Joosse on the job

Joosse on the job

Door Job Joosse | 4 december 2018

Rioja spreekt tot de verbeelding van elke wijnliefhebber. Deze grote streek brengt ondanks de enorme diversiteit aan terroirs een zeer herkenbare stijl wijnen voort. De wijnstreek Rioja wordt opgedeeld in drie verschillende departementen: De ‘Rioja Alta’ in het westen, ‘Rioja Baja’ in het warmere en lager gelegen oosten en het autonome Baskische ‘Rioja Alavesa’ in het noordwesten. 

Sierra de Toloño ligt tussen Haro en Logroño op de noordoever van de grote rivier de Ebro bij het dorpje Villabuena de Álava. Dit is het meest noordelijke stukje van Rioja met de hoogst gelegen wijngaarden en het koelste klimaat. Dit trotse Baskische departement wordt de ‘Rioja Alavesa’ genoemd. Met grote bochten wringt de rivier zich door dit deel van het woeste landschap. De wijngaarden hebben een perfecte zuidelijke expositie en worden door de bergen van de ‘Sierra de Cantabria’ beschermd tegen de koude wind uit het noorden.   


De jonge en enthousiaste wijnmaakster Sandra Bravo komt van oorsprong uit Rioja en studeerde oenologie in de streek  om daarna in Toulouse meer te leren over het wijnvak. Aansluitend deed Sandra werkervaring op bij toonaangevende  domeinen  in Bordeaux, Toscane, Nieuw Zeeland en Califiornië. Voordat zij  terug keerde  naar haar Rioja, werkte ze langere tijd in Priorat. Het reizen en werken met de beste wijnmakers zorgde voor een schat aan ervaring, kennis en inspiratie.

In 2012 heeft Sandra haar ultieme droom waar kunnen maken, zij startte haar eigen project in Rioja: Sierra de Toloño. Ze ging op zoek naar oude wijngaarden, het liefst hoog gelegen in de Rioja Alavesa. Nu, zes jaar later, maakt ze indrukwekkend mooie wijnen die het terroir van Rioja Alavesa  weerspiegelen. Ze investeert al haar tijd in de oude wijngaarden, waar de rendementen van nature laag zijn,  met als doel perfect rijp en geconcentreerd fruit. 

De hoge ligging en het koele klimaat, met evengoed veel zonuren, zorgt voor een lange en langzame rijping van de druiven. Op deze manier worden de druiven perfect rijp met behoud van zuren voor balans en fraîcheur.      


Sierra de Toloño bezit 8,5 hectare wijngaard op 630 en 680 meter boven de zeespiegel. De arme kalkstenen bodem bestaat vooral uit kalkrijke klei en zandsteen. Er staat  voornamelijk tempranillo aangeplant, slechts één hectare  oude stokken viura en her en der vinden we zeer oude stokken met lokale druivenrassen als garnacha tinto, graciano en calagraño. De wijngaarden worden afgewisseld met mediterrane bossages van wilde tijm, lavendel, rozemarijn en sleedoorn.   

Viura wordt begin oktober geoogst en de tempranillo vaak pas eind oktober. De druiven worden in kleine bakken binnengehaald om het fruit perfect gaaf te houden. Opvoeding geschiedt alleen op Frans eikenhout van verschillende formaten en amfora’s.