Betoverend wit!

Betoverend wit!

Door Maartje van Veldhuizen | 3 mei 2016

Een zoektocht naar een vernieuwende witte wijn, iets ‘anders dan anders’, bracht ons naar Portugal. Hier wordt –naast de beroemde versterkte wijn Port- ook een schat aan bijzondere, witte wijnen geproduceerd. Bent u een wijnliefhebber die zich graag laat verrassen? Ga dan met ons mee op ‘wijnontdekkingsreis’ en ontdek de schoonheden van noordelijk Portugal.

Land en Regio

Portugal kent een grote verscheidenheid aan klimatologische condities. Minho, de meest noordelijke regio van Portugal die grenst aan de Atlantische Oceaan en aan het Spaanse Galicië, is één van de natste en koudste regio’s van het land. Hier schijnt de zon maar zo’n 2.000 uren per jaar, terwijl er wel zo’n 1.500 tot 2.000 millimeter neerslag valt. Toch is juist Minho de regio waar wij de mooiste zomerwijnen ontdekten. De witte wijn die hier wordt geproduceerd heet Vinho Verde ofwel ‘groene wijn’. Voor lange tijd waren Vinho Verde’s niet echt interessant; ze smaakten nog al eens ‘dun’ of letterlijk ‘groen’. Dit is de laatste jaren totaal veranderd: steeds meer goed opgeleide wijnmakers maken hier nu bijzondere witte wijnen met een uitgesproken identiteit.

Druiventelers

De wijnmakers gebruiken hiervoor autochtone ofwel lokale druiven die goed aangepast zijn aan de vaak uitdagende groeiomstandigheden, en zij combineren de oude wijnmaakcultuur met moderne inzichten en technologische vooruitgang. In Vinho Verde zijn zo’n 40.000 wijnboeren – of beter gezegd: druiventelers - actief. In totaal vind je er 35.000 hectare wijn-gaard. Een snelle rekensom leert dat deze boeren dus gemiddeld minder dan 1 hectare akker bezitten. Soms zie je hier nog de ‘enforcada’s’ (wijnstokken die in bomen groeien) of ‘latada’s’ (wijnstokken aangeplant in hoge pergola’s). Met deze manier van wijnbouw zorgen de wijnmakers ervoor dat de wijnstokken geen ‘natte voeten’ krijgen. De gespecialiseerde wijnmakers kiezen echter voor de modernere systemen, zoals het Franse ‘cordonsysteem’. Dit systeem verlangt een grotere inspanning van de wijnmaker, maar levert het mooiste resultaat. Zeker in combinatie met het gebruik van autochtone druivenrassen zoals alvarinho, arinto, loureiro en traiadura afkomstig van de interessantste bodems die grote hoeveelheden graniet en leisteen bevatten.

Het Domein

Een domein dat op deze wijze werkt en echt uitblinkt in de regio is Quinta do Soalheiro. Dit domein geniet zelfs grote internationale erkenning! Quinta do Soalheiro ligt in de meest noordelijke punt van een subregio van het Vinho Verdegebied, Monção e Melgaço. De wijngaarden, beschermd door een gebergteketen in het noorden, zijn ideaal gelegen voor het verbouwen van de alvarinhodruif. Ze krijgen precies genoeg van alles dat de druivenstokken zo nodig hebben: zon, warmte en neerslag. Deze unieke omstandigheden deden João Antonio Cerdeira er in 1974 toe besluiten om juist hier zijn eerste alvarinhowijngaard aan te planten. Al snel resulteerde dit in de creatie van bijzonder interessante witte wijnen. Inmiddels is João opgevolgd door zijn kinderen Luis en Maria Cerdeira, die het bedrijf verder hebben uitgebouwd en geperfectioneerd. Alles gebeurt hier met veel gevoel voor detail. De wijngaarden worden biologisch bewerkt en het wijnmaakproces kent maar één doel: zuivere en harmonische wijnen maken. Het resultaat: betoverende witte wijnen, van het hoogste niveau!

ALLO - Minho, Quinta de Soalheiro
Xavier Kat: "In de neus fijne aroma’s van tropisch fruit en citrus. De smaak bezit een lichte pareling en biedt dankzij de alvarinho aromatische fruitintensiteit en structuur, terwijl de loureiro juist elegantie en mineraliteit brengt. De wijn is prachtig in balans en ‘licht verteerbaar’ dankzij zijn lage alcoholgraad van 11%!"