Verhalen uit de oude doos

Verhalen uit de oude doos

Door Xavier Kat | 2 juni 2017

Okhuysen bestaat 150 jaar! Dat vieren wij dit jaar groots met verschillende evenementen waar u hopelijk bij aanwezig zult zijn. Bij het vieren van een jubileum hoort natuurlijk ook een blik op de historie. In deze blog: De Renaissance.

In Vinée Vineuse I verhaalden wij over de oprichting van het bedrijf en de verschillende generaties Okhuysen die elkaar opvolgden. De laatste Okhuysen die aan het roer stond, Herman Okhuysen, had echter geen kinderen en besloot het bedrijf in 1969 te verkopen aan Erven Lucas Bols. Louis Kat, die als bedrijfsleider bij Okhuysen werkzaam was, werd aangesteld als directeur. Hij moest toezien hoe Bols het bedrijf reorganiseerde, inleverde aan specialisme en hoe het unieke karakter van Okhuysen werd aangetast.

Louis zoekt naar een oplossing, die hem in 1976 wordt gegund. Samen met Wim Beelen, wijnman pur sang, met wie hij in de jaren 60 onder Herman Okhuysen al had samengewerkt, neemt hij in maart van dat jaar het bedrijf van Bols over. Ze geven zichzelf de opdracht Wijnkoperij Okhuysen zijn oude elan terug te geven! Daarbij wordt allereerst de inkoop aangepakt. De inkoopfilosofie – alleen domeinwijnen en altijd rechtstreeks bij de producent – is vernieuwend voor die tijd. Vele topdomeinen die Wim en Louis kennen uit hun stagejaren, worden benaderd. In een mum van tijd bestaat het assortiment uit vele tientallen wijnen uit bekende en minder bekende wijnstreken. Wijnen als Hermitage van Chave, Cornas van Clape, Trotanoy van Moueix uit Pomerol, Pibarnon uit Bandol en meerdere prachtige Bourgognehuizen worden in die tijd al binnengehaald.

Het vernieuwde Okhuysen krijgt steeds meer erkenning; het bedrijf wordt door Hubrecht Duijker uitgeroepen tot ‘Wijnkoperij van het Jaar’ en ook wordt het opnieuw ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Om met het sterk groeiende klantenbestand goed te kunnen blijven communiceren wordt in 1986 het huisblad Vinée Vineuse in het leven geroepen, in die tijd zeer innovatief! Vinée Vineuse groeide uit tot een groot succes en we beleven er inmiddels de 32ste jaargang van. Als gevolg van de groei, maar ook het voor vrachtwagens afsluiten van de binnenstad, moet in 1983 voor de opslag (en later ook kantoren) uitgeweken worden naar het industriegebied de Waarderpolder. Inmiddels werkt Okhuysen volledig landelijk en levert het aan zowel particulieren als horeca en andere zakelijke klanten.

In 1999 kondigt Wim Beelen na 23 jaar medeeigenaar te zijn geweest, zijn vertrek aan. Hiermee laat hij de ruimte aan Louis’ zoon Xavier, en is de opvolging voor het bedrijf gegarandeerd. Het bedrijf behoudt daarmee het sterke familiaire karakter en maakt zich tevens op voor een gezonde en florerende toekomst. Nieuwe plannen worden gesmeed. De Openflessendagen die al in 1997 voor het eerst zijn georganiseerd, groeien uit tot een inmiddels niet meer weg te denken halfjaarlijks evenement, onder de naam ‘Proeven tussen de Stellingen’. Naast Vinée Vineuse verschijnt een tweede blad: de Okhuysen Special, voor wijnen in een aantrekkelijke prijsklasse en gericht op het seizoen. Ook de Okhuysen Extra, bekend van het aanbod Montlobre, ziet het levenslicht. Daarnaast ontstaat een prachtige samenwerking met NRC Handelsblad. Samen beleven we vele succesvolle jaren, waarna we op een zeker moment tot de conclusie komen dat het beter is dat ieder zijns weegs gaat. Hierdoor komt er tegelijkertijd weer meer ruimte voor mooie nieuwe initiatieven…