Van nature speciaal

Van nature speciaal

Door Femke Pruis | 23 september 2022

Een van de best bewaarde geheimen van Spanje, dat is dit kleine domein in het hart van Spanje. Op slechts een half uurtje ten zuidwesten van Madrid, vinden we Viñas de El Regajal.

Wat veel mensen niet weten, is dat Madrid de hoogst gelegen hoofdstad van de Europese Unie is. De stad ligt op 646 meter hoogte op de Meseta, de Castiliaanse Hoogvlakte. De lokale bevolking omschrijft het klimaat hier als ‘negen maanden vrieskou, drie maanden hel’. En dat is niet eens zo heel erg overdreven. In de wintermaanden kan het kwik gemakkelijk tot -15 zakken en ’s zomers is het inderdaad bloedheet. Door de hoogte koelt het ’s avonds echter flink af en precies dat is de reden dat er hier kwaliteitswijnen kunnen worden gemaakt. De druiven, die overdag volop hebben kunnen profiteren van de uitbundige zonuren, krijgen ’s nachts bij wijze van spreken een soort koude-shock, waarbij de suikerproductie wordt gestaakt en de frisse zuren in de druif behouden blijven. En het zijn precies die zuren die de wijnen van de Spaanse Meseta, waar ook het kwaliteitsgebied Ribera del Duero onder valt, ondanks de rijpheid en hun vaak iets hogere alcoholpercentage, zo spannend en verfrissend maken.
El Regajal ligt midden in een beschermd natuurgebied, wat er automatisch voor zorgt dat er op dit domein een enorme diversiteit aan plant- en diersoorten te vinden is. Biodiversiteit is in deze tijden natuurlijk een hot item. We zien dat veel wijnhuizen er tijd en moeite in stoppen om in hun wijngaarden een zo groot mogelijke biodiversiteit te creëren, omdat men weet dat dit voor gezonde planten zorgt en de wijnstokken weerbaarder maakt. Bij El Regajal is het andersom. Juist omdat ze zoveel respect hebben voor de bijzondere natuurlijke omgeving, is het voor hen heel logisch om biologisch te werken en het natuurlijk evenwicht in stand te houden. In die zin waren ze hun tijd dus eigenlijk ver vooruit. De Selección Especial is zo’n wijn die je één keer geproefd moet hebben om voor altijd verkocht te zijn. Bij Okhuysen zijn we dat al jaren. Door de onbekendheid van dit gebied, heeft de wijn een geweldige prijs-kwaliteitverhouding.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod