Wijn & Spijs - Hubrecht Duijker

Wijn & Spijs - Hubrecht Duijker

Door Hubrecht Duijker | 28 december 2016

Hubrecht Duijker, een van Nederlands meest invloedrijke wijnjournalisten, proefde in aanloop naar de feestdagen weer vele wijnen. Op zijn website doet hij daar uitgebreid verslag van en geeft hij ‘en passant’ ook nog enkele heerlijk wijn-spijscombinaties. Hubrecht Duijkers lekkerste wijn-spijstips delen wij hier!

Amuses, zoutjes, snacks & kaasstengels 

De feestelijkste aperitiefwijn is er natuurlijk een met belletjes. Met voorop Champagne. Waarom ik zo geniet van de Champagne brut Grande Réserve van Veuve A. Devaux is vanwege zijn (of moet het zijn ‘haar’?) elegantie, terwijl de wijn fijne belletjes heeft en fris fruit. Het is een superieure coöperatiewijn van twee derde pinot noir met een derde chardonnay, en keurig drie jaar gerijpt.

De noordelijke regio Franciacorta geldt als de Italiaanse Champagne. Mousserende wijnen zijn daar de specialiteit en worden bovendien via de Champagne-methode gemaakt, vaak ook van Champagne-druiven. Zo kozen Lucia en Giulio Barzanò van het Italiaanse domein Il Mosnel voor hun Franciacorta Brut de variëteiten chardonnay, pinot noir en pinot blanc. Bovendien kreeg een derde van de wijn houtcontact en duurde de kelderopvoeding bijna twee jaar. Dit alles gaf een sappig frisse, elegante bubbelwijn, notig en fruitig tegelijk.

Om als aperitief een wijn te kiezen zonder belletjes is toch ook een aantrekkelijk alternatief! Wat te denken van de frisse en verleidelijk fruitige 2015 Colagón van Palacio de Bornos, een bestseller uit het Spaanse Rueda? 

Olijven, tapenade & Hollandse Nieuwe

Het is misschien niet de meest modieuze wijn, maar bij olijven, zoute haring en andere hartige hapjes past een gekoelde Fino of Manzanilla Sherry bijkans perfect. Als het licht,fris, droog en wit moet zijn, dan is de biologische 2015 Allo - Minho van Quinta de Soalheiro eveneens een overweging waard. Deze Portugese Minho heeft een bijna tintelfrisse, doch geenszins magere smaak, bijna mineralig ook, met fris fruit. 

Ardenner ham met meloen

Een treffer hierbij is de breed verkrijgbare, mild druivige en vaak enigszins zwoel kruidige Torrontés uit Argentinië. Bijna zwoel en naar zongerijpte witte druiven, zo geurt en de smaakt de eveneens licht kruidige, volle 2015 Abras -Torrontés van Altocedro.

Garnalencocktail

Vanwege de doorgaans pittige cocktailsaus past hierbij een pittig frisse witte uit Oostenrijk. Authentiek Oostenrijks is voorts de wijnsoort Gemischter Satz, vrij vertaald Gemengd Zooitje. Namelijk samengesteld uit allerlei druivenrassen. Voor haar 2015 Gemischter Satz - Braitenpuechtorff koos Ingrid Groiss maar liefst vijftien variëteiten. Van deze melange heeft Ingrid (links) geen zooitje gemaakt. Wel een delicieuze dorstlesser: sappig, opwekkend, loepzuiver en levendig, met zowel de hartigheid van grüner veltliner als fraaie fruittonen van allerlei soorten licht gekruid fris fruit, waaronder passievrucht. 

Leuk dat zelfs in de traditionele Rheingau soms onconventionele witte wijnen worden uitgebracht. Zoals de 2015 Cuvée Boogie – Rheingau van Weingut Altenkirch. Een melange van de helft weissburgunder met 30 procent riesling en een verassende 20 procent sauvignon blanc. Wat deze vineuze jamsession gaf, is een bijna tintelfrisse, licht mineralige wijn met een vleugje grassigheid, een snufje groene kruiden en prettig wat fruit van o.a. appel, peer en citrus. 

Gerookte paling

Uit Nieuw-Zeeland komt een prima partner, de 2015 Pinot Gris 'State of Bliss' - Marlborough van het door Ruud Maasdam gestichte wijngoed Staete Landt. Het is een frisse, mild fruitige, enigszins notige en licht boterige wijn die schitterend met de gerookte paling harmonieert. 

Krabcocktail

Combineert voortreffelijk met een subtiel kruidige, wit fruitige 2015 Verdicchio dei Castelli di Jesi van het Italiaanse Conti di Buscareto. 

Salade met geitenkaas of Feta

Bij zo’n salade kun je uiteraard good old Sancerre schenken, alleen al omdat in het gelijknamige gebied ook heerlijke geitenkaasjes worden gemaakt. Een schoolvoorbeeld is de 2015 Sancerre blanc van Domaine de la Garenne, kruidig, sappig en plantaardig.

Sushi

Bij sushi, onze wekelijkse traktatie, hebben we nogal wat wijnen geprobeerd, van Manzanilla en Muscadet tot Limburgse Auxerrois en bleken prima partners. Een andere succesnummer bij sushi komt uit Nieuw-Zeeland, de superieure 2015 Sauvignon 'Annabel' – Marlborough van Staete Landt. Sappig, plantaardig en smaakrijk genoeg om ook sojasaus te kunnen weerstaan. 

Vispâté & visterrine

Verrukkelijk visvertier wordt geboden door de 2015 Soave van Palazzo Maffei, een wijn uit het Italiaanse gewest Veneto en gemaakt van voornamelijk Soave’s eigen garganegadruif plus 15 procent trebbiano di soave. Sappig wit en geel fruit (waaronder perzik) en een nootje zijn present in de zacht frisse, uitnodigende smaak. 

Coq au vin

Tijdens een intensieve reis door de Beaujolais, langs alle betere wijnbouwers in alle betere dorpen, werd ik steeds gastvrij ontvangen, soms zelfs door burgemeesters. Wat betekende dat er ter plekke werd geluncht – en altijd, dus élke dag stond coq au vin op het menu. Bereid met de lokale wijn, die er uiteráárd bij werd genoten. Ik heb toen ontdekt hoe perfect een goede fruitige Beaujolais en coq au vin samengaan, op voorwaarde dat het haantje er ook mee wordt bereid.

Fazant

Wit kan net zo goed als rood, en helemaal wanneer er ook zuurkool verschijnt. Maar dat moet wel een mooie, vrij volle wijn zijn. Als de fazant met zuurkool wordt geserveerd, overweeg dan de Viognier 'State Of Surrender'- Marlborough van Staete Landt uit het Nieuw-Zeelandse Marlborough die enerzijds aangenaam fris smaakt, anderzijds goed gevuld is met mild citrusfruit. De Australische wijncriticus Bob Campbell omschreef deze door de Nederlander Ruud Maasdam gemaakte Nieuw-Zeelandse wijn als ‘the closest thing to Condrieu’. (tijdelijk uitverkocht)

Rijp rood fruit, een beetje kruidig hout, een blaadje laurier een sappige frisheid markeren de medium rode, prima 2015 Pinot Noir 'Pure' – Marlborough eveneens van Staete Landt.

Twee andere, minder bekende Spaanse fazantvrienden komen uit Spanje. Ten eerste de Garcia Viadero Albillo blanco van Bodegas Valduero, een vrij stevige, zacht frisse, sappige, licht notig witte uit het dal van Duero. (tijdelijk uitverkocht)

Uit het hoog gelegen Catalaanse gebied Terra Alta komt als tweede verrassing de behoorlijk stevige, notige, naar gedroogde zuidvruchten en kruiden smakende 2015 Ilercavonia white - Terra Alta van Altavins, een witte garnachawijn.

Gourmetten met vis

Geen aarzeling, ga voor Grüner Veltliner uit Oostenrijk. Enkele aanbevolen soorten staan bij garnalencocktail en gravad lachs. Daarnaast zijn er heel wat andere wijnen die het visgourmetten een extra feestelijk, extra smakelijk tintje geven.

Gourmetten met vlees

Alleen al vanwege de hitte van de branders heeft een fris te drinken rode wijn hier de voorkeur. En vanwege de soms enigszins pittige sausjes mag-ie zelf ook best wat pit hebben, dus enigszins kruidig zijn. Bovendien vinden we fruit gewoon lekker. Een fris te schenken, licht kruidige, prettige fruitig rode wijn die geen hemelbestormer hoeft te zijn, da’s het profiel.

Een rode Côtes du Rhône die blij maakt vanwege zijn zwarte fruit, hele lichte notigheid, vlezigheid en sappige structuur werd Le P’tit Martin gedoopt. Een naam die verwijst naar zijn geboorteplek, Domaine Oratoire Saint-Martin in Cairanne dat behoort aan de gebroeders François en Frédéric Alary. Die voor deze wijn de druivenrassen grenache en syrah selecteerden.

Het vraagt een soort Salomons-oordeel om tussen de kleine Martin en 2015 La Fille te kiezen. Want ook deze Coteaux du Languedoc is verleidelijk fruitig (zwarte vruchten) en verleidelijk lekker, mede dankzij veel sappigheid, een ferm gestel en een wat donkere aroma’s. Op haar Mas des Dames stelde Lidewij van Wilgen haar fille knap samen uit grenache, carignan en mourvèdre.

Hazenrug, hazenpeper & jachtschotel

Haasje rep je naar de winkel voor een zachte, vrij volle, enigszins kruidige wijn met een zekere verfijning, zoals Merlot. Eveneens eminent bij haas & zo is La Dame - Coteaux du Languedoc rouge van de grote wijndame Lidewij van Wilgen. Die hem op haar Mas des Dames componeerde uit de helft grenache en gelijke delen carignan plus syrah. We proeven een vitale, vlezige smaak, donkere aroma’s en zwart fruit. (tijdelijk uitverkocht)

Lamsbout, lamsschouder

Tijdens wekenlange verblijven in Rioja heb ik váák lamsvlees met streekwijn geproefd – en er steeds weer van genoten, met volle teugen. De tempranillodruif groeit in Ribera del Guadiana, Zuidoost-Spanje – en hoe. Op kalkgrond maakt Palacio Quemado er een fraaie, op fust gelagerde Crianza getypeerd door kruidig hout, rijp besfruit en een vleugje vanille.

Wild zwijn, springbok, kangoeroe, struisvogel

Hierbij kunnen alle remmen los gaan wat betreft kracht en kruidigheid. De 2014 Año Cero – Malbec van Altocedro mag er eveneens wezen bij wild, dankzij o.a. zijn milde zwarte fruit en kruidige roosteraroma’s. (uitverkocht)

Zalm - Gebakken of gegrild

Een van de beste Grüner Veltliners onder een tientje die ik dit jaar heb geproefd is de Grüner Veltliner Lössterrassen van het Weingut Stadt Krems. Vooral omdat-ie behalve loepzuiver en heel kenmerkend (hartig dus, fris en groen fruitig) ook diepgang heeft. Een veel betere zalmfreund is moeilijk te bedenken.