Iets om je op te verheugen

Iets om je op te verheugen

Door Xavier Kat | 12 februari 2021

Laat ik beginnen met te zeggen dat wij niets te klagen hebben. De mensen bleven wijn drinken. Niet in restaurants, op borrels of feestjes, maar wel thuis. Vaak iets meer dan anders en ook beter. We nemen het u niet kwalijk. We deden er zelf ook aan mee. Die fles die voor ’s avonds op ons stond te wachten, bracht wat troost, een moment om van te genieten. In het weekend haalden wij thuis graag een mooi diner af bij een van die zwaar getroffen restaurants. Die ondanks alle malheur energie vonden om op aangepaste wijze door te gaan, al was het niets meer dan een doekje voor het bloeden.

Was of is? We weten het simpelweg niet. En wellicht is dat onze grootste frustratie, dat we niet weten waar we aan toe zijn en hoelang het nog gaat duren. Niets valt te plannen en daarmee is er weinig om naar uit te kijken. Nu ja, het moment dat we allemaal zijn gevaccineerd. Hopelijk ergens in het najaar. Voor nogal wat restaurants zal dit te laat komen en we hopen voor hen dat het gunstiger uit zal pakken. Sommige van onze producenten hebben het momenteel zwaar – zeker wanneer hun afzet vooral in de horeca is. Ook wij merken dat met onze verkopen, waarbij sommige wijnen zo goed als stilstaan, terwijl andere juist fantastisch verkopen.

We proberen de boeren die het moeilijk hebben te ondersteunen en dat waarderen ze zeer. Via mail, telefoon en video onderhouden we contact en we krijgen proefflessen van nieuwe oogstjaren toegestuurd. Maar het vervangt niet onze inkoopreizen, de ontmoetingen, de ervaringen die ons inspireren en waar we energie uit halen. Maar nogmaals, we mogen niet klagen en dat doen we ook niet. Alle leuke plannen die we hebben, parkeren we nog even. Tegelijkertijd proberen we creatief te zijn en voor zowel onze leveranciers als klanten leuke dingen te organiseren, waaronder de zeer succesvolle thuisproeverijen.

Een goed voorbeeld is de nieuwe Coup de Coeurs-proeverij, waarbij u vooraf kennis kunt maken met onze favoriete wijnen uit Vinée Vineuse! Liever praten we dan ook over de leuke dingen. Zo hebben we voor Vinée Vineuse een aantal nieuwe rubrieken bedacht, die u vast zal aanspreken. Bijvoorbeeld Aan tafel met, waarbij ik samen met Aad Kuijper op bezoek ga bij een restaurant om met chef en sommelier te praten over hun filosofie op het gebied van wijn en spijs. Ook beginnen we met de rubriek Nú op dronk waarin we drie wijnen bespreken die zich juist op dit moment heerlijk laten drinken en niet eerst nog weggelegd hoeven te worden. Daarnaast is er een vaste pagina voor een Magische wijn, een fles die u volgens ons eens in uw leven gedronken moet hebben. Dan is er onze Tour de Vigne, waarbij we u meenemen op bezoek bij een producent, alsof u er zelf een rondleiding krijgt. Afsluitend kan ik u vertellen dat we zeer verheugd zijn met een vaste bijdrage van Job Seuren, topsommelier en mede-eigenaar van Restaurant Zoldering.

Kortom: volop lezenswaardige pagina’s over de prachtige wereld van wijn. Het maken van dit blad is één van de leukste dingen om te doen en we zijn dan ook iedere keer blij met alle leuke reacties die we krijgen. Het stimuleert ons om er nog vele jaren mee door te gaan! Samen met u kijken we uit naar een 2021 met voldoende dingen om ons op te verheugen, al is het maar die lekkere fles wijn die ’s avonds op ons staat te wachten.