Oogstberichten 2015

Oogstberichten 2015

Door Xavier Kat | 10 maart 2016

Zodra het nieuwe jaar begonnen is en de drukte van de feestdagen achter ons ligt, ontwaken onze producenten en durven ze ons voorzichtig weer ‘lastig’ te vallen. We moeten namelijk komen proeven en nieuwe afspraken maken over prijzen, reserveringen, beschikbare hoeveelheden, etc. En een ding was duidelijk, onze boeren hadden er zin in! Eigenlijk overal is men zeer tevreden over de oogst van 2015. In ieder geval wat betreft de kwaliteit.

Bordeaux in juichstemming

Nog voordat de oogst goed en wel was begonnen, hoorden we al gejuich uit Bordeaux. Nu kunnen ze in Bordeaux heel goed wijn maken, maar ook juichen kunnen ze heel goed. Wij zijn daarom altijd wat op onze hoede. Maar afgelopen januari spraken wij Kees van Leeuwen, toch wel een zeer betrouwbare bron uit Bordeaux, en die bevestigt dat de kwaliteit uitstekend is. Gemiddeld was het jaar niet heel warm, behalve de maand juli. Die was wellicht iets té warm. Het jaar was ook zeer droog, wat voor de kwaliteit in Bordeaux heel belangrijk is. In combinatie met te veel warmte, kan droogte echter de rijping blokkeren. Het feit dat het in augustus bovengemiddeld regende, was in dit specifieke jaar daarom zeer gewenst, een geschenk uit de hemel. De rijping kwam weer op gang en bovendien namen de bessen, die op dat moment heel klein waren, in grootte weer wat toe. We zullen met het oog op de inkoop een paar zaken extra in de gaten houden: de witte druiven missen soms wat zuurgraad en Saint-Estèphe kreeg vlak voor de oogst een grote plens water te verwerken. De rest van Bordeaux lijkt uitermate goed te zijn! 

Bourgogne oogst voortreffelijke pinot noir

Spreek je in Bourgogne een producent die vooral rood produceert, dan noemt die 2015 vast het bijna perfecte jaar. Producenten van wit hadden te maken met meer uitdagingen. De bloei en vruchtzetting verliepen homogeen en zeer goed. De zomermaanden waren droog en warm. De rode druifjes waren klein en bezaten dikke schillen, maar de tanninen werden perfect rijp. David Croix van Domaine des Croix en Camille Giroud is vooral blij met het behoud van frisheid en spanning in de wijnen. De hoeveelheden vielen wel laag uit, zeker rondom Beaune. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de grote hagelschade van vorig jaar. Om wat meer gevoel met de witte wijnen te krijgen, spraken we onder anderen met Philippe Colin. Zijn oorspronkelijke plan was om op 3 september met oogsten te beginnen, maar hij vervroegde dit met enkele dagen. De rijpheid in de druiven was aanwezig, maar de zuurgraad nam snel af. Door net een paar dagen eerder te oogsten, haalde hij druiven met een zeer goed evenwicht binnen. Boeren die net als Colin tijdig hebben geoogst, zullen zeer tevreden zijn over 2015 blanc.

Elzas maakt rijke aromatische wijnen

In de Elzas is men over het algemeen tevreden, al is het op sommige plekken té droog geweest, waardoor er ‘stress’ ontstond in de wijngaard. Onze vrienden van Dirler uit het zuidelijk gelegen Bergholtz zijn echter zeer content! De eerste maanden van het jaar hadden een ideale mix aan zon en neerslag. De bloei en vruchtzetting verliepen voorbeeldig met droog en zonnig weer. Juni en juli waren warm en lieten de wijngaard goed groeien. De droogte en warmte hielden echter lang aan en de wijngaard begon het zwaar te krijgen. Precies op dat moment vielen er een paar regen- en hagelbuien. De hagelschade viel mee en de aangetaste druiven droogden door het mooie weer snel in. De regen bracht de wijngaard weer tot leven. Ook twee regenbuien in augustus bevorderden een goede rijping. De warmte zorgde voor kleine geconcentreerde bessen, met een lagere hoeveelheid melkzuren, geconcentreerde wijnsteenzuren en een grote aromatische expressie. Rondom de oogst waren de nachten koel, waardoor veel frisheid behouden bleef. Dirler oogstte alle druiven zo vroeg mogelijk, met prachtig gebalanceerde druiven tot gevolg.

Rhône wellicht exceptioneel

De noordelijke Rhône bracht in 2015 schitterende wijnen voort. Alle druiven deden het goed, zowel wit als rood. Het groeiseizoen verliep voorbeeldig en ook al was het erg warm, de nachten waren vaak koel, waardoor een goede zuurgraad in de druiven behouden bleef. De aanhoudende droogte zorgde hier en daar voor waterstress en blokkades in de rijping, maar enkele goed getimede regenbuien brachten de rijping weer op gang. Te vroeg oogsten vanwege een oplopend suikergehalte was niet verstandig, omdat de fenolen (pitjes en schillen) dan nog niet optimaal rijp waren. De zuidelijke Rhône deed het ook goed, al kende het jaar hier wat uitdagingen. Positief waren de homogene bloei, een goede vruchtzetting en de frisse nachten tijdens de warme zomerdagen. Op sommige plekken in de Rhône regende het in augustus flink, wat niet gunstig was voor vroeger rijpende witte druiven en de syrah. De grenache en mourvèdre hadden hier minder onder te lijden; deze druiven kunnen bovendien goed tegen de warmte. Op Oratoire St-Martin in Cairanne regende het in augustus niet, maar viel er wat welkome regen in september. Hun oude stokken kenden ook geen waterstress. De broers Alary spreken dan ook van een exceptioneel jaar! 

In de Languedoc leidt geduld tot succes

2015 heeft Lidewij van Wilgen van Mas des Dames de nodige hoofdbrekens gegeven. Door een zeer droge zomer liet de rijpheid namelijk op zich wachten. Om haar heen werd er door andere boeren al volop geoogst, terwijl zij aan haar ‘trappelende’ oogsters verkondigde: ‘We oogsten pas als de rijpheid perfect is!’ Het wachten werd echter beloond: Lidewij haalde uiteindelijk perfect rijpe druiven binnen. Ook Karine Mirouze van Beauregard Mirouze staat stil bij het bijzondere fenomeen van de langzame rijping. ‘Wij hebben zoiets nog niet eerder gezien. De fenolen in de pitjes en schilletjes waren eerder rijp dan de suikers in de druif. We moesten het oogsten daarom uitstellen. De laatste weken waren zonnig, maar niet te heet, hetgeen uiteindelijk perfect gebalanceerde druiven gaf. 2015 zal voor ons een geweldig jaar zijn!’