Winter op Domaine Montlobre

Winter op Domaine Montlobre

Door Maartje van Veldhuizen | 5 januari 2017

Op Domaine Montlobre wordt veel aandacht besteed aan duurzaam en ‘groen’ handelen. Niet alleen het wijnmaken gebeurt met zo veel mogelijk respect voor de natuurlijke omgeving, ook bij het onderhouden van het domein is hier veel aandacht voor.

“Toen de winter aanbrak zijn we gestart met het onderhoud van de gronden rondom de Mossonrivier. Deze rivier stroomt dwars door het domein heen, en heeft een grote invloed op het microklimaat dat heerst op het domein. Door de gronden rondom de Mosson flink te maaien en snoeien, blijft de natuurlijk vorm van de rivier intact en wordt de positieve invloed op het voor wijnbouw zo gunstige microklimaat vergroot.”

Op de hoger gelegen plekken van het domein werden bijenkorven geïnstalleerd. Bijen dragen bij aan de biodiversiteit, en daarom wil het team van Montlobre een goed thuis bieden voor deze insecten. “Montlobre ligt op een ‘hotspot van biodiversiteit’. Het is onze verantwoordelijkheid om alles op alles te zetten om deze diversiteit te beschermen en te bevorderen.” Dat er in de toekomst Montlobrehoning geoogst kan worden is bijkomend voordeel!

In de wijnkelders is de vinificatie nu achter de rug. De wijnen zijn op vat gebracht. Hiervoor wordt niet zomaar het eerste, het beste vat gebruikt. Jaar in, jaar uit selecteert het team de best ‘passende’ wijnvaten. Ze hebben met hulp van de bekende oenoloog Patrick Léon geproefd wat voor invloed de verschillende vaten hebben op de wijn. Samen bepaalden ze welke stijl het beste aansluit bij de wijnen van Montlobre en waarbij de beste synergie zou ontstaan. Uiteraard werd er gekozen voor de hoogste kwaliteit eikenhout. Voorts ging de voorkeur uit naar hout dat lang en op natuurlijke wijze is gedroogd, en naar een vat dat onder een gecontroleerde temperatuur in elkaar is gezet. Het gekozen vat draagt bij aan de harmonie en complexiteit van de wijn, en is wéér een detail dat de kwaliteit verbetert.

Sinds eind 2016 worden de wijnen van Montlobre gebotteld met een nieuw type kurk: de Diam-kurk. “Deze kurk is met een speciale behandeling vrijgemaakt van aroma’s. De moleculen die van nature in kurk zitten zijn eruit gehaald, waardoor ‘wijnfouten’ als ‘kurk’ ofwel TCA niet meer voorkomen. De extra schone kurk is dé garantie om de kwaliteit van Montlobre te waarborgen.”

Ook in de winter is er dus volop werk te verrichten op Montlobre, en er wordt continu geïnnoveerd om steeds weer duurzamer te kunnen werken en hogere kwaliteit te leveren. “We kijken alweer uit naar het nieuwe oogstjaar! Laat de warmte en de druiven maar komen, ons domein is er klaar voor.”