Door Sonia Spadaro Mulone | 23 januari 2020
Ik ben nog steeds erg druk met de restauratie van de oude
wijnkelder Palmento in Monte Ilice. Ondanks dat de kelder al 400 jaar oud is en
veel zware aardbevingen heeft moeten doorstaan, is hij nog in originele,
relatief goede staat. De aardbeving van eind 2018 heeft echter de buitenmuur en
dak flink beschadigd. De restauratie is dus complex, maar we zijn goed op weg
en ik verwacht alles eind augustus af te hebben. Ik kijk er erg naar uit, want
dit is echt een magische plek.
(Bijna) uitgestorven ras
Ook in de Monte Ilice wijngaard ben ik erg trots op de ontwikkeling van mijn
‘geheime’ project. Ik ben erin geslaagd om enkele wijnstokken van drie oude,
inheemse en bijna uitgestorven variëteiten – reliquia – te reproduceren in een speciaal gebied in mijn
wijngaard. De rassen staan bekend als Terribbile (blijkbaar zo genoemd omdat
deze phylloxera kon weerstaan), Madama Nera en Madama Bianca. Deze stokken zijn
zeer zeldzaam, je vindt ze bijna nergens, zelfs niet in de oudste wijngaarden op
de Etna. Ik ben heel toegewijd om deze schatten van de Etna-berg door de jaren
heen te beschermen.
De restauratie van de 400 jaar oude kelder is complex, maar verloopt goed.
Don Alfio, van mentor naar wijn
2019 was ook het jaar om een eerbetoon te brengen aan Don Alfio, mijn mentor.
Hij was als een grootvader voor mij die de wijngaard op Monte Ilice 50 jaar
geleden redde en al die jaren met liefde, passie en heel hard werken voor het
land zorgde. Zo wist hij enkele zeer oude (vóór de phylloxera uitbraak) witte
wijnstokken te redden. Er zijn meer dan 10 lokale wijnstokrassen,
voornamelijk Carricante, maar ook Catarratto, Lucido, Minnella, Grecanico,
Insolia, Zu ’Matteo, Madama Bianca en andere.
Don Alfio vertelde me altijd dat
de oude boeren die eeuwen geleden voor de wijngaard zorgden, erin geslaagd zijn
om deze wijnstokken te selecteren en ervoor te zorgen dat verschillende
druivensoorten allemaal tegelijkertijd zouden rijpen. In de loop der jaren heb
ik deze druiven altijd verkocht, omdat ik het te druk had met de restauratie
van de wijngaard en zeer gefocust was op Calmarossa. Maar in de eerste plaats was
ik ontzettend onder de indruk van de kwaliteit van deze druiven en vooral erg
verrast om te zien hoe zeer verschillende rassen allemaal tegelijkertijd
perfecte rijpheid konden bereiken, zoals Don Alfio al trots zei. Aangemoedigd
door een vriend en klant, besloot ik in 2019 deze druiven te oogsten om met een speciale wijn Don Alfio te eren. Het wordt een Etna DOC Bianco en zal Il Re
D'Ilice – de koning van de berg Ilice – worden genoemd. Ik weet niet wanneer ik het ga
bottelen, maar ik heb het al een paar keer geproefd en ben erg enthousiast.
Baby stokken
Ik heb eindelijk alle percelen rondom mijn Grecanico Dorato-wijngaard in
Contrada Nave verenigd en de kleine verlaten, circa 500, wijnstokken aan de
oostkant van het pand gerestaureerd. Uiteindelijk zal ik alle wijngaarden en
gewassen hierop tegen wilde dieren en branden moeten beschermen. Het was een heel lang en complex
proces, dat vele jaren heeft geduurd, maar het resultaat is verbluffend. Ik heb
ook een wijnstok van Grecanico Dorato gereproduceerd op een klein en zonnig
perceel aan de noordkant, helaas zijn verschillende stekken
beschadigd of dood vanwege de onverwachte vorst in mei. Ik weet dat werken op
zo'n grote hoogte altijd risico's en nadelen heeft, maar deze kant van de Etna;
wild, verlaten en vergeten, vind ik de hemel op aarde.
Sonia was vorig jaar druk met het reproduceren van de oude stokken door het enten van nieuwe stekken
Spannende oogsttijd
De oogst van 2019 was in het begin vrij moeilijk omdat de kou tot eind mei, begin
juni aanhield. Dit soort omstandigheden zijn deze tijd van het jaar
ongebruikelijk op de Etna. Alsof dat niet erg genoeg was, kregen we ook nog hagelbuien
en veel regen, kortom alle ingrediënten voor een complete ramp. De
Millesulmare-wijngaard had enkele kleine beschadigingen door de hagelbuien en
we moesten veel bladeren verwijderen om voor goede ventilatie en blootstelling
aan de zon te zorgen. Toen de weersomstandigheden verbeterden, leken de wijnstokken
en druiven in juni en juli perfect gezond en op schema te groeien. Het weer in de zomer was perfect en op het moment van de oogst – half oktober in Monte
Ilice en eind oktober in La Nave – hadden de druiven een perfecte zuurgraad en
suikergehalte. Super gezonde druiven dus, eind goed al goed.
Prijzen en awards
In dit intensieve en spannende jaar, ontving ik veel belangrijke positieve
recensies en beoordelingen die me weer de energie gaven om door te gaan. Ian
D'Agata heeft Millesulmare 93 punten gegeven en Calmarossa 94; Decanter heeft
Millesulmare opgenomen in de lijst van Most
exciting wines of the year 2018 met 93 punten. International Wine Report
heeft zowel Calmarossa als Millesulmare in de top 100-lijst opgenomen, de
eerste met 97 punten en de tweede met 94. En Eric Asimov omschreef Millesulmare
als ‘intens, scherp, energiek en briljant’. Mijn oplagen zijn alleen zo klein,
dat ik onmogelijk aan alle aanvragen van recensenten kan voldoen. Maar ik ben
ontzettend gevleid door zulke mooie aanbevelingen.
Tekst: Sonia Sonia Spadaro Mulone
SantaMariaLaNave – Etna Wines