ons in het teken van het proeven en verkennen van het nieuwste oogstjaar. Immers, ieder oogstjaar heeft zijn karakteristieken en voor een goede inkoop is het belangrijk om gedetailleerd op de hoogte te zijn. Al snel bleek 2013 inderdaad heel karakteristiek te zijn: door zijn koude en natte voorjaar was het niet alleen een erg ingewikkeld jaar in de meeste Europese wijngebieden, het was qua volume ook een zeer klein jaar. In tijden van crisis kan dat voor iedereen best aangenaam zijn, maar de zeer geringe omvang zet dit jaar tevens de prijzen zwaar onder druk. In veel gebieden zullen boeren proberen de prijzen niet of nauwelijks te laten stijgen. In andere gebieden verwachten we echter een flinke toename in prijs. Natuurlijk zullen wij alles in het werk stellen om de stijgingen binnen de perken te houden.
De echte winnaars in Bordeaux zijn de producenten van zoete wijnen. De witte druiven hadden veel profijt van de combinatie van mist en hoge temperaturen in oktober, die de botrytis alle gelegenheid gaf zich snel op de druiven te ontwikkelen. Voor alle rode wijnen daarentegen was het een zeer lastig jaar. Bordeaux kende de moeilijkste omstandigheden in dertig jaar en de kleinste productie sinds 1991. Een koel en nat voorjaar zorgde voor een flinke achterstand in het groeiseizoen. En alhoewel de zomer redelijk was, lagen de temperaturen te laag om de achterstand ongedaan te maken. Tot overmaat van ramp begon het in september opnieuw te regenen. De vroeg rijpende merlot lijkt enigszins in het voordeel te zijn geweest, en daarmee ook de wijnen van de rechteroever. Maar veel hing af van het type bodem: kalk en kleigronden zijn beter bestand tegen regen dan zandbodems. Châteaux met financiële middelen redden zich wel: zij konden (geholpen door de laatste generatie optische sorteertafels) beter selecteren en met hun grote oogsttroepen sneller oogsten. Al met al zullen we heel goed moeten proeven en selecteren, op zoek naar de krenten in de pap.
Net als alle andere regio’s werd de Elzas geplaagd door een koud en nat voorjaar dat tot en met juni aanhield. De lente werd als het ware overgeslagen, terwijl juli en augustus droog en zonnig waren. De achterstand werd niet ingehaald, wat resulteerde in een late oogst. September en oktober waren wisselvallig, met natte en zonnige dagen die elkaar afwisselden en relatief hoge temperaturen. De druiven bleven echter gezond en konden in goede conditie worden geoogst. De geproduceerde hoeveelheid was echter zeer laag, zelfs de laagste van de afgelopen twintig jaar. De wijnen zijn echter aromatisch, bezitten een goede zuurgraad en niet te veel suiker.
2013 bood ook geen gemakkelijke omstandigheden aan de Loire. Een koel en nat voorjaar, een zonnige, maar niet al te warme juli- en augustusmaand en een deels natte september- en oktobermaand bemoeilijkten de rijping van met name de rode cabernet-franc. Tegelijkertijd sloeg de hagel hard toe in Vouvray en Chinon, waar de boeren, met name in Vouvray, zwaar onder te lijden hadden. Los van de hagel rijpten de witte melon de Bourgogne en chenin blanc uitstekend. Ook de sauvignon blanc laat goede resultaten zien, al zijn de opbrengsten klein geweest. De rode druiven hadden zoals gezegd moeite om goed rijp te worden en moesten laat worden geoogst. Regen in oktober was daarbij echter spelbreker. Rot lag in vele wijngaarden op de loer. Producenten zoals onze eigen Thierry Germain hadden hier met hun kerngezonde wijngaarden minder last van en konden op het juiste moment rijp oogsten, al moesten ze ook hier streng selecteren.