Verhalen uit de oude doos

Verhalen uit de oude doos

Door Xavier Kat | 7 maart 2017

Bij het vieren van een jubileum hoort natuurlijk ook een blik op de historie. Dit jaar vindt u daarom in iedere Vinée Vineuse twee pagina’s met foto’s en verhalen uit de oude doos. Deze foto’s en verhalen delen wij uiteraard ook online graag met u.

Alles begon met de familie Okhuysen toen Josephus Arnoldus Okhuysen, geholpen door zijn vader, zijn wijnhandel startte aan de Gierstraat 34 te Haarlem. In die tijd was Okhuysen nog een klein bedrijf, vooral gericht op lokale verkoop en verkoop aan de zogenaamde buitenplaatsen van rijke Amsterdamse families. Het is hartverwarmend te lezen hoe groot het vertrouwen in Okhuysen toen al was, getuige teksten als deze op ansichten uit 1873: “Wees zo goed bij niet vriezend weder per schipper te verzenden twee ankers gewone roode wijn. Bij vriezend weder gelieve te wachten met verzenden.”

Toen J.A. in 1906 werd opgevolgd door zijn zoon H.F.A. Okhuysen, wiens initialen nog immer gekoppeld zijn aan de officiële naam van het bedrijf, maakte het bedrijf een geweldige groei door. Het rechtstreeks inkopen bij de wijnboeren werd de standaard en het verzorgingsgebied werd groter en groter. In 1932 kwam H.F.A.’s zoon Herman (H.M.J.) bij zijn vader werken om het vak te leren. In deze tijd werd Okhuysen al geroemd om de hoge kwaliteit van haar wijnselectie: “…maar gelukkig zijn er in ons land, die van nature begaafd zijn om klare wijn te schenken; die gave is een soort genade van staat, welke de wijndrinker een aureool van gelukkige ontspanning geeft.”

Na de oorlog zet Herman (H.M.J.) het bedrijf samen met zijn zuster, mevrouw M.B.J.A. De Swert-Okhuysen, voort. Wat zij tussen 1945 en 1970 tot stand brachten, grenst aan het ongelooflijke. Herman was een groot zakelijk talent. Hij maakte de door oorlog geraakte zaak weer groot en levendig. Hij bracht de vaderlandse borrels in de verkoop, maar was ook de eerste Nederlander die wijnen als sancerre en gigondas importeerde. In 1963 ontving Okhuysen het predikaat ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ van H.M. Koningin Juliana, een onderscheiding om trots op te zijn.

De rol van zus Okhuysen mag ook niet onderschat worden. Over haar wordt door W. van Eijkern in een portret uit 1968 geschreven: “Zij is in het bezit van een gevoelige wijnneus en een geschoolde wijntong, kijk, waarde lezer, in de regel zijn dat gaven des hemels voor ‘de man’. Wijnproeven uit professie is doorgaans mannenwerk. Maar mevrouw De Swert doet voor broerlief niet onder als het om proeven gaat, om keuren ja of neen, om beoordelen of bepaalde wijnen de Okhuysen-stijl nabij komen.”

In hetzelfde portret komt ook Aloysius Kat – vader van de huidige directeur Xavier Kat - voorbij: “Maar ook de wijn-jeugd ontbreekt in de Okhuysen- wijnkring geenszins. Als élève te kunnen werken onder leiding van wijnkoper H.M.J. kan niet anders dan een voorrecht zijn en na wat wij daar in de Haarlemse Gierstraat hebben gezien, menen wij te mogen zeggen dat de bedrijfsassistent de heer A. Kat dit ook als zodanig voelt. Zijn vooropleiding ontving deze ambitieuze wijnélève in de streken van herkomst; maar één ding is zo goed als zeker, de Okhuysen-wijn-mentaliteit heeft hij reeds flink te pakken.”

De kinderloze Herman Okhuysen had geen opvolger. Hij koos er in 1969 voor om het ruim honderd jaar oude bedrijf te verkopen aan Erven Lucas Bols, waarbij Louis Kat werd aangesteld als directeur. Louis Kat, wijnliefhebber in hart en nieren, wilde echter terug naar de oude kern van het bedrijf: wijn! En zo geschiedde…

Foto's uit de oude doos


Foto's uit de oude doos
Foto 1 - Eigen bottelingen in de Gierstraat

Foto's uit de oude doos
Foto 2 - Herman Okhuysen poseert

Foto's uit de oude doos
Foto 3 - Proeven in de kelders van de Gierstraat

Foto's uit de oude doos
Foto 4 - Louis Kat; van ambitieuze élève tot directeur