Thuisblijven en toch de wereld intrekken

Thuisblijven en toch de wereld intrekken

Door Xavier Kat | 2 april 2021

In november 2019 was ik in Zuid-Afrika, nog net voordat de grote drukte zou losbarsten in aanloop naar kerst. Met Johan Kruger toerde ik door de wijngebieden, op zoek naar percelen met oude wijnstokken waarvan we door het fruit te kopen wilden voorkomen dat ze om economische redenen gerooid zouden worden. Het was een inspirerende reis. Het was ook m’n laatste (als ik m’n korte uitstapje naar Petrus niet meereken tenminste).
Sindsdien werden alle grote beurzen en internationale proeverijen die wij organiseren geannuleerd en gingen ook onze eigen inkoopreizen niet door. Het o zo belangrijke Prowein kon zelfs voor het tweede jaar op rij niet plaatsvinden en ook het ‘en primeur’ proeven in Bordeaux lijkt te vroeg te komen. Het contact met onze producenten loopt via mail, telefoon en Zoom. Om goed gevoel te blijven houden met de kwaliteit van de nieuwe oogstjaren, vragen we ze om ons proefflessen toe te sturen. Ieder nadeel heeft dan ook hier weer zijn voordeel, want in plaats van met twee of drie personen ter plekke te proeven, kan nu het hele team meedoen. Zo stonden er onlangs 43 wijnen van Jean-Marie Guffens op de proeftafel en stonden er enkele dagen later 24 flessen van de Bret Brothers open.
We proefden nieuwe wijnen uit Alto Adige en uit het Spaanse binnenland rondom Madrid, begonnen met het selecteren van de rosés voor deze zomer en werden getrakteerd op een proeverij van enkele nieuwe wijnen van Antoine Graillot, zoon van Alain. Eigenlijk stonden er bijna dagelijks wijnen voor ons klaar om te proeven en te beoordelen. Een van deze proeverijen betrof de wijnen van Domaine Genoux uit de Savoie, die ons zo bekoorden dat we zonder hen eerst een bezoek te hebben gebracht, overgingen tot samenwerken. Dus hoewel we niet reizen, gaat het werk voor een groot deel gewoon door.
Maar het reizen mis ik persoonlijk toch het meest. Ik kom erachter dat ik uit bepaalde gebieden geen recente foto’s meer heb, dat er proefnotities in m’n proefboekjes ontbreken, dat ik al tijden geen goede Italiaanse koffie heb gedronken of van een knapperig Frans stokbrood heb gegeten.